Srnčí guláš na červenom víne fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. apríla 2013 11:06
Ďalšie recepty »
Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept)Foto: pusta

V zime som kúpila divinu a dnes prišla na rad. Srnčie patrí medzi veľmi jemné a chutné chudé mäsíčko, ktoré je veľmi vhodné aj z dietetického hľadiska. Divina ako taká má suché a mierne nasladlé mäsíčko, ktoré treba vedieť správne ochutiť a okoreniť. Na želanie ostatných som uvarila guláš na červenom víne a bola to úžasná pochúťka. Všetkým veľmi chutil, preto pridávam recept a možno niekto skúsi spraviť podľa mňa túto naozaj delikatesu.

4-6
porcie
20 min
príprava
120 min
na 80 °C

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Na rozpustenej masti som orestovala cibuľu takmer do hneda. Cibule dávam váhové množstvo približne toľko, koľko dám mäkka, v závere dáva chuť i hustoty šťavy gulášu.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som čerstvé paradajky na malé kocky, možno použiť 1 - 2 PL rajčiakového pretlaku miesto paradajok. Ak dáte paradajkový pretlak, nezabudnite ho 1-2 minúty orestovať.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na drobné kúsky som nakrájala štipľavú sušenú papričku.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäsko som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, umyla som ho a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájala som ho na väčšie kocky, lebo pomalým dlhým dusením sa dosť zmenšia.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kocky srnčieho mäska som dala do hlbokého taniera.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K orestovanej cibuli som pridala bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, celé borievky, údenú slaninu a za stáleho miešania som spolu asi 5 minút restovala.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsko som posypala múkou a obalila ho v nej, po opražení vytvorí na ňom chrumkavú kôrčičku a mäsko zostane šťavnaté, nevysušené a nebude chutiť ako uvarené.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Spolu som opekala asi 3-4 minúty, kým sa nevytvorila na mäsku kôrčička.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hrniec som odtiahla bokom, pridala som obe papriky a za rýchleho miešania som ju nechala v horúcom tuku rozpustiť. Pozor, nespáliť!!!, aby nezhorkla.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vrátila som na oheň, pridala som pokrájané paradajky a za usilovného miešania som ich vydusila z prebytočnej tekutiny. V tejto fáze treba dávať naozaj veľký pozor a poctivo miešať, lebo múka i paprika sa môžu ľahko pripáliť.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som prelisovaný cesnak, posekanú štipľavú papričku a podliala domácim vývarom. Ja som dala môj vlastný hovädzí vývar, mala som v mrazáku odložený. Ideálny by bol srnčí vývar. Ak nemáte vývar, použite horúcu vodu, v žiadnom prípade nie vývar z kocky alebo umelý bujon, žiadnu umelinu či vegetu!!! Pod pokrievkou som celé dusila pomaly asi 2 hodiny do zmäknutia mäska na miernom plameni, za častého miešania a podlievala vždy malým množstvom horúceho vývaru, aby sa neprerušil var.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Asi v polovici varenia som začala postupne podlievať kvalitným suchým červeným vínom, alkohol sa odparí a vínko dodá špecifickú príjemnú, neopakovateľnú chuť. Použila som víno André, pozdný zber, ročník 2007. Môžete použiť iné kvalitné suché červené víno, nie sladké a v žiadnom prípade lacné, len také, na ktorom si Vy sami radi pochutnáte

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ked bolo mäsko mäkkučké vybrala som ho na tanier a šťavu aj s použitým korením som rozmixovala do hladkej konzistencie. Tí správni kuchári šťavu nemixujú, ale poctivo prepasírujú. Potom bude mať pekný lesk a správnu konzistenciu i chuť, ktorá zvýrazní chuť jemného delikátneho srnčieho mäsíčka. Na záver som pridala sušený majorán, solila som až teraz, vrátila som mäsíčko, všetko som spolu ešte prehriala a pochúťka bola hotovo.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávala som s hrnčekovou žemľovou knedľou, veľmi dobre sa hodí bavorská, viedenská, tirolská, ale aj obyčajná kysnutá alebo zemiaková knedľa. Takto pripravený guláš má málo hustej zamatovej šťavy, je ľahko pikantný s chuťou použitých korenín a údenej slaninky, ktorá zvýrazní chuť lahodného srnčieho mäska, zdôraznenú dobrým červeným vínom.

    Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist