Makovo-jablkový koláč
Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku
Autor receptu: novalim
Perfektný na jeseň, kedy sa v každej domácnosti nájde zopár opadaných jabĺčok, ktoré treba spracovať. Koláčik, ktorý vám dnes virtuálne ponúkame, aspoň vo forme receptu, je veľmi šťavnatý, chutný a bez lepku. Ako ináč :-).
Napečiete si?
50 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nahrubo nastrúhame jablká.
- Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky a do tuha ich vyšľaháme.
- Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, vymiešame do hladka, pridáme žĺtky a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame bezlepkovú krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkané jablká.
- Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.
- Ešte horúci koláč potrieme cukrovo-citrónovou polevou a prípadne posypeme opraženými mandľovými lupienkami.