Srnčí guláš na červenom víne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V zime som kúpila divinu a dnes prišla na rad. Srnčie patrí medzi veľmi jemné a chutné chudé mäsíčko, ktoré je veľmi vhodné aj z dietetického hľadiska. Divina ako taká má suché a mierne nasladlé mäsíčko, ktoré treba vedieť správne ochutiť a okoreniť. Na želanie ostatných som uvarila guláš na červenom víne a bola to úžasná pochúťka. Všetkým veľmi chutil, preto pridávam recept a možno niekto skúsi spraviť podľa mňa túto naozaj delikatesu.

4-6
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 °C

Postup

  1. Na rozpustenej masti som orestovala cibuľu takmer do hneda. Cibule dávam váhové množstvo približne toľko, koľko dám mäkka, v závere dáva chuť i hustoty šťavy gulášu.
  2. Pokrájala som čerstvé paradajky na malé kocky, možno použiť 1 - 2 PL rajčiakového pretlaku miesto paradajok. Ak dáte paradajkový pretlak, nezabudnite ho 1-2 minúty orestovať.
  3. Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.
  4. Na drobné kúsky som nakrájala štipľavú sušenú papričku.
  5. Mäsko som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, umyla som ho a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  6. Pokrájala som ho na väčšie kocky, lebo pomalým dlhým dusením sa dosť zmenšia.
  7. Kocky srnčieho mäska som dala do hlbokého taniera.
  8. K orestovanej cibuli som pridala bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, celé borievky, údenú slaninu a za stáleho miešania som spolu asi 5 minút restovala.
  9. Mäsko som posypala múkou a obalila ho v nej, po opražení vytvorí na ňom chrumkavú kôrčičku a mäsko zostane šťavnaté, nevysušené a nebude chutiť ako uvarené.
  10. Spolu som opekala asi 3-4 minúty, kým sa nevytvorila na mäsku kôrčička.
  11. Hrniec som odtiahla bokom, pridala som obe papriky a za rýchleho miešania som ju nechala v horúcom tuku rozpustiť. Pozor, nespáliť!!!, aby nezhorkla.
  12. Vrátila som na oheň, pridala som pokrájané paradajky a za usilovného miešania som ich vydusila z prebytočnej tekutiny. V tejto fáze treba dávať naozaj veľký pozor a poctivo miešať, lebo múka i paprika sa môžu ľahko pripáliť.
  13. Pridala som prelisovaný cesnak, posekanú štipľavú papričku a podliala domácim vývarom. Ja som dala môj vlastný hovädzí vývar, mala som v mrazáku odložený. Ideálny by bol srnčí vývar. Ak nemáte vývar, použite horúcu vodu, v žiadnom prípade nie vývar z kocky alebo umelý bujon, žiadnu umelinu či vegetu!!! Pod pokrievkou som celé dusila pomaly asi 2 hodiny do zmäknutia mäska na miernom plameni, za častého miešania a podlievala vždy malým množstvom horúceho vývaru, aby sa neprerušil var.
  14. Asi v polovici varenia som začala postupne podlievať kvalitným suchým červeným vínom, alkohol sa odparí a vínko dodá špecifickú príjemnú, neopakovateľnú chuť. Použila som víno André, pozdný zber, ročník 2007. Môžete použiť iné kvalitné suché červené víno, nie sladké a v žiadnom prípade lacné, len také, na ktorom si Vy sami radi pochutnáte
  15. Ked bolo mäsko mäkkučké vybrala som ho na tanier a šťavu aj s použitým korením som rozmixovala do hladkej konzistencie. Tí správni kuchári šťavu nemixujú, ale poctivo prepasírujú. Potom bude mať pekný lesk a správnu konzistenciu i chuť, ktorá zvýrazní chuť jemného delikátneho srnčieho mäsíčka. Na záver som pridala sušený majorán, solila som až teraz, vrátila som mäsíčko, všetko som spolu ešte prehriala a pochúťka bola hotovo.
  16. Podávala som s hrnčekovou žemľovou knedľou, veľmi dobre sa hodí bavorská, viedenská, tirolská, ale aj obyčajná kysnutá alebo zemiaková knedľa. Takto pripravený guláš má málo hustej zamatovej šťavy, je ľahko pikantný s chuťou použitých korenín a údenej slaninky, ktorá zvýrazní chuť lahodného srnčieho mäska, zdôraznenú dobrým červeným vínom.