Srbský chlieb s kefírom (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Recept som našla na ruskom webe.
Postup
- Odvážila som si 350 g hladkej múky. Preosiala som ju s 1 čl soli.
- Z 300 ml vlažného kefíru, 1 čl cukru a 15 g droždia a 2 pl z odváženej múky som spravila kvások. Po vykysnutí som do kvásku zapracovala zvyšnú múku. Vypracované cesto som nechala kysnúť, kým nezdvojnásobilo svoj objem.
- Vykysnuté cesto.
- Cesto som preložila na pomúčenú podložku. Jemne som ho prepracovala a sformovala som z neho valec. Ten som nakrájala na 12 kúskov.
- Z každého som prstami sformovala 10 cm kruh. Každý som z oboch strán omočila v rozpustenom vlažnom masle. Cesto som ukladala do formy s priemerom 24 cm, v ktorej budem cesto piecť. Formu som ničím nevymazala. Kolieska som ukladala cez stred predchádzajúceho kolieska.
- Cesto som nechala znovu nakysnúť, kým nezdvojnásobilo objem. Potom som vrch potreba rozhabarkovaným žľtkom, Vrch som ešte trochu osolila, posypala som sézamom a ľanovými semienkami. Môže sa použiť aj celý mak.Rúru som vyhriala na 200 °C. Piekla som ho 25 minút.
- Upečený.
- Bola som prekvapená, ako cesto nakyslo. Je jemné, páperové.