Foto: etelka44
Tieto "šunkáče" robím minimálne raz do týždňa. Recept mám od mojej mamky, je spoľahlivý a hlavne výborne sa s ním precuje.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
600 ml |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
6 PL |
|
200 ml |
|
Pasta: | |
1 ks |
|
6 strúčikov |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
1 ks |
|
1 dcl |
|
|
|
|
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
45 dkg |
|
45 dkg |
|
Postup
-
1
1 kg hlad. múky preosejeme, pridáme 3 PL kyšt. cukru, 1 KL soli. Predtým si dáme ohriať 600 ml mlieka a 3 PL kryš. cukru. Keď je mlieko dostatočne vlažné pridáme 2 ks droždia.
-
2
Kvasok prelejeme do misy už s pripravenou múkou, soľou, 3 PL kryšt. cukrom.
-
3
Do múky s kvaskom prilejeme olej. Práve dnes, keď tu vsúvam recept, tak som namiesto 2 dl slnečnicového oleja pridala 1,5 dl olivového oleja. (Tiež boli fantastické).
-
4
Ja najprv s lopatkou zmiešam všetky suroviny a potom vložím do robota.
-
5
Takto vyzerá lopatkou premiešané cesto.
-
6
Cesto sa spracúva v robote.
-
7
Už vypracované cesto.
-
8
Hodíme ho do misky kysky. (Mne tam vykysne napr. dnes za 4 min.)
-
9
Vykysnuté cesto vysypeme na naolejovanú podložku.
-
10
Cesto rozdelíme na 4 časti.
-
11
Jednu časť rozvaľkáme.
-
12
Cesto potrieme - ja tomu hovorím pasta. Príprava pasty: - cibuľu pokrájame na drobno a do zlatista podusime, zároveň pridáme k tomu prelisovaný cesnak, postrúhanu mrkvu, zeler a mierne podusíme. Potom pridáme kečup, pretlak (ja dávam ten stredný), cukor, soľ a mleté čierne korenie, oregáno, bazalku (znova sa chvíľu podusí). Necháme odstáť pod pokrievkou, tá pasta dôjde. Keď je vychladnutá potom ju natierame na rozvaľkané cesto.Túto pastu mám vždy vopred pripravenú v chladničke. Na potretie je potrebné veľmi málo a preto ju použijete opakovane. Potrebné je aby bola uskladnená v chladničke.
-
13
Na pastu poukladáme plátky šunky.
-
14
Na šunku postrúhaný syr. Veľmi dobrý je TESCO edam tvrdý syr balený po 250 gr. (Niekedy tam postrúham syr NIVA, aj toto je chutné.)
-
15
Cesto stočíme do rolády.
-
16
Cesto mierne popritláčame.
-
18
Cesto režeme lopatkou na trojuholníky tak aby sa v ostrom uhle nepreťalo.
-
19
Ukladáme na plech nie v tesnej blízkosti. Necháme mierne podkysnúť, kým toto isté neurobíme s 2. časťou cesta. Ak je hotová aj 2. časť, vtedy zapneme rúru na 180 °C. Pečieme asi 13 - 15 do zlatista.
-
20
Keď je rúra nahriata, tesne pred vložením potrieme rozšľahaným vajíčkom každý kúsok.
-
21
Šunkáčiky v rúre sem tam spadnú do strany, ale na chuti to nič nemení.
-
22
Výsledok. Dobrú chuť :-)
-
23
Z toho istého cesta (zo zvyšných 2 častí som urobila škoricovníky). Je možné ešte natrieť cesto s tou pastou, stočiť ako škoricovníky a sú z toho pizovníky.
-
24
Tiež toto isté cesto a sú z toho makovníky, orechovníky ...
-
26
... ešte robím takéto stáčané plnené slivkovým lekvárom a kúskom horkej čokolády, alebo šunkou, syrom a kečupom.
Tá pasta je super aj na pizzu. Recept na pizzu:
400 gr. HL múky, 1 droždie, 2 PL oliv. olej, 1 KL soli, 1/2 KL cukru, 2,5 dcl. teplej vody. Toto spolu vypracujeme (môj robot vypracuje) dám do kysky a za 4-5 min. je cesto hotové. Rozdelím na 2 časti rozvaľkám - + na veľkosť jedného plechu potriem tou super pastou, naložím šunku, olivy šampiňóny, olivy, ananás podľa chuti čo kto má rád. Na vrch potriem syr (z Tesca tá ich tehlička zabalená, stojí okolo 1,45, tá je výborná) a ešte v malom množstve potriem syr Niva, má to takú trochu slanšiu chuť. Dám upiecť, kým sa syr neroztopí a ver, že takú pizzu ani v Taliansku nedostaneš. Skús a napíš aká bola. Prajem veľa dobrej chuti :-)