Starodávny hrnčekový jablkový koláč fotorecept
Foto: helena10
Fajnovo chutí s pohárom dobrej kávy, čaju i mlieka.
Suroviny
Cesto: | |
3 ks malé (veľké 2 ks) |
|
1 hrnček (200 ml) |
|
1/2 bal. |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček (alebo jogurt) |
|
2,5 hrnčeka (mix s polohrubou) |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Jablková náplň: | |
10 ks stredne veľké |
|
4 PL |
|
1/2 bal. |
|
1,5 bal. |
|
1/2 bal. |
|
2 PL |
|
3 PL mleté |
|
2 PL (múka hrubá) |
|
Na posypanie koláča: | |
|
|
Okrem toho: | |
(na vymastenie plechu) |
|
(na posypanie plechu) |
|
Postup
-
1
Ešte z našich domácich jabĺk. Trochu upravený, lebo voľakedy sa piekol z domáceho kyslého mlieka, masla, vajec, jabĺk, s trochou strúhanky a bez citrónu, orechov, hrozienok,... Hrnček má objem 2 dl.
- 2
Pripravím si najprv jablkovú náplň: Očistené jablká nastrúham a dochucujem cukrami, hrozienkami, mletými orechmi. Pridávam aj detskú krupicu, lebo sú šťavnaté.
- 3
Cesto: Vyšľahám celé vajcia (sú malé, dávam 3 ks) s cukrami. (Ja som z kryštálového cukru odobrala 1 kopcovitú PL). Potom miešam metličkou ručne. Prilievam olej, kyslé mlieko (nemala som dosť, pridala som biely jogurt) a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
- 4
Viac ako polovicu cesta nalejem na vymastený a posypaný plech 22 x 35 cm a dám predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 - 12 minút. Kontrolujem, aby sa cesto neupieklo celkom. Pečte podľa svojej rúry.
- 5
Napoly upečené cesto vyberám z rúry a na celé rozložím pripravenú jablkovú náplň. Na vrch jablkovej náplne rozotriem zostatok cesta.
- 6
Vrátim do horúcej rúry piecť na 180 stupňov cca 25 - 28 minút. Kontrola špáradlom.
- 7
Upečený vychladnutý koláč nakrájam a posypem práškovým cukrom. Dobrú chuť!
- 8
Testovacia vzorka išla dobrým susedom.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj manžel je niekedy ochotný očistiť a nakrájať jablká (nie strúhať), ak treba na jablkový koláč, lebo ľúbi jablkové koláče... a aj iné 😀
Želám pekný deň na Moravu.🌞
Želám pekný deň do cudziny. 🌞
Rada sa delím s receptami a podľa vlastných skúseností s jednoduchými. Viem, že keď som chodila do roboty a deti boli malé, veľmi som takéto recepty ocenila... Potom trebalo piecť na internáty... A teraz tiež rada upečiem rýchlo, jednoducho a chutne, to, čo máme radi. Väčšinou si recepty upravím na polovičnú alebo menšiu formu.
Vyskúšaj, oplatí sa. Pekný deň.🌞