Švajčiarske syrové rösti so zelenou špargľou fotorecept
Foto: jarco
Neručím za to, že sú to 100%-ne pravé švajčiarske rösti, ale snažil som sa dodržať originálny postup a robil som ich na dovolenke vo Zobraziť celý popisNeručím za to, že sú to 100%-ne pravé švajčiarske rösti, ale snažil som sa dodržať originálny postup a robil som ich na dovolenke vo Švajčiarsku, tak hádam môžem použiť geografické označenie pôvodu :-) Tu ich bežne podávajú ako prílohu k mäsu, alebo aj samostatne so šalátom. Je to sýte sedliacke jedlo ako stvorené pre vyhladnutých lyžiarov.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V supermarkete pod apartmánom, v ktorom bývame, mali krásnu mexickú špargľu a kvalitné zemiaky, aké na Slovensku vo februári zoženiete naozaj len veľkou náhodou. Do košíka som prihodil syry (Gruyére a ešte jeden iný miestny druh, názov si už nepamätám) a hotovú holandskú omáčku.
- 2
Zemiaky som uvaril v šupke do polomäkka a ochladil v studenej vode. To je závažný prehrešok proti originálnemu receptu, podľa ktorého treba zemiaky bezpodmienečne uvariť deň vopred a nechať odstáť. My by sme hladovať do druhého dňa nevydržali :-)
- 3
Ošúpané zemiaky som nastrúhal na hrubom strúhadle. Rovnako vyzreté syry (použil som zmes z oboch druhov). Cibuľu som nasekal nadrobno a opražil na troche oleja. Vo veľkej miske som premiešal zemiaky, syr a opraženú cibuľu, jemne osolil a ochutil čerstvo namletým čiernym korením.
- 4
Dal som si variť vodu na špargľu a začal s prípravou rösti vo dvoch panviciach. Vymastil som ich trochou oleja (naozaj len trochou, aby ním zemiaky nenasiakli a jedlo nebolo mastné), zohrial a do každej dal polovicu zemiakovo-syrovej zmesi. Vareškou som utlačil, aby vznikli placky hrubé cca 1,5 cm.
- 5
Približne po 10 minútach opekania na strednej teplote som pomocou taniera placky obrátil a opiekol z druhej strany. Medzitým som už varil špargľu, z ktorej som predtým zrezal drevnaté konce (odlomiť sa nedali, táto juhoamerická sorta je niečo iné ako naša záhorácka) v osolenej vode s trochou cukru a octu. Špargľa bola hrubšia, takže uvarenie do chrumkava trvalo cca 10 minút.
- 6
Podával som s holandskou omáčkou zohriatou v mikrovlnke a bielym vínom z oblasti Aigle, ktorá leží hneď pod "naším" horským rezortom. Švajčiarske biele je pre mňa osobne najlepšie na svete - svieže, ovocné, ľahké a napriek tomu s nízkymi kyselinami. Rösti vyzerá trochu pripálené, ale nebolo - to je ten syr. Nabudúce nedám syr do zmesi, ale placky ním po obrátení len posypem. Konzistencia placiek nebola taká "nadýchaná" ako som videl v miestnej reštaurácii, bolo to trochu mazľavé - predpokladám, že za tým budú tie (ne)odležané zemiaky. Ale chuťovo to nemalo chybu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vyzera to pekne .
Inac celkove velmi fajnove jedlo.
Rösti (z německého „rösten“, opékat) – je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.
Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.
Variace: Appenzeller Rösti: S těstovinami, Appenzeller sýrem a slaninou.
Basler Rösti: Z Bazileje s cibulovými kroužky.
Glarner: Z Galrus oblasti s Schabzieger kořeněným sýrem.
Tessiner Rösti: Z Ticino s kousky slaniny a rozmarýnem.
Westschweizer Rösti: z francouzsky mluvící části Švýcarska se šunkou, rajskými jablíčky, čerstvou paprikou a Gruyerským sýrem.
Zürcher Rösti: Z Curychu se slaninou, rajčaty, cibulí a kmínem.
Berner Rösti: Z Bernu se slaninou, mlékem a kmínem
Ale recept je to krasny.