Foto: babkamt
Recept som našla na ruskom webe.
na 200 °C
Postup
-
1
Odvážila som si 350 g hladkej múky. Preosiala som ju s 1 čl soli.
-
2
Z 300 ml vlažného kefíru, 1 čl cukru a 15 g droždia a 2 pl z odváženej múky som spravila kvások. Po vykysnutí som do kvásku zapracovala zvyšnú múku. Vypracované cesto som nechala kysnúť, kým nezdvojnásobilo svoj objem.
-
3
Vykysnuté cesto.
-
4
Cesto som preložila na pomúčenú podložku. Jemne som ho prepracovala a sformovala som z neho valec. Ten som nakrájala na 12 kúskov.
-
5
Z každého som prstami sformovala 10 cm kruh. Každý som z oboch strán omočila v rozpustenom vlažnom masle. Cesto som ukladala do formy s priemerom 24 cm, v ktorej budem cesto piecť. Formu som ničím nevymazala. Kolieska som ukladala cez stred predchádzajúceho kolieska.
-
6
Cesto som nechala znovu nakysnúť, kým nezdvojnásobilo objem. Potom som vrch potreba rozhabarkovaným žľtkom, Vrch som ešte trochu osolila, posypala som sézamom a ľanovými semienkami. Môže sa použiť aj celý mak.Rúru som vyhriala na 200 °C. Piekla som ho 25 minút.
-
7
Upečený.
-
8
Bola som prekvapená, ako cesto nakyslo. Je jemné, páperové.
* * * * *
@dorisa tak dnes je ten de), keď sa stretneme u pána Žideka. Ďakujem za gratuláciu. Teším sa na teba.
@vierik ak nevieš poslať fotku do komentára, tak ju pošli mailom do redakcie, oni ju ochotne vložia. Nedávno mi poslali z redakcie na mail manuál, podľa ktorého som na prvý krát pridala fotky. Vypýtaj si ho. Som rada, že si chlieb vyskúšala. Aj ja robím rôzne zmeny. Hlavne, že ti chutilo.
len nemám kefír. Ten sa asi nedá nahradiť?
V sobotu kúpim kefír a idem na to.
do cesta som dala 2, skoro 3 velke PL medu
cesto som mala take jemne, ze sa nedalo ponarat , roztrhlo by sa, tak som iba natierala z jednej strany a sypala skoricovym cukrom
ruru som zapla na plno, nech sa rychlo vyhreje a potom zabudla stiahnut, tak mi zhorel vrch, kym som sa zbadala :-(((
ale este aj to zhorene bolo makucke !
no a tie nezhorene platky su bozske :-)
zajtra sa ide kupit acidko a bude repete - jedno na sladko s medom a skoricou, jedno na slano s husacou mastaou a cesnakom, alebo cibulkou, este uvidime :-)
vynikajuci, urcite budem robit castejsie :-)
gratulujem
@bubaya , ale však toto je čisto pšeničný chlieb, vidím tam len múku hladkú pšeničnú dvojnulku