Jablkový koláč
Strúhaný jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Pre milovníkov jablkových koláčikov, poteší aj najnáročnejších.
24-30 porcií |
45 minút príprava |
45-50 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Múku preosejeme, pridáme k nej nastrúhané studené maslo a zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do mrazničky stuhnúť, aby sa nám cesto dobre strúhalo.
- Suroviny na náplň.
- Jablká očistíme, nastrúhame na strúhadle, zasypeme cukrom, škoricou a pridáme citrónovú šťavu. Dusíme asi 10 minút. V troche vody rozhabarkujeme škrobový prášok a varíme do zhustnutia. Náplň necháme vychladnúť.
- Stuhnuté cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu časť. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Väčšiu časť cesta nastrúhame na plech a predpečieme na 180 stupňov 8 minút.
- Cesto za horúca posypeme strúhankou, necháme mierne vychladnúť.
- Bielky a cukor na bielkovú penu.
- Na predpečené cesto navrstvíme jablkovú náplň. Z bielkov a kryštálového a vanilínového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- Bielkový sneh rozotrieme na jablkovú náplň, uhladíme.
- Na vrch nastrúhame zbytok cesta.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút do zlatista.
- Koláč necháme vychladnúť, pokrájame podľa seba. Dobrú chuť.