Jablkový koláč

Strúhaný jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Pre milovníkov jablkových koláčikov, poteší aj najnáročnejších.

24-30
porcií
45 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Múku preosejeme, pridáme k nej nastrúhané studené maslo a zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do mrazničky stuhnúť, aby sa nám cesto dobre strúhalo.
  3. Suroviny na náplň.
  4. Jablká očistíme, nastrúhame na strúhadle, zasypeme cukrom, škoricou a pridáme citrónovú šťavu. Dusíme asi 10 minút. V troche vody rozhabarkujeme škrobový prášok a varíme do zhustnutia. Náplň necháme vychladnúť.
  5. Stuhnuté cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu časť. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie.
  6. Väčšiu časť cesta nastrúhame na plech a predpečieme na 180 stupňov 8 minút.
  7. Cesto za horúca posypeme strúhankou, necháme mierne vychladnúť.
  8. Bielky a cukor na bielkovú penu.
  9. Na predpečené cesto navrstvíme jablkovú náplň. Z bielkov a kryštálového a vanilínového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  10. Bielkový sneh rozotrieme na jablkovú náplň, uhladíme.
  11. Na vrch nastrúhame zbytok cesta.
  12. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút do zlatista.
  13. Koláč necháme vychladnúť, pokrájame podľa seba. Dobrú chuť.