Makovo-jablkový koláč
Makovo-jablkový koláč

Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku

novalim - fotkanovalim, 27. septembra 2018. Komerčný recept.
Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku
Foto: novalim

Perfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme receptu, je veľmi šťavnatý, chutný a bez lepku. Ako ináč :-). Napečiete si?

50 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g mletý
250 ml horúce
200 g
4 ks veľké
6 PL
125 g
1 ks
6 ks
Na polevu:
1 hrnček
z 1 citróna
 (nemusia byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nahrubo nastrúhame jablká.

  2. 2

    Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky a do tuha ich vyšľaháme.

  3. 3

    Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, vymiešame do hladka, pridáme žĺtky a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame bezlepkovú krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkané jablká.

  4. 4

    Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

  5. 5

    Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.

  6. 6

    Ešte horúci koláč potrieme cukrovo-citrónovou polevou a prípadne posypeme opraženými mandľovými lupienkami.

Diskusia k receptu