Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom fotorecept
Foto: eviana
...ďalšia z mojich raňajkových variácií, tentokrát na zdravšiu nôtu s použitím výbornej špaldovej múky a semoliny. Ďakujem veľmi Táničke (@havino) za obrovskú inšpiráciu, nakopnutie Zobraziť celý popis...ďalšia z mojich raňajkových variácií, tentokrát na zdravšiu nôtu s použitím výbornej špaldovej múky a semoliny. Ďakujem veľmi Táničke (@havino) za obrovskú inšpiráciu, nakopnutie aj za cenné priateľské rady ohľadom pečenia s týmito múkami... :) POZNÁMKA: pokojne namiesto špaldovej múky a semoliny použite klasickú polohrubú :)
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 šálka (1,5 dl) |
|
1 šálka |
|
3 PL |
|
100 ml |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
7 dl |
|
4 PL |
|
1 dl |
|
|
|
|
|
1/3 šálky |
|
Tvarohová plnka: | |
150 g |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
10 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
...suroviny svorne čakajúce na vstup do pracovného procesu - na vajíčka som v tomto štádiu ešte nemyslela, tak nie sú na foto :)
-
2
...do misy si dáme suché suroviny - vľavo múka špaldová, vpravo semolina (krásne žltá), hore prášok do perníka, dolu práškový cukor a uprostred domáci vanilkový cukor :)
-
3
...nastrúhame si kôru z pomaranča aj citróna, pridáme k suchým surovinám
-
4
...najprv zmiešame suché suroviny, potom pridáme mlieko, vajcia, jogurt
-
5
...prisypeme polovicu z kompótových sliviek nakrájaných na cca 1x1 cm kúsky
-
6
...prilejeme džem - ja som robila toho roku prvýkrát broskyňový - robila som dve várky, tá prvá je trošku redšia, takže preto lejem nie lyžičkujem :)
-
7
...prilejeme voňavú želatinovú šťavu zo slivkového kompótu, pridala som ešte asi 2 PL oleja
-
8
...všetko spolu vymiešame do kompaktnej masy - žiadne extra dlhé miešanie, len nech sa všetko spolu spojí
-
9
...pripravíme si tvarohovú plnku - tvaroh, jogurt a med zmiešame dohromady, aj do plnky som nastrúhala citrónovú a pomarančovú kôru
-
10
...a ked so slivkami, tak so slivkami - namiesto hrozienok som do tvarohu pridala nasekané sušené slivky
-
11
...bábovkovú formu poriadne vymastíme a vysypeme - ja som použila krupicu.
-
12
...nalejeme polovicu cesta, na cesto navrstvíme polovicu tvarohovej plnky (pôvodne som chcela dať všetku plnku, ale videla som, že tvaroh je ťažší a ponára sa do cesta, tak som dala len polovicu a druhú som nechala na vrch)
-
13
...na tvarohovú plnku naukladáme druhú polovicu kompótových sliviek na polovice
-
14
...nalejeme zvyšnú časť cesta, na záver navrstvíme zvyšok tvarohovej plnky
-
15
...prikryjeme alobalom a dáme piecť na 25 min prikryté na 200°C. Robila som s týmito múkami prvý krát, preto som pod formu pre istotu podložila plech - aby mi nepretieklo cesto (nepretieklo)
-
16
...po 25 min odokryjeme a pečieme ďalších 10-15 minút (podľa typu rúry, skúšame špajdlou)... Po upečení bábovku vyberieme, preklopíme (snažíme sa pri tom nepopáliť, nie ako ja dnes... mi chúďa trochu treskla a poškodila sa - dnes mám jednoducho deň blbec)...posypeme práškovým cukrom a dielo je hotové :)
pridala si úžasný recept na fantastickú dobrotu, si veľmi kreatívna (y)
zaslúžených 5* ti dávam.
Rozchytala sa rýchlosťou blesku, brala som do práce a chválili všetci :)
A jej vlastnosti ju vobec nepredurcuju na pecenie, endosperm sklovity, lepok nula bodov :D
Semolina sa v dnešnej dobe používa na vylepšenie vlastností ostatných druhov obilninových múk aj Amarantu, kde pôsobí ako spájajúci prvok, je tiež veľmi vhodná na zahusťovanie polievok a do pudingov.
"Semolina je pšeničná krupica zomletá z tvrdozrnnej pšenice, obsahuje vyšší podiel lepku alebo aj gluténu. Práve vďaka vyššiemu obsahu lepku má semolina nižší glykemický index, a čím nižší index, tým dlhšie trvá pocit sýtosti". (dovolila som si citovať pána Petra Havlíčka)
A ohľadom špaldovej múky: Pšenica špalda - triticum spelta
Je to prastarý, nešľachtený druh pšenice. Je výnimočná svojim zložením a zaujímavou orechovou chuťou. Je považovaná za najlepšiu obilninu. Rady pre spokojnosť pri používaní múky na pečenie - používame max. 30 % špaldovej múky, zvyšnú pridávame z klasickej pšenice na cestoviny pridávame spolu s múkou semolinou (z tvrdej pšenice/tritikum durum). (Toto o špalde je od môjho blízkeho človeka, ktorý ma do tajov múk zasväcuje, za čo som mu (jej) nesmierne vďačná.