Srnčí perkelt na spôsob sviečkovej

janazjarku - fotkajanazjarku, 10. januára 2011

Kde sa vzal, tu sa vzal zrazu kus srnčieho mäska v kuchyni :-) Nie, nebol od pytliaka, ale od dobrého poľovníckeho kamaráta Števka a Zobraziť celý popisKde sa vzal, tu sa vzal zrazu kus srnčieho mäska v kuchyni :-) Nie, nebol od pytliaka, ale od dobrého poľovníckeho kamaráta Števka a tak som si niečo od mladosti vylovila v pamäti i uvarila niečo čo potešilo chuťové poháriky :-) ak by náhoda chcela a tiež by sa u vás objavil kúsok srnky tak skúste..

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
3 ks
2 ks
3 ks
5 ks
5 ks,bobule
2 PL
0,5 l
100 ml
4 l
100 ml




Postup

  1. 1

    Mäso zo srnky /po prípade zo srnca/ namočíme cca 12 hodín pred prípravou do vody s octom.

  2. 2

    Príprava je klasická a preto som nefotila fotorecept, lebo nakrájať mäso, nastrúhať zeleninu a nakrájať cibuľu naozaj nie je treba dokumentovať :-)

  3. 3

    Divé mäso /môžeme použiť okrem srnky aj inú divočinu tmavého mäsa napríklad jeleňa/ odmočené a nasýtené mäso z octovej vody osušíme a pokrájame na kúsky aké sa nám páčia..kocky, plátky, rezance..Koreňovú zeleninu- mrkva, petržlen, kaleráb a zeler postrúhame na hrubo /tekvicové strúhanie/ pričom dávame pozor na prsty, aby sme si nevyrobili nedobrovolnú transfúziu /môj prípad/ v tom prípade požiadame osobu najbližšie stojacu, aby dostrúhala :-D. Mrkvy som dala dve stredné, dva tenké petržleny, pol kalerábu čo sa mi do dlane zmestil a kus zeleru len tak od oka veľkosť závisí samozrejme od veľkosti oka. Cibuľu nakrájame na kocky. Postup: Cibuľu speníme na oleji, keď je sklovitá pridáme srnku a opečieme na bielo. Pridáme koreniny postupne mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list,borievku, horčicu a miešame, keď to už rozvoniava pridáme červenú mletú papriku a rozdrvené čili papričky /pozor pokiaľ si dôkladne neumyjeme ruky nedotýkame sa prstami citlivých miest na tele!:-)/pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu, posledná pochutina pred dusením je soľ podľa chuti a predpísanej diety. Mäsko za podlievania vriacou vodou dusíme až dovtedy pokiaľ nie je mäkké a divina je nevyspytateľná.. keď je mäso ako perinka troškou ju poprášime hladkou múkou asi 1 kávová lyžička a zalejeme smotanou na varenie . Necháme zovrieť a je dovarené. Podávame s čím chceme no najlepšie s knédlikom, alebo haluškami či cestovinou. Chutí presne tak ako sme ochucovali teda fantasticky :-)

Diskusia k receptu

tatranka
Takéto jedlá,kde je zeleninka,chutné mäso,pochutiny a smotana,miľujem.
mamina2
aj nam sa zrazu objavila divinka z kuchyni sice špicak ale to je jedno, takze urcite vyskusam vyzera moc lakavo a nieje to svieckova klasicka lebo to robim vzdy ked mame divinu...
e001
No dnes som to vyskúšal a všetci sa zalizovali. Doposiaľ som divinu robil iba na víne, alebo guláš. Toto bol iný level. Našťastie mi zostala jedna porcia na zajtra, tak si to repete vychutnám.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia