Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 2. novembra 2014
Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept)
Foto: babkamt

Vykopala som posledný petržlen, ktorý zostal na záhone v záhrade. Nechala som už len petržlen na vňaťku. Bolo mi ľúto vyhodiť vňaťku, tak som Zobraziť celý popisVykopala som posledný petržlen, ktorý zostal na záhone v záhrade. Nechala som už len petržlen na vňaťku. Bolo mi ľúto vyhodiť vňaťku, tak som si ju usušila. V zime sa mi zíde.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Vňať som dobre umyla, nechala som ju okvapkať a nožničkami na bylinky som ju nastrihala. Dala som ju na tácku, ktorú som položila nad radiátor. Tam mi pekne uschla bez toho, aby zmenila farbu.

    Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Usušenú som ju dala do jednej plastovej misky a do pohára od horčice. Pred prvými marazmi petržlen na vňaťku ostrihám, umyjem, nechám okvapkať a dám do plastovej nádoby, na vrch dám jednu papierovú servítku a strčím do mrazničky. Tak hádam do jari vydržím. Takto som si zamrazila aj kôpor.

    Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Manžel išiel orať záhradu, tak som musela vybrať giganty a zeler. Tento rok sa mi narástli obrovské bulvy.

    Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podarilo sa mi dopestovať takéhoto obra. Teraz neviem, ako ho uskladniť a udržať čo najdlhšie v dobrom stave. Máte nejaké nápady?

    Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    To, že sme vyhnojili záhradu maštaľným hnojom sa prejavilo na tohoročnej úrode.

    Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    S týmto mojim šikovným pomocníkom som si hravo poradila s vňaťou.

    Sušená petržlenová a zelerová vňať na zimu (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

obor123
Ja zeler očistím - ošúpem . Nakrájam na kúsky, aké potrebujem. Umyjem ,usušim a dám ich do sáčku a zmrazim. Funguje to roky rokaté.
Inak všetku koreňovú zeleninu takto uskladňujem. Na jeseň sa naškrabkám až až.
jozka2
zasyp ho suchym pieskom,pri mokrom by rastol pri suchom udrzi vlahu dlho a v studenej pivnici nebude hned rast.Tak skladujem aj petrzlen a cviklu.
jozka2
aj mrkvu podotykam ci chren na zimne pouzitie.
jozka2
na udrzanie viac priestoru v mrazaku ja skladujem takto posekane do mraz.sackov s tym,z ena vrch napisem nazov a z vnutra vysajem vzduch a tak usetris priestor v mrazaku.
babkamt
@obor123 myslela som na to, že časť dám do mrazničky. Nezmení sa chuť zeleniny? Dávaš ju do mrazničky tepelne neupravenú?
@afataga tiež som si zamrazila kôpor a ešte dám aj petržlenovú vňať do mrazničky.
pusta
Milá@babkamt , veľmi dobrý a šikovný spôsob na odloženie vňate, chválim :-)))
tiež suším, aj mrazím.
ak dávam sušenú, nechám ju chvíľu vovode a je ako čerstvá.
pusta
Milá@babkamt , veľmi dobrý a šikovný spôsob na odloženie vňate, chválim :-)))
tiež suším, aj mrazím.
ak dávam sušenú, nechám ju chvíľu postáť vo vode a je ako čerstvá.
*****
finczi
Fajn spôsob na uskladnenie. Záhradku síce nemám, ale tiež si na zimu mrazím kôpor aj petržlenovú vňať, zelerové stonky usuším ,,hlavou dole". potom len umyjem a dám napr.do paradajkovej polievky. Napadlo mi - /ale nemám skúsenosti a možno je to hlúposť.../ - nedal by sa zeler nastrúhať a tak usušiť?
2x jolaj a dandy
obor123
@babkamt ,ja to dávam surovú, tepelne neupravenú. Len pri používaní dávam do vriacej tekutiny na polievku mrazený zeler. Koreňovú zeleninu nikdy nerozmrazovať. Stále zamrznutú dávať do vriaceho jedla.
babkamt
@pusta ak chcem dať vňať na zemiaky, opražím ju trochu na masti alebo oleji. Do polievky je dobré robiť ako píšeš ty, že ju namočíš do vody. Je mi ľúto nevyužiť ešte to, čo mi záhrada ponúka a v zime potom kupovať drahú vňaťku.
@finzi určite by sa dal nastrúhať. Už v lete som uvažovala nad kúpou sušičky. Mohla by som si nasušiť slivky, jablká, hrušky. Teraz by som ju tiež využila na sušenie zeleru. Zelerovú vňať zvyknem dávať aj do fazuľovej, zemiakovej, slepačej a do množstva iných polievok.
babkamt
@obor123 Ďakujem, že sa sa vrátil a napísal mi svoje rady. Tak ja idem ten najväčší zeler očistiť a niečo nakrájam na kocky a niečo na šikovné kúsky do slepačej polievky. To si zapamätám, že ho mám dávať zamrznutý do vriacej polievky. Pozdáva sa mi aj ten nápad, dať ho do suchého piesku. Len problém je, že nemám piesok. Ach, veď ja klamem. Tea má na dvore pieskovisko, ktoré odkrývame len vtedy, keď sa tam chce hrať. Čiže piesok nie je znečistený.
obor123
@babkamt ,teším sa, že som Ti pomohla. Ja to už tak robím cirka 15 rokov. Ja zmrazujem ešte aj petržlenovú a zelerovu vňať. Môj problém je v tom, že nemám skladovacie priestory na uskladnenie zeleniny na zimu. Tak mi manžel každú jeseň dva týždne nosí domov zeleninu a ja škrabkám do nemoty.
Ak s niečím nie si istá, kľudne sa opýtaj, ak viem, poradím.
obor123
@babkamt ,rada by som Ťa poprosila, buď taká dobrá, daj mi vedieť, ako sa Ti mrazený zeler páčil. Ďakujem
ps. Ja som už zmrazovala hrasok, kaleráb, kel aj karfiol. Karfiol len do polievky, nie na vyprážanie. Opakujem, všetko dá mrazené dáva do polievok.
babkamt
@obor123 tak sa znovu hlásim. Skontrolovala som detské pieskovisko. Samozrejme , je bez piesku. Veď Terezka je už veľká na hranie v piesku. Doniesla som si dva veľké zelery , očistila som ich. Jeden som nakrájala na kocky - bude do zeleninových polievok. Druhý na väčšie časti do slepačej polievky. Hrášok zmrazujem aj ja dlhé roky. Ešte mrazím tekvicu, lúsky, bôb,jahody,maliny,čučoriedky,višne,slivky.Zajtra budem pokračovať. Dnes sa mi už viac nechce.Mrkvu uskladňujem na zimu tak, že ju dám do väčších mikroténových sáčkov, na ktorých manžel spraví dierky. Tie potom uskladním do starej chladničky, ktorú má manžel v dielni. Dala som na skúšku do mrazničky aj kúsok neobvareného karfiolu , asi tak štvrtinu. Som zvedavá, aký bude. Potom sa ti ozvem. Pekný deň ti prajem.
obor123
Že dnes máš toho plné zuby, to Ti verím. Ja viem, čo je to za robotu. Ale uvidíš,ako bude v zime dobre, ak z mrazáku vyberieš čistý zeler a len šup s ním do polievky.
rodamito
vňaťky nesuším, len mrazím - kôpor, petržlen, zeler. Otrhám lístky, umyjem, dám na sitko odkvapkať a dám také nepokrájané do sáčku...........šup do mrazničky.........na druhý deň vytiahnem a poklepkám drevenou časťou tľčika a mám pokrájané..........presypem do kelímka a celú zimu lyžičkou naberám a dochucujem
vladkaku
Veľa zeleniny - veľa vegety... očistenú zeleninu pomeliem na mlynčeku na mäso, zasypem sušenou vňaťou (zeler, petržlen, ligurček) pomiešam so soľou a po hodinke naplním do maličkých pohárikov. Používam do polievok, omáčok. Nesterilizujem, nekazí sa.
Suším tiež, mrazím. V chladničke niečo tiež vydrží. So všetkým je robota. Ale keď sa Vás zima opýta... :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Do akých jedál sa používa zelerova vňať? Ďakujem.
babkamt
@iba sušenú zelerovú vňať dávam do polievok. Výborne sa hodí do zasmaženej zemiakovej, fazuľovej, lúskovej dávam aj do hovädzej a slepačej. Proste do toho, kam ide aj zeler.
marika21
Zeler si môžete jeden dať do kvetináča zo zemou. Budete mať čerstvý celú zimu. Tak isto aj zopár petržlenov zasadiť. Celú zimu vňaťka rastie. V činžiaku mám zasklenený balkón. Sú tam v kvetináčoch. Ak sú mrazy tak dám do špajze. Tam nemrzne. Mám tam okno. Môže sa v zime dať aj na chodbu v činžiaku. V súkromnom dome v nevykurovanej-slabo vykurovanej chodbe.
babkamt
@marika21 poznám tento spôsob, no doteraz som si dávala do kvetináča len petržlen. V zime sú čerstvé vňaťky vzácne. Ďakujem za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia