Studenvô fotorecept

pacun110 - fotkapacun110, 12. januára 2011
Studenvô (fotorecept)
Foto: pacun110

Vždy,tak 2-3 krát do roka,hlavne cez zimu ma chytí neodolateľná chuť na studeno,čiže huspeninu.A tak tomu bolo aj teraz..a veru boli to poriadne studenové Zobraziť celý popisVždy,tak 2-3 krát do roka,hlavne cez zimu ma chytí neodolateľná chuť na studeno,čiže huspeninu.A tak tomu bolo aj teraz..a veru boli to poriadne studenové orgie...je tu dosť veľa obrázkov,lebo som sa aj do fotenia vžil a je mi ľúto ich nezverejniť!

Suroviny

1 ks, svieže
1 ks
3 ks,svieže
 svieže
1 kg
4 ks
4 ks
2 ks
6 ks




Postup

  1. 1

    Pri tomto jedle je veľmi ťažké presne určiť množstvo jednotlivých surovín!Tak ja len tak informatívne,čo som použil tu! - 1 koleno bravčové svieže - 1 koleno bravčové údené - 3 paprčky svieže - bravčové kosti svieže - bravčové kosti údené - 1 kilo sviežeho bravčového pliecka - 4 kuracie nohy - koreňová zelenina(mrkva,petržlen,kaleráb a zeler) - aspoň 4 cibule aj so šupkou - 2 zelené papriky - pol hlávky cesnaku -celé čierne korenie,soľ,bobkový list,ocot

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...je sobota,6 hodín ráno a kým môj syn ešte spí,tak ja som začal variť! Najprv som varil údené kolienko,paprčku a svieže kosti...to čierne vo vode nie sú muchy, ale čierne korenie-také guličky...a je tam aj soľ a trochu octu.Neskôr som pridal 2 neobielené cibule a pariku

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...to bol ten ľavý hrniec!V pravom varím svieže koleno,2 paprčky a údený koštiaľ!A keďže bol dlhý,tak som dal polovičku do hrnca ľavého...Ľavý hrniec mi ,nedopatrením trochu silnejšie zovrel,tak sa mi zmútilo,ale to vôbec nevadí,lebo ono sa to časom vyčistí!!!

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..ako som vravel-sa to vyčistilo a pomaličky to bublá..Opakujem- POMALIČKY!!!To je základ dobrého a kvalitného studena!Čím dlhšie sa varí,tým sa lepšie vyvarí a bude ztuhnutejšie! Pomaličky som si očistil zeleninku a prichystal pliecko...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som údené koleno vybral a pridal zeleninu-do ľavého hrnca...pravý som začal variť neskôr,takže vrie bezozmien...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...milujem takýto pracovný bordel na linke,kde nezasvätený človek nenájde nič, ale ja presne viem,kde čo je!!!

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...je 8 hodín,omladina už vstala a vzdeláva sa....

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..pes je vyvenčený a oddychuje...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a ja som,zatiaľ z 1.hrnca vybral údené mäsko,rozobral ho a vložil tam to pliecko!

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a celkový stav,asi po štyroch hodinách je takýto - v ľavom hrnci je už skoro uvarené pliecko a zelenina a v pravom je všetko prichystané na uloženie do misiek!

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a teraz : z ľavého hrnca som nakrájanú zeleninu a petržlenovú vniatku dal na takú sklenenú misu,prelial vývarom,v ktorom som ešte rozpustil želatínu...z pravého som vybral kolienko a paprčky a dal variť kurace nohy!Tie sa uvaria rýchlo,stačí tak slabá hodinka...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...poprekladal nadrobno nakrájaným údeným mäskom,kuracinou z pravého hrnca a plieckom,zase prelial a zase dal zeleninu,vniatku,prelial a zase mäsko...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...až kým sa mi všetky mäská a zeleninky neminú!Nakoniec som to prelial vývarom- a už to,na balkóne tuhne ako besné!!!

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a teraz,z druhého hrnca-studeno!To je klasika-zelenina-mäsko(veľa!!!) a zaliať vývarom...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...a ostali len kosti a za igelitku bordelu...

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...no!!!NENI TO NÁDHERA????Ešte to nie je stuhnuté,ale do rána už bude!!!

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...no,čo poviete na výsledok môjho sobotného,šesťhodinového besnenia sa v kuchyni..?

    Studenvô (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

evusik
krásny chronologický postup.... síce sa mi pri čítani plietol ľavý a pravý hrniec ale to asi preto že ja huspeninu nevarím. U nás ju tiež varí manžel. Ináč takú 8 máme tiež doma, len ten náš sa pri varení huspeniny nevyvaľuje hore drdy, ale sedí v kuchyni ako prikovaný a čaká či niečo nespadne na zem - a vždy spadne :-) ináč sa mi strašne páči názov Studeno - u nás len tak obyčajne huspenina. My sme varili pred Vianocami a muž vždy robí dvojakú - jednu pre seba zo zeleninou a mäsom a mne zvlášť do misky len vývar a mäso lebo ja v tom mrkvu nemám rada, ale ináč ju varí v podstate tak ako ty. Aj keď každý chlap má svoje vlastné grify. A ešte otázka: nebojíš sa že si vtáčiky pochutia? (obr.č.16).... a na záver samozrejme pochvala, krásne studeno, krásne fotky :-)
jerica
páči sa mi tvoj receptík , len ja by som z tej zeleniny spravila skôr sviečkovú , len mám taký apetít že by som si pochutila aj na tvojom "studenô" u mojej svokry hovorili na huspeninu "studzenina" moja huspeninka spočíva len bez zeleniny , s údeným by som neodmietla , malý je ako môj vnuk , láska k PC .
honestka
poviem len tolko, ze fantastic hoci troska zeleninu davam, zjem ju extra alebo pouzijem do fasirky,v studene mi to nechuti, iba ako tebe vela dobreho masa bez kozi. a mna to caka tiez tuto sobotu.
anina43
našťastie, že ja studeno nevarim, tiež je to vyhradené pre manžela, neviem ako by som to zvládla, veď už teraz neviem čo je v ľavom a čo v pravom hrnci, obdivujem ťa ako si si to všetko podelil a čo si dokázal vytvoriť, kým sa to všetko dostalo do misiek, kuchyňa musela vyzerať ako po boji. Viem o čom píšem, a viem ako vyzerá naša keď sa manžel dá do varenia. Našťastie je to asi len 3 x do roka práve pri varení studena a tlačenky. Krásne, zaujímavo si to opísal,máš zmysel pre humor, aj to je pridaná hodnota k receptu. Dúfam, že zverejníš ďalšie zaujímavé postupy, sledovať mužov pri varení je ako sledovať dobrodružný film a netrpezlivo čakať ako to skončí. Prajem ti veľa elánu do varenia a ďakujem za krásne foto i pomerne zložitý recept,príjmi môj úprimný obdiv
kuchticka
@pacun110. Takuto huspeninu som jedla naposkledy ked zil moj otecko a robieval. Obdivujem tvoju trpezlivost s varenim a doviest to do konca s takym uspechom.!!! Moj manzel by nevaril, radsej ju nebude jest, ako by mal varit. Paci sa mi iten tvoj podrobny popis a foto. PEKNE!
alexdidi
Manžel pri nákupe tiež už poškuľoval po paprčkách, že by si dal huspeninu, aj som mu ju čoskoro sľúbila uvariť...on by to nedokázal(alebo sa mu nechce?), ešte tak hrianky a čaj...ja huspeninu varím bez údeného, ale už dlhšie sa chystám vyskúšať aj takto. Zeleninu nedávam, ale dávam veľa, veľa, na to množstvo čo si varil Ty by som dala asi aj dve celé hlavky CESNAKU. Ja si totiž bez toho huspeninu neviem ani predstaviť, ale každý podľa svojej chuti. A načo želatínu, veď pri Tvojich ingredienciách musí krásne stuhnúť aj bez nej.
coldbery
Máš to pekne a vtipne zobrazené....my to voláme studenina a máme ju velmi radi......ty ju máš krásne urobenú.....:-)))
frona
My sme s manželom tiež varili huspeninku. Tiež v dvoch hrncoch(tlakových), ale len preto, že ja nemám rada údenú a on zasa údené zbožňuje. Takže v jednom bolo len svieže koleno a v druhom aj svieže aj údené. Paprčky sme tentoraz nezohnali, tak som musela pridať nakoniec aj trocha želatíny, lebo nám huspenina nechcela dobre sadnúť. Zeleninku dávam tiež dosť, ale tiež ju zjeme takú teplú, hneď ako sa vytiahne z hrnca. Ja dávam huspeninku na plech, je to skladnejšie a hlavne každý si odreže koľko je schopný zjesť. Tá údená je už dávno fuč...mojej je tam ešte taká väčšia porcia...asi ju dojem dnes, ak mi ju muž nevyfúkne. :)))) On zje aj neúdenú......
danculka
Tak u nás je to tiež studeno a varieva sa 1-2 krát do roka,pekná práca...
tatranka
Robila som huspeninu /studenvô/ pre štyrmi dňami.Myslím,že tvoj postup je dokonalejší a náročnejší.Ja udené už nepridávam.Varím tiež asi 3 hodiny pomaly,tak ako uvádzaš.Tiež mäsko pooberám,nachystám do misiek a zalievam huspeninou.Používam okrem kalerábu všetkú koreňovú zeleninu,aj korenie tak ako do hovädzej polievky.Len pridávam bobkový list cesnak.Keby som nemala v chladničke ešte huspeninku,veľmi by som túžila po tej tvojej.No mám a preto nech si len vy na nej pochutnáte.Recept je pekne a milo spracovaný.
janazjarku
Paráda !! Ešte pár dní počkám pokiaľ doznie udenina od Vianoc v mojej predstave a studenô uvarím :-) majsterka vo varení studena bola moja nebohá mamka, ktorá veru s ním aj vyhrala súťaž a to rovno v Prahe !!
jazzfunk
Jooooj!!! Tak toto je na mňa kruté !!! Som v 8. mesiaci tehotenstva a nevieš si predstaviť, čo si teraz tým receptom spôsobil :o))) Problém je, že žijem v Rakúsku a tu je problém kúpiť paprčky...Pridávam sa k názorom ostatných a chválim pekne spracovaný recept :o))) Čo by som teraz dala za jednu misku zo sviežeho mäska...samozrejme s octovou cibuľkou :o))))
moli
Recept, opis aj fotomontáž bez chyby!Ja sa chystám na huspeninu od konca novembra, no teraz ma tento recept naozaj dohnal k realizácii plánu :o)
Ja osobne zálievku odmastím pred tým ako ju rozporcírujem do misiek.Nemám to rada, ak sa mi so studenou huspeninou lepí masť na ústa a podnebie!Inak gratulujem ku skvele odvedenej práce!
mallvinka
U nás je to tiež manželova oblúbená činnosť, do ktorej mu nezasahujem, ale s oblubou pozerám ako sa pri tom zvrta v kuchyni.
So zeleninkou sme to ešte neskúšali a také naložené, ale vyzerá to krásne a musí to byť aj veľmi chutné. Odkladám si receptík a možno keď sa raz na to dám ja, tak to bude so zeleninkou a také krásne. Si tiež veľmi šikovný gazda. Klobúk dole
dorisa
Krasne nafotené. Moj priatel má rád studeno, ja som ho ešte nevarila, jemu to spraví maminka a má zas na pol roka pokoj. Obdivujem ťa,parádne je to.
moli
@jazzfunk , teraz čítam tvoj komentár a musím dodať, že i ja som v piatom mesiaci tehotenstva a už od novembra si robím chúťky na moju huspeninku a práve pre to už viac nedokážem odolávať tejto dobrotke a zajtra sa pustím do jej varenia :o)
lumilka1
To vyzera fakt super,utekam do obchodu a bude sa variť huspenina,už mi teču slinky,Ja dávam aj cesnak a nakoniec do misiek červenu papriku,a tu masť čo sa urobí na povrchu, tak na chlebík,mňam.To čo sa ti tam vyvaľuje to je bišoník?Lebo ako by som videla nášho.:))
brituska
Prudko jedlá veľmi podrobne popísané vdaka pre začiatočníkov.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Super návnada. Určite uvarím aj ja, len s malou obmenou, bez zeleniny. Inak super, každý čo mu chutí.
janazjarku
Inak napadlo ma, že to tých Podlavíc zase nemám až tak ďaleko, žeby si z toho studeného doniesol do Rumpľa , aby sme ho hneď tým pivom preliali ? :-)
duschko
U nas, ako uz bolo spomenute, huspenina alebo studenina. Tuto sezonu som este nerobil. Dostal som taku chut, ze budem musiet sa vybrat k masiarovi. Udenu som nerobil a pravdu povediac ani nejedol. Podla ohlasov je asi tiez vysoko jedla. Vyskusam aj taku. Pokial je este aka taka zima. Inac tento recept sa mi velmi paci hlevne preto, ze to nebolo len o vareni, ale o vsetkom, co k tomu patri. Rodina, psik ....
alexdidi
Chcela by som ešte podotknúť a možno aj pomôcť pre @moli...tie ž nemám rada pri jedení masť na povrchu a predtým som ju odmasťovala pred nalievaním, ale teraz už ponalievam, nechám stuhnúť, masť na povrchu sa potom krásne a rýchlo zoškrabne tupým nožom a až potom podávam.
tedko
Je to nádhera,ja ju takto nevarím ale výborne som sa pri tom
poučila a pobavila.Dííííky moc.
enss
Nádherná a výborná huspenina, inšpirujem sa, ale bez údeného. Ja dávam na spodok misiek okrem uvarenej zeleniny a mäska aj kolieska vareného vajíčka a sterilizovaných uhoriek.
rressia
geniálne spracovaný recept!
veľmi som sa nasmiala! hlavne z odpadnutého psa - to si s ním ráno prebehol Veľkú pardubickú, že ho na nohy nepostavila taká fajnová vôňa, aká sa pri varení huspeniny nesie celím bytom???
marta5
U nas ju varila mama a poviem,ze lepsiu som nikdy nejedla,davala tam aj cesnak a vegetu,zeleninu asi nie a bola jak remen - ako ona vravela , cista a velmi chutna, len nasa babka uz nie je-skoda
dida99
skvelý komentár aj fotoreportáž :-)
aj studenvô by som si hneď dala :-)))
ale najprv si musím uvariť
tothka
Ja varievam a manžel papá, ja ani neochutnám.Varím ju len z čerstvých surovín bez udeného mäsa aj so zeleninou a s cesnakom, ale zeleninu do misiek nedávam, len mäso a aj kožky a mám pokoj s varením aj na tri dni.
No pre seba niečo samozrejme urobím.
marienka44
Ja pochadzam od BB a tiez sme to volali studeno. Moja priatelka este za tepla zbera tuk na hladine s niekolkymi servitkami. Polozi servitku lahko na hladinu a mastnota sa dostane do servitky a tu zahodi.
marienka44
Ja pochadzam od BB a tiez sme to volali studeno. Moja priatelka este za tepla zbera tuk na hladine s niekolkymi servitkami. Polozi servitku lahko na hladinu a mastnota sa dostane do servitky a tu zahodi.
sovka62
A ty čo bývaš až kdesi pri Banskej Bystrici?!!!!! Mám to k tebe ďaleko, inak by som dofrčala aj bez pozvania (na drzáka) a aj keď nemám adresu, určite by som aj teba aj tvoju huspeninu našla! Teda, dúfam, že ste ju ešte všetku nepojedli, veď si navaril pre regiment. Jáj, ale by som si dala, lenže pre dvoch ju variť nebudem a naše potomstvo sa jej nechytá, či už by som núkala huspeninu, ako sa vraví tu, alebo studenô, ako vraveli môj starký.
enge149
pekný receptík aj foto,aj ten psík je super,tiež som sa nasmiala,máme radi huspeninku,treba ju variť teraz v zime najlepšie a najchutnejšie domáce paprčky so zabíjačky..a nemusí byž želatína..
aroooo
aj u nás sa robilo studeno po domácej zabíjačke na sporáku na pevné palivo vo veľkom hrnci,kde sa to pomaly dlho varilo, do misiek sa zelenina nedávala ani tučné mäso,časť varených koží a chudé mäso sa nahrubo zomlelo a zalialo vývarom po odobratí vrchnej mastnej časti,po stuhnutí červená cibuľa,ml.č.korenie,ocot...mňam a odvtedy som to nejedla
ludar
milujeme, prave ju dnes jeme :-))
ajan16
huspenina super najme na kĺby.........,,,,,,,,,,,,,,,
janger
Ach, to je parada! To by som si teda dala :-))). Huspeninu som nejedla roky!!!
evicka63
Tak to je paráda. Ja ho varím aj v lete, pretože to môžem mať otvorené okno a nemám prevoňaný celý byt studenom. Tiež ho potom zvyknem dať do pekáča aby to bolo "spratnejšie". Keďže u nás nikto nechce v studene mäso (muž aj deti chcú len "čistú vodu") mám odskúšaný jeden hrniec, kde dám len 4 paprčky,hlávku cesnaku a trochu soli a varím od večera do rána (na "úspore") a mám to odskúšané že z hrnca sa mi odvarí tak akurát. Kým žila mamka tak tá si pekne povyberala z uvareného mäso a kože - dala do malej mišticky, zaliala vývarom a mala z toho takú " alias tlačenku" a pes na dvore koštialiky. Teraz mám pes všetko.
evicka63
No a keďže som pri zdroji nemusím teraz behať po obchodoch a zháňať paprčky (u nás sú momentálne "socialistickým" podpultovým tovarom a je mať dobré známeho mäsiara.
zofos
nedá mi pridať niečo z mojej skúsenosti.Ja varím studeno zo sviežeho aj udeného mäska a pokiaľ sa dá správna dávka paprčiek ,chvostov,kolienok a vody, netreba vodu odvárať ale variť pod pokrievkou do total zmäknutia cca 4-5 hodín. Studeno je ako remeň a ja som na to prišiel náhodou.Zeleninu nedávame ale skúste dať jeden mrazený dubák a vňať z ligurčeka. Tá chuť je božská a potom cibuľka a citrón a je to nebíčko v papuľke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia