Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou fotorecept
Podľa zvykov, dodržiavaných pod Tatrami, toto jedlo patrí do chladného až zimného obdobia. Začiatkom júla som však mal návštevu z najvzácnejších. Dcérku Angeliku s Zobraziť celý popisPodľa zvykov, dodržiavaných pod Tatrami, toto jedlo patrí do chladného až zimného obdobia. Začiatkom júla som však mal návštevu z najvzácnejších. Dcérku Angeliku s mojimi milovanými vnúčencami „bľižňakami“ (dvojčencami) Lilinkou a Samkom. V jednotlivé dni si každý z nich mohol vybrať menu podľa svojich chutí. Angelika si zvolila obľúbené strapačky s kyslou kapustou, samozrejme „ozdobené bravčo_kúskami“, tak ako ich mali radi i jej dedko, pradedko, no miluje ich aj moje lepšie a krajšie druhé JA!
porcií
príprava
na 180/210 °C
Suroviny
| Na bravčové kúsky: | |
| 2-3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1,2-1,5 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1-1,5 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks väčšia | 
                                                             | 
                                                    
| 4-5 strúčikov | 
                                                             | 
                                                    
| Na dusenú kyslú kapustu: | |
| 100-120 g prerastená | 
                                                             | 
                                                    
| 1-1,2 kg | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| Na šarišské strapačky: | |
| 1-1,1 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 750-900 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Komu sa nechce čítať rozsiahlejšiu verziu tohoto mojeho receptu s „príbehom“, jeho predstavenie v skratke. Ad a.) z bravčového mäsa nakrájate kúsky a okorenené soľou, čerstvo mletým čiernym korením, rascou, cesnakom, upečiete na masti a cibuli. Ad b.) priebežne na bravčovej masti a škvarkách, udusíte vyžmýkanú kyslú kapustu so soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ad c.) uvaríte zemiakových halušky. Ad d.) scedené, ale nepreplachované, opraženým maslom poliate halušky, zmiešate s udusenou kyslou kapustou. Ad e.) servírujete posypané opečenými kúskami bravčoviny. „Toť vsjo“! Našincom, s mojou „krvnou skupinou“, predstavujem vstupnú zostavu ingrediencií
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Bravčové pliecko som rozobral, orezal mastné časti a zvyšok pokrájal asi na 50÷60 mm kúsky, ktoré som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), oblial 2 PL kukuričného oleja, premiešal a 2÷3´ na „platni“ šporáka nechal zatiahnúť v pekáči s rozpálenými 2 PL bravčovej škvarenej masti. Potom som kúsky mäsa posypal dobrou („kopcom“) PL v mažiari drvenej rasce, pridal ku nim dve väčšie cibule, pokrájané na mesiačiky a 4 strúčiky cesnaku, pokrájané na plátky a rukami premiešal. Teraz som pekáč s „vyčančaným“ mäsom dôkladne prikryl alobalovou fóliou a vložil na 33´ do rúry vyhriatej na 180 °C (360 °F). Potom som z pekáča opatrne sňal fóliu (!horúci pekáč a horúca para!), obsah premiešal, teplotu zvýšil na 210 °C (410 °F) a odokrytý vrátil do rúry dopiecť ešte na 33´. V tejto 2. faze som kocky mäsa dva razy podlial horúcou vodou, premiešal pobracal kuchyňskou „lopatkou“. Niektorí z Vás, tak ako ľúbili aj náš dedko Tatuš a strejda Jenda, obaja už na Pravde Božej, majú radšej mastnejšie mäso, alebo dokonca prerastený bôčik, pliecko pokrájajú aj s ich mastnými spojmi!
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Kocky mastného orezu z bravčového pliecka som na červeno_hnedo vyškvaril vo väčšej rajnici a na posledné 3÷4´ pridal ku nim aj pokrájanú údenú slaninu (100 g), „mesiačiky“ väčšej cibule, premiešal a keď sa napili horúceho tuku,
                                                     - 
                                                    4
                                                    
pridal som ku nim jemne vyžmýkanú kyslú kapustu; obľúbili sme si ju à la dlhé „vlasy“, takže bez krájania; dochutil soľou i čMČK a nechal, s občasným premiešaním, dusiť na mäkko.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Než sa skončila 1. fáza pečenia bravčových kúskov a dodusila kyslá kapusta, pripravil som zemiakové halušky. Teda „strapačky“, lebo podľa názvoslovia našeho dedka Tatuša, vachtára spod Šarišského hradu, B. P., rozdiel medzi haluškami a strapačkami spočíva v tom, že ½ zemiakov sa postrúha klasicky a druhá na strane s malými „slzičkami“ pre strúhanie syra (mrkvy a pod.), čím z nich po vyvarení tŕčia „chĺpky“ postrúhaných zemiakov a tak sú teda „strapaté“.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
My ich, podľa tradície po „meči i po praslici“, robíme z polohrubej múky (phm), s vajíčkom a zarovnanou PL soli; vymiešané cesto som nechal odpočívať, než mi zovrela voda.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Cesto s hustejšou, haluškovou nie „nokerdľovou“ konzistenciou, som potom cez plastový „haluškátor“ pretlačil do vriacej a osolenej vody...
                                                     - 
                                                    8
                                                    
a nechal vykypieť do tretej peny.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Medzitým sa bravčové kúsočky takto pekne opiekli, takže sa išlo do finale,
                                                     - 
                                                    10
                                                    
v ktorom som scedené, ale nepreplachované, strapačky vložil do „mixvajndlingu“ a podľa potreby by som ich polial prepraženým maslom. V tomto prípade som však maslo nepoužil, lebo kapusta bola dostatočne mastná. Na povrch som presypal udusenú kyslú kapustu so škvarkami, premiešal, ochutnal, nebolo treba ani dosoľovať a posypané pečenými bravčovými kúskami, podával netrpezlivo čakajúcim „kostovníkom“.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Toto je porcia pre objednávateľku Bábiku Angie, na historickej tácni z rodinnej šperkovnice,
                                                     - 
                                                    12
                                                    
My ostatní, obyčajní, ale taktiež hladní, sme jedli z hlbokých tanierov, ale všetci véééľkou lyžicou.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Uznajte, prosím, že pre takúto „Papajdu“ sa oplatí variť; naviac ešte, keď je to Vaša milovaná dcérenka Angelika okatá!
                                                     - 
                                                    14
                                                    
Návštevnici z „Bameg City Cassovia“ Košíc si odpočinuli aj pri bazéne pod našim balkónom.
                                                     - 
                                                    15
                                                    
Viete, že nám s mojou chutí aj domáci kompót z kôry červeného melóna, podľa milej varecháčky Izky @izabella929, ktorej veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu i za recept!
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


5*vý oceán Ti posielam za more! máš krásne vnúčatká :-) pozdravujem veľmi srdečne celú Tvoju veľkú milú rodinku do dalekej Iowy :-)
P.S. Páčia sa mi v tvojich receptoch rôzne tie tvoje rodinné vsuvky, spomienky na minulosť, na kamarátov... :-) Potom sú to také recepty dýchajúce životom
Mosím si totok cez víkend spravit a tá moja miluvaná, čo furt pchá do seba len vločky, pohánku a bassomti rýžu si určite dá téš (ponúkat ju nebudem ale ked zachytý tú vónu a zbadá mój apetít - neodolá).
Víš jáá som od Fraštáku (Hlohovec) a tak som sa Ta rozhodóv oslovit v mojóm rodnóm nárečí, lebo ze "šracmi" som sa prvý ráz stretóv na vojne v Malackách a odtedy jích mám rád, lebo sú to "fassa živánčiská" a ešte ked vedá varit - nemajú páru.
Vyskúšav som od Teba pár jedál - si Frajer maškrtný a nedbav by som mat s Tebu dvojdomek:-)
"Ta še trim, var a píš"
( Sracz, ten obed je tiež super ! )
živio ftipný chlap..!!..:-)
Verim, ze aj tvojej dcerke chutilo, ved komu by to nechutilo :-).
Ja som za trojdomek, :-))), vid @snahulak.
tak som ich spravev a bolo to velicenko dobré! Možno som to trocha moc okorenev ale ináče to nemalo chybu. To massisko k tomu je úžasný nápat a dalo tomu tú "čerešénku na torte".
Ináč, z vlastnenéj iniciatývy som tam prskov aj lužicu kyseléj smatanky a bolo to super!
Pámbo zaplac za recept, mvože byt!
Pozdrav to okaté dyvčatysko - téš sa Ci vydarila - alespom tak ja tý halušky strapaté:-)))
Sa maj najlepší...