Strúhaný jablkový koláč s bielkovou penou fotorecept
Foto: olinecka
Pre milovníkov jablkových koláčikov, poteší aj najnáročnejších.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml) |
|
1 hrnček |
|
6 ks |
|
2 PL (16 %) |
|
250 g (alebo Hera) |
|
1/2 bal. |
|
Náplň: | |
7-8 ks nastrúhané |
|
z 1/2 citróna |
|
1 hrnček (200 ml) |
|
1 ČL |
|
1 PL (Solamyl alebo Gustin) |
|
1 hrsť |
|
Bielková pena: | |
6 ks |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Múku preosejeme, pridáme k nej nastrúhané studené maslo a zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do mrazničky stuhnúť, aby sa nám cesto dobre strúhalo.
-
3
Suroviny na náplň.
-
4
Jablká očistíme, nastrúhame na strúhadle, zasypeme cukrom, škoricou a pridáme citrónovú šťavu. Dusíme asi 10 minút. V troche vody rozhabarkujeme škrobový prášok a varíme do zhustnutia. Náplň necháme vychladnúť.
-
5
Stuhnuté cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu časť. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie.
-
6
Väčšiu časť cesta nastrúhame na plech a predpečieme na 180 stupňov 8 minút.
-
7
Cesto za horúca posypeme strúhankou, necháme mierne vychladnúť.
-
8
Bielky a cukor na bielkovú penu.
-
9
Na predpečené cesto navrstvíme jablkovú náplň. Z bielkov a kryštálového a vanilínového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
-
10
Bielkový sneh rozotrieme na jablkovú náplň, uhladíme.
-
11
Na vrch nastrúhame zbytok cesta.
-
12
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút do zlatista.
-
13
Koláč necháme vychladnúť, pokrájame podľa seba. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu