Srbský chlieb s kefírom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. januára 2016
Srbský chlieb s kefírom (fotorecept)
Foto: babkamt

Recept som našla na ruskom webe.

25 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
300 ml
1 čl
1 čl
15 g
 (na potretie cesta)
100 g ( na namáčanie cesta)
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odvážila som si 350 g hladkej múky. Preosiala som ju s 1 čl soli.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z 300 ml vlažného kefíru, 1 čl cukru a 15 g droždia a 2 pl z odváženej múky som spravila kvások. Po vykysnutí som do kvásku zapracovala zvyšnú múku. Vypracované cesto som nechala kysnúť, kým nezdvojnásobilo svoj objem.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som preložila na pomúčenú podložku. Jemne som ho prepracovala a sformovala som z neho valec. Ten som nakrájala na 12 kúskov.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z každého som prstami sformovala 10 cm kruh. Každý som z oboch strán omočila v rozpustenom vlažnom masle. Cesto som ukladala do formy s priemerom 24 cm, v ktorej budem cesto piecť. Formu som ničím nevymazala. Kolieska som ukladala cez stred predchádzajúceho kolieska.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som nechala znovu nakysnúť, kým nezdvojnásobilo objem. Potom som vrch potreba rozhabarkovaným žľtkom, Vrch som ešte trochu osolila, posypala som sézamom a ľanovými semienkami. Môže sa použiť aj celý mak.Rúru som vyhriala na 200 °C. Piekla som ho 25 minút.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bola som prekvapená, ako cesto nakyslo. Je jemné, páperové.

    Srbský chlieb s kefírom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
den blbec, hotovy Pat a Mat, ale :
do cesta som dala 2, skoro 3 velke PL medu
cesto som mala take jemne, ze sa nedalo ponarat , roztrhlo by sa, tak som iba natierala z jednej strany a sypala skoricovym cukrom
ruru som zapla na plno, nech sa rychlo vyhreje a potom zabudla stiahnut, tak mi zhorel vrch, kym som sa zbadala :-(((
ale este aj to zhorene bolo makucke !
no a tie nezhorene platky su bozske :-)
zajtra sa ide kupit acidko a bude repete - jedno na sladko s medom a skoricou, jedno na slano s husacou mastaou a cesnakom, alebo cibulkou, este uvidime :-)
vynikajuci, urcite budem robit castejsie :-)
Chlebík vyzerá lákavo a aj ma láka vyskúšaťho. Len by ma zzaujímalo chuť chlebíka, mam očakávať chuť klasického chleba? Už dlho sa chystámuupiecť nejaký chlebík, len akosi som ešte nenabrala odvahu. Ale tento by mohol byť môj prvý :) ukladám do KK :)
1x dadush