Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku
Foto: novalim
Perfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme Zobraziť celý popisPerfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme receptu, je veľmi šťavnatý, chutný a bez lepku. Ako ináč :-). Napečiete si?
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g mletý |
|
250 ml horúce |
|
200 g |
|
4 ks veľké |
|
6 PL |
|
125 g |
|
1 ks |
|
6 ks |
|
Na polevu: | |
1 hrnček |
|
z 1 citróna |
|
(nemusia byť) |
|
Postup
-
1
Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nahrubo nastrúhame jablká.
- 2
Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky a do tuha ich vyšľaháme.
- 3
Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, vymiešame do hladka, pridáme žĺtky a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame bezlepkovú krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkané jablká.
- 4
Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- 5
Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.
- 6
Ešte horúci koláč potrieme cukrovo-citrónovou polevou a prípadne posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
Tiež makovo-jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu