Sultánova radosť

2010 - bez fotky2010, 2. júna 2011
Sultánova radosť
Foto: 2010

Je viac rozlicnych pribehov ako tento recept „Hünkar beğendi“ – „sultanovi sa pacilo“ dostal meno vraj od sultana Murada IV (1612 –1640)? Je to Zobraziť celý popisJe viac rozlicnych pribehov ako tento recept „Hünkar beğendi“ – „sultanovi sa pacilo“ dostal meno vraj od sultana Murada IV (1612 –1640)? Je to zaujmavy recept kde dusena jahnacina – baranina je servirovane s baklazanovym py­re so syrom.

20 minút
príprava
1 hodina minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg  alebo baranie
2 lyzice
2 lyzice
3  posekané
2  nakrajana na kocky
4 struciky
2 nasekaná
3 lyzice
2
2 lyzice na dusenie
1 hrncek  podľa potreby
Baklazanove pyre:
4
3 lyzice na dusenie
2 lyzice
1 hrncek
4 lyzice  struhany ( kashkaval )




Postup

  1. 1

    Na kocky nakrajanu jahnacinu( baraninu ) dame marinovat do misky do ktorej sme pridali paprikovu pastu ( tu uz bola spominama ) nakrajany cesnak a 1 cibulu , sol , mlete cierne korenie a podrveny bobkovy list. Zakryjeme foliou a dame na noc do ladnicky.

  2. 2

    Na vacsiu panvicu si dame na zmes masla a oleja oprazit cibulu pridame marinovane jahnacie maso pridame nakrajane paradajky a papariky podlejeme vodou zvysime teplotu kym sa nam nezacne varit.Znizime teplotu a dusime do makka ( zalezi od masa ) kvalitne 30 minut ( z jahnacieho stehna ) ale skor tak hodinu.

    Sultánova radosť   - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tym sme dali rozohriat ruru a dame na mriezky baklazan grilovat ( dobre je ho dopichat nozom).Grilujeme -treba otacat az je koza spalena. Dame vychladnut osupeme vyskrabeme duzinu a dobre je este nakrajat aby neboli vlakna a roztlacime ako pyre.

    Sultánova radosť   - obrázok 3
  4. 4

    V panvici si spravime "roux" dame dame rozohriat maslo vmiesame muku a oprazime muku az zmeni farbu pridame mlieko az dostaneme jemnu konzistenciu. Vmiesame roztlacenene baklazanove pyre a nastruhany tvrdy syr , ochutime podla potreby.

    Sultánova radosť   - obrázok 4

Diskusia k receptu

zvoncek
Mňa takisto zaujala príprava baklažánového pyr´é, ukladám do MKK
babidka
urcite je to chutne , hned by som to aj vyskusala - chyba mi vsak jahnacina ....Asi to urobim s hovadzim masom hoci to bude poriadny rozdiel- tu chut jahnaciny si budem musiet domysliet :-(((((Ale ked sa mi zda to jedlo take lakave :-)
silvia68
Robila som to dnes na obed, bez pyré, nemala som baklažány, mäsko vynikajúce, z našich jahniatok ostali už len pliecka a chrbtica, piplačka s vykostením a odblanením ,ale stálo to za to. Vrele odporúčam, naozaj chutné . Vďaka.
nazarboncuk
skoro mi oči vypadli z jamiek, jak je možne ze som toto prehliadla,
je to úžasné jedlo!!! @2010 parádne pripravené, ozaj.
@babidka vieš čo, my sme robili s kamošmi cez víkend "Izmir Kofte" (to su kofte so zemiakmi v paradajkovej omáčke) a nahradili sme jahňacinu trošku tučnejším hovädzím, pridali poriadne rímskeho kmínu, paprikovej pasty, petržlenovej vňate a nerozoznala by si tú chuť! vyskúšaj :)
pusta
@2010 , môžem potvrdiť, je to vynikajúce jedlo, robievam ho už 5 rokov. po prvýkrát som sa s ním stretla na tv- paprika a zapísala som si recept.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia