Štikance fotorecept
Foto: ancicka
Jednoduché halušky vhodné ako závarka do polievky. Vhodná do husteších polievok.
10 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
V miske si zmiešame uvedené suroviny tak, že k vajcu pridáme trocha vody a soľ a vidličkou rozšľaháme. Postupne pridávame múku, aby cesto bolo polomäkké.
-
2
Cesto vyložíme na dosku a prehnetieme, aby bolo hladké.
-
3
Potom cesto vyvaľkáme asi na 1 cm a lyžičkou štikáme malé kúsky cesta.
-
4
Pripravené na zavarenie do polievky.
Aj ja zvyknem strúhať...
@Ancicka , tak toto si aj ja uložím do KK.....páčia sa mi tvoje štikance, a ten názov :-)
@oline čka, tiež pochádzam zo Spiša, papcun vždy volali mrveničku, ktorú buď strúhali, alebo "ušuľkali" guľôčky medzi prstami a cesto bolo iba z vajíčka a múky bez vody. Toto Aničkine mi pripadá také rezancové:-)) , ale všetko je v polievke chutné...
Ale scískance sú úplne niečo iné - nie je to závarka do polievky, ale samostatné jedlo: zo zemiakového cesta sa vyvaľkajú kolesá vo veľkosti lokše, potrú sa masťou, posypú hrubou krupicou a posolia. Zrolujú sa ako lokša. Takto sa zaplní celý plech, ktorý sme vymastili masťou. Vrch sa potrie mliekom alebo smotanou a pečú sa v rúre. Myslím, že aj na varecha.sk je recept. Je to jedlo z regiónu okolo Modry a Budmeríc. Robia sa napr. na hody, vinobranie aj k vínu, alebo ku kyslej polievke ako napr. fazuľovej, šošovicovej, zemiakovej, kapustovej, zo zelenej fazuľky, hríbovej a pod.