Šunka v cmarovom ceste s chrenom

Marián Breznický
šéfkuchár hotela Patriot v Skalici, 23. apríla 2014
Šunka v cmarovom ceste s chrenom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6-8
porcií
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg
Cmarový chlieb:
500 g
250 g
42 g
20 g
30 g
350 ml
150 ml
1 čl
Jablkový chren:
2 ks
150 ml
50 g
1 čl
z 1/2 citrónu
40 ml




Postup

  1. 1

    Z trochy múky, cukru, mlieka a droždia pripravíme kvások. V mise zmiešame zvyšok hladkej múky, špaldovú múku, soľ a rascu. Pridáme cmar a vykysnutý kvások. Vypracujeme na hladké cesto. Necháme nakysnúť.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 – 3 cm, aby sa doň dala zabaliť údená šunka. Šunku zabalíme a dáme spojom dolu na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme nakysnúť a pred pečením potrieme vodou. Pečieme na 180 °C 40 – 50 minút.

  3. 3

    Jablkový chren: Jablká zbavíme jadierok, olúpeme a nakrájame na väčšie kocky, ktoré uvaríme v zeleninovom vývare. Vývar necháme celkom odpariť a pridáme nastrúhaný chren. Dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou. Nakoniec do jabĺk primiešame olej.

Diskusia k receptu

safran
škoda, že to tu nebolo pred sviatkami, ukladám... hádam si na svoju príležitosť počká :-)
ivav
áno, už je pozde, milý drozde, ale dá sa vyskúšať hocikedy