Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku
Perfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme Zobraziť celý popisPerfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme receptu, je veľmi šťavnatý, chutný a bez lepku. Ako ináč :-). Napečiete si?
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 250 g mletý | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml horúce | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks veľké | 
                                                             | 
                                                    
| 6 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 125 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 6 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Na polevu: | |
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| z 1 citróna | 
                                                             | 
                                                    
| (nemusia byť) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nahrubo nastrúhame jablká.
- 2
 Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky a do tuha ich vyšľaháme.
- 3
 Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, vymiešame do hladka, pridáme žĺtky a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame bezlepkovú krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkané jablká.
- 4
 Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- 5
 Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.
- 6
 Ešte horúci koláč potrieme cukrovo-citrónovou polevou a prípadne posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
Tiež makovo-jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






 


Diskusia k receptu