Foto: pusta
V zime som kúpila divinu a dnes prišla na rad. Srnčie patrí medzi veľmi jemné a chutné chudé mäsíčko, ktoré je veľmi Zobraziť celý popisV zime som kúpila divinu a dnes prišla na rad. Srnčie patrí medzi veľmi jemné a chutné chudé mäsíčko, ktoré je veľmi vhodné aj z dietetického hľadiska. Divina ako taká má suché a mierne nasladlé mäsíčko, ktoré treba vedieť správne ochutiť a okoreniť. Na želanie ostatných som uvarila guláš na červenom víne a bola to úžasná pochúťka. Všetkým veľmi chutil, preto pridávam recept a možno niekto skúsi spraviť podľa mňa túto naozaj delikatesu.
porcie
príprava
na 80 °C
Suroviny
600 g |
|
1 - 2 PL na obalenie mäsa |
|
podľa chuti |
|
3 ks asi váhové množstvo mäsa |
|
10 guličiek |
|
4 guličky |
|
3 guličky |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
60 g |
|
300 ml |
|
2 PL kopcom (olej) |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Na rozpustenej masti som orestovala cibuľu takmer do hneda. Cibule dávam váhové množstvo približne toľko, koľko dám mäkka, v závere dáva chuť i hustoty šťavy gulášu.
-
2
Pokrájala som čerstvé paradajky na malé kocky, možno použiť 1 - 2 PL rajčiakového pretlaku miesto paradajok. Ak dáte paradajkový pretlak, nezabudnite ho 1-2 minúty orestovať.
-
3
Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.
-
4
Na drobné kúsky som nakrájala štipľavú sušenú papričku.
-
5
Mäsko som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, umyla som ho a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
6
Pokrájala som ho na väčšie kocky, lebo pomalým dlhým dusením sa dosť zmenšia.
-
7
Kocky srnčieho mäska som dala do hlbokého taniera.
-
8
K orestovanej cibuli som pridala bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, celé borievky, údenú slaninu a za stáleho miešania som spolu asi 5 minút restovala.
-
9
Mäsko som posypala múkou a obalila ho v nej, po opražení vytvorí na ňom chrumkavú kôrčičku a mäsko zostane šťavnaté, nevysušené a nebude chutiť ako uvarené.
-
10
Spolu som opekala asi 3-4 minúty, kým sa nevytvorila na mäsku kôrčička.
-
11
Hrniec som odtiahla bokom, pridala som obe papriky a za rýchleho miešania som ju nechala v horúcom tuku rozpustiť. Pozor, nespáliť!!!, aby nezhorkla.
-
12
Vrátila som na oheň, pridala som pokrájané paradajky a za usilovného miešania som ich vydusila z prebytočnej tekutiny. V tejto fáze treba dávať naozaj veľký pozor a poctivo miešať, lebo múka i paprika sa môžu ľahko pripáliť.
-
13
Pridala som prelisovaný cesnak, posekanú štipľavú papričku a podliala domácim vývarom. Ja som dala môj vlastný hovädzí vývar, mala som v mrazáku odložený. Ideálny by bol srnčí vývar. Ak nemáte vývar, použite horúcu vodu, v žiadnom prípade nie vývar z kocky alebo umelý bujon, žiadnu umelinu či vegetu!!! Pod pokrievkou som celé dusila pomaly asi 2 hodiny do zmäknutia mäska na miernom plameni, za častého miešania a podlievala vždy malým množstvom horúceho vývaru, aby sa neprerušil var.
-
14
Asi v polovici varenia som začala postupne podlievať kvalitným suchým červeným vínom, alkohol sa odparí a vínko dodá špecifickú príjemnú, neopakovateľnú chuť. Použila som víno André, pozdný zber, ročník 2007. Môžete použiť iné kvalitné suché červené víno, nie sladké a v žiadnom prípade lacné, len také, na ktorom si Vy sami radi pochutnáte
-
15
Ked bolo mäsko mäkkučké vybrala som ho na tanier a šťavu aj s použitým korením som rozmixovala do hladkej konzistencie. Tí správni kuchári šťavu nemixujú, ale poctivo prepasírujú. Potom bude mať pekný lesk a správnu konzistenciu i chuť, ktorá zvýrazní chuť jemného delikátneho srnčieho mäsíčka. Na záver som pridala sušený majorán, solila som až teraz, vrátila som mäsíčko, všetko som spolu ešte prehriala a pochúťka bola hotovo.
-
16
Podávala som s hrnčekovou žemľovou knedľou, veľmi dobre sa hodí bavorská, viedenská, tirolská, ale aj obyčajná kysnutá alebo zemiaková knedľa. Takto pripravený guláš má málo hustej zamatovej šťavy, je ľahko pikantný s chuťou použitých korenín a údenej slaninky, ktorá zvýrazní chuť lahodného srnčieho mäska, zdôraznenú dobrým červeným vínom.
žiaden iný. Je to najfajnovšie ,najvoňavšie a najchutnejšie mäsko
na guláš.
dakujem ti.
veľmi pekne ti dakujem za správu o tvojej premiére :-)
krásne, drahá pusta
dakujem ti za krásne hodnotenie a za tvoju nákazlivú veselosť, tiež sa veľmi rada smejem, aj sama zo seba.
receptík tej dobroty tiež iste pridám.
súhlasím s tvojim názorom o tvarovaní chuti diviny...to srnčie bude jedna báseň - pácované + skvelé červené vínečko.
som rada, že skúsiš trocha improvizovať podľa môjho receptu:-)
a ten chrbát srnca pripravíš ako minútku? je to úžasné mäsíčko na delikatessy.
zaujímal by ma veľmi tvoj recept i výsledok, prosím, keby si ho pridal :-)
dakujem ti.
keby som ja mala možnosť na srnčí chrbát, tak by som spravila z neho ako minútku srnčie medailonky a k nim huby na údenej slaninke a cibuli s mletou paprikou a čiernym korením, tie by som dávala na vrch každého medilonku a výpek by som odvarila s trochou červeného vína a tým ešte medailonky podliala na tanieri.
dá sa všeličo spraviť a vždy to bude fajnotka.
potom napíš, ako chutil tvoj guláš.
dakujem.
som veľmi zvedavá, ako dopadla tvoja guláš párty so srnčím gulášom a teším sa na tvoje foto.
dakujem.
Máš moje absolútne uznanie!!! Konečne niekto kto vie robiť divinový guláš a nedáva tam zemiaky a rascu, ktoré totálne zabijú chuť diviny aj guláša. Viem čo píšem, lebo otec bol poľovník a vyrastal som na divine:)
2. Drobné postrehy k receptu: miesto majoránu dávam tymián, mäso pácujem na 1 deň (víno+olej+koreniny), pác využijem v podlievaní, vínom podlievam cca od 1/3 doby varenia. Dám ti radu, ak budeš mať v budúcnosti divinu, sprav si z kostí vývar+zelenina (zamrazíš) a neskôr použiješ pri príprave jedál. Veľa zdaru pri varení:)
- už som podobným spôsobom pácovala mäso z diviaka, v danom prípade som miesto oleja na pácovanie použila maslo, pozri ten môj recept, je ozaj výborný :-)
tiež používam tvoj pác u jelenieho stehna a dalšie suroviny
-nuž, máš pravdu s podlievaním vínom, súhlasím
- ach áno, mať tak kosti zo srnca, to je ten pravý vývar, kedysi som dostala celého srnca, vtedy som ho veru robila, dnes nemám možnosť .-(
dakujem za postrehy, pripomienky a pochvalu, vážim si to! prajem ti zdarné varenie @rolandos8931 , potešil si ma, dakujem.
Autorka tohto receptu už, bohužiaľ, nežije, ale pokúsime sa vysvetliť my. V bode 2 sa píše, že len ak použijete paradajkový pretlak, ten treba najprv orestovať. Ak sa použijú čerstvé paradajky, ako je to v tomto prípade, tie sa nerestujú, pridávajú sa bez predchádzajúcej tepelnej úpravy (bod 12).