Sultánova radosť

Autor receptu: 2010

Je viac rozlicnych pribehov ako tento recept „Hünkar beğendi“ – „sultanovi sa pacilo“ dostal meno vraj od sultana Murada IV (1612 –1640)? Je to zaujmavy recept kde dusena jahnacina – baranina je servirovane s baklazanovym py­re so syrom.

20 minút
príprava
1 hodina minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na kocky nakrajanu jahnacinu( baraninu ) dame marinovat do misky do ktorej sme pridali paprikovu pastu ( tu uz bola spominama ) nakrajany cesnak a 1 cibulu , sol , mlete cierne korenie a podrveny bobkovy list. Zakryjeme foliou a dame na noc do ladnicky.
  2. Na vacsiu panvicu si dame na zmes masla a oleja oprazit cibulu pridame marinovane jahnacie maso pridame nakrajane paradajky a papariky podlejeme vodou zvysime teplotu kym sa nam nezacne varit.Znizime teplotu a dusime do makka ( zalezi od masa ) kvalitne 30 minut ( z jahnacieho stehna ) ale skor tak hodinu.
  3. Medzi tym sme dali rozohriat ruru a dame na mriezky baklazan grilovat ( dobre je ho dopichat nozom).Grilujeme -treba otacat az je koza spalena. Dame vychladnut osupeme vyskrabeme duzinu a dobre je este nakrajat aby neboli vlakna a roztlacime ako pyre.
  4. V panvici si spravime "roux" dame dame rozohriat maslo vmiesame muku a oprazime muku az zmeni farbu pridame mlieko az dostaneme jemnu konzistenciu. Vmiesame roztlacenene baklazanove pyre a nastruhany tvrdy syr , ochutime podla potreby.