Makovo-jablkový koláč

Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Perfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme receptu, je veľmi šťavnatý, chutný a bez lepku. Ako ináč :-). Napečiete si?

50 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nahrubo nastrúhame jablká.
  2. Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky a do tuha ich vyšľaháme.
  3. Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, vymiešame do hladka, pridáme žĺtky a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame bezlepkovú krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkané jablká.
  4. Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  5. Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.
  6. Ešte horúci koláč potrieme cukrovo-citrónovou polevou a prípadne posypeme opraženými mandľovými lupienkami.