Šunkáče fotorecept

etelka44 - fotkaetelka44, 21. novembra 2013
Šunkáče (fotorecept)
Foto: etelka44

Tieto "šunkáče" robím minimálne raz do týždňa. Recept mám od mojej mamky, je spoľahlivý a hlavne výborne sa s ním precuje.

8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
600 ml
2 ks
1 ČL
6 PL
200 ml
Pasta:
1 ks
6 strúčikov
1 ks
1/4 ks
1 ks
1 dcl
3 PL
1 ČL
Plnka:
45 dkg
45 dkg




Postup

  1. 1

    1 kg hlad. múky preosejeme, pridáme 3 PL kyšt. cukru, 1 KL soli. Predtým si dáme ohriať 600 ml mlieka a 3 PL kryš. cukru. Keď je mlieko dostatočne vlažné pridáme 2 ks droždia.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvasok prelejeme do misy už s pripravenou múkou, soľou, 3 PL kryšt. cukrom.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do múky s kvaskom prilejeme olej. Práve dnes, keď tu vsúvam recept, tak som namiesto 2 dl slnečnicového oleja pridala 1,5 dl olivového oleja. (Tiež boli fantastické).

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja najprv s lopatkou zmiešam všetky suroviny a potom vložím do robota.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá lopatkou premiešané cesto.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto sa spracúva v robote.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Už vypracované cesto.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hodíme ho do misky kysky. (Mne tam vykysne napr. dnes za 4 min.)

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnuté cesto vysypeme na naolejovanú podložku.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto rozdelíme na 4 časti.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Jednu časť rozvaľkáme.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cesto potrieme - ja tomu hovorím pasta. Príprava pasty: - cibuľu pokrájame na drobno a do zlatista podusime, zároveň pridáme k tomu prelisovaný cesnak, postrúhanu mrkvu, zeler a mierne podusíme. Potom pridáme kečup, pretlak (ja dávam ten stredný), cukor, soľ a mleté čierne korenie, oregáno, bazalku (znova sa chvíľu podusí). Necháme odstáť pod pokrievkou, tá pasta dôjde. Keď je vychladnutá potom ju natierame na rozvaľkané cesto.Túto pastu mám vždy vopred pripravenú v chladničke. Na potretie je potrebné veľmi málo a preto ju použijete opakovane. Potrebné je aby bola uskladnená v chladničke.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na pastu poukladáme plátky šunky.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na šunku postrúhaný syr. Veľmi dobrý je TESCO edam tvrdý syr balený po 250 gr. (Niekedy tam postrúham syr NIVA, aj toto je chutné.)

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto stočíme do rolády.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Cesto mierne popritláčame.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 16
  17. 18

    Cesto režeme lopatkou na trojuholníky tak aby sa v ostrom uhle nepreťalo.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 18
  18. 19

    Ukladáme na plech nie v tesnej blízkosti. Necháme mierne podkysnúť, kým toto isté neurobíme s 2. časťou cesta. Ak je hotová aj 2. časť, vtedy zapneme rúru na 180 °C. Pečieme asi 13 - 15 do zlatista.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 19
  19. 20

    Keď je rúra nahriata, tesne pred vložením potrieme rozšľahaným vajíčkom každý kúsok.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 20
  20. 21

    Šunkáčiky v rúre sem tam spadnú do strany, ale na chuti to nič nemení.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 21
  21. 22

    Výsledok. Dobrú chuť :-)

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 22
  22. 23

    Z toho istého cesta (zo zvyšných 2 častí som urobila škoricovníky). Je možné ešte natrieť cesto s tou pastou, stočiť ako škoricovníky a sú z toho pizovníky.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 23
  23. 24

    Tiež toto isté cesto a sú z toho makovníky, orechovníky ...

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 24
  24. 26

    ... ešte robím takéto stáčané plnené slivkovým lekvárom a kúskom horkej čokolády, alebo šunkou, syrom a kečupom.

    Šunkáče (fotorecept) - obrázok 26

Diskusia k receptu

jankagl
hmmm :) mnam, mnam - vyzeraju uzasne... ked ich budem robit so susenym drozdim, bude potrebne upravit zvysok receptu na cesto?
radulienka
Super, niet čo dodať, treba vyskúšať, vďaka za peknú inšpiráciu...
kimlo
Robievame ich na Silvestra ako take jednohubky. Vdacny to recept.
hannah22
nedá mi to.... musím pochválit, jak vyšité, šikovná, pekná inšpirácia..... 5*... :))
etelka44
jankagl - neviem ako to je so sušeným droždím, neskúšala som. Myslím, tak isto 2 sáčky. Naozaj neviem.
slaciky
Tento fotorecept ma okrem toho, že ho idem dnes vyskúšať inšpiroval k pre mňa veľmi aktuálnej otázke. Ako ste spokojná s robotom z obrázku? Naozaj pekne vypracuje aj takéto tuhšie cesto a ste spokojná aj s ostatnými jeho výkonmi? :-) Chcela by som niečo podobné do domácnosti, ale keď už tak niečo poriadne a overené.
etelka44
Dobrý deň. Čo sa týka robota, tak je to taký stred. Je celý umelohmotný, ale ako vidíte kysnuté cestá s ním robím minimálne 2 x v týždni. Osobne zákusky nepečiem, ale piškótové cesto tiež v ňom robím. Mala som 20 r. starý robot ETA, ešte je funkčný, len mamka si kúpila nový, tak manžel chcel aby som mala tiež. Má aj mlynček na mäso, bežne meliem mäso a tiež aj mixér a strúhacie a krajacie kotúče. Akurát pri miesení sa celý ako keby hýbal, ale to aj u mamky aj švagriná má ten istý, ona má o niečo silnejší (umelá hmota). Keď miesim, tak ako som vo fotorecepte prezentovala najprv všetky suroviny spojím lopatkou. Zistila som, že je to lepšie, nakoľko tá nádoba má takú priehlbeninu a zostávala mi tam múka. Ak to pekne spojím lopatkou (pár zamiešaní), tak potom pekne vymiesi. Ja osobne rukou už nič nemiesim. Keby som mala peniaze, tak by som určite volila celý kovový, ale je minimálne 4 - 5 x drahší. Zatiaľ som spokojná, záleží na tom ako ste náročná. Kupovala som ho kvôli mieseniu, nakoľko mám bolesti s chrbticou. Stále vyrábajú nové a nové, možno sa ani neoplatí investovať do drahého. S pozdravom Jana
slaciky
Ďakujem za názor. Medzitým som šunkáče upiekla a sú super. V polovici mi došla šunka, tak som ešte urobila 2 makovníky a deti sú úplne bez seba od radosti.
zdenka1009
Veľmi pekne predvedený rcp a čo všetko sa dá vykúzliť z jedného cesta...robot mám ten istý, ale som v ňom robila asi tri krát cesto na piškótu, musím skúsiť aj kysnuté...som stará škola všetko ručne, tak robot odpočíva hore na chladničke...uložila som do KK :-)
finczi
Robievam podobné, tá Vaša pasta ma zaujala - skúsim... ďakujem za tip!
etelka44
finczi
Tá pasta je super aj na pizzu. Recept na pizzu:
400 gr. HL múky, 1 droždie, 2 PL oliv. olej, 1 KL soli, 1/2 KL cukru, 2,5 dcl. teplej vody. Toto spolu vypracujeme (môj robot vypracuje) dám do kysky a za 4-5 min. je cesto hotové. Rozdelím na 2 časti rozvaľkám - + na veľkosť jedného plechu potriem tou super pastou, naložím šunku, olivy šampiňóny, olivy, ananás podľa chuti čo kto má rád. Na vrch potriem syr (z Tesca tá ich tehlička zabalená, stojí okolo 1,45, tá je výborná) a ešte v malom množstve potriem syr Niva, má to takú trochu slanšiu chuť. Dám upiecť, kým sa syr neroztopí a ver, že takú pizzu ani v Taliansku nedostaneš. Skús a napíš aká bola. Prajem veľa dobrej chuti :-)
finczi
Fíííííha! Ďakujem pekne za tip na pastu, odpísala som si... Pizzu robím podľa svojho osvedčeného rc, ale ak vyskúšam túto, určite sa ozvem. Tykanie nevadí... Pekný deň!