Srbský chlieb s kefírom (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Recept som našla na ruskom webe.

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Odvážila som si 350 g hladkej múky. Preosiala som ju s 1 čl soli.
  2. Z 300 ml vlažného kefíru, 1 čl cukru a 15 g droždia a 2 pl z odváženej múky som spravila kvások. Po vykysnutí som do kvásku zapracovala zvyšnú múku. Vypracované cesto som nechala kysnúť, kým nezdvojnásobilo svoj objem.
  3. Vykysnuté cesto.
  4. Cesto som preložila na pomúčenú podložku. Jemne som ho prepracovala a sformovala som z neho valec. Ten som nakrájala na 12 kúskov.
  5. Z každého som prstami sformovala 10 cm kruh. Každý som z oboch strán omočila v rozpustenom vlažnom masle. Cesto som ukladala do formy s priemerom 24 cm, v ktorej budem cesto piecť. Formu som ničím nevymazala. Kolieska som ukladala cez stred predchádzajúceho kolieska.
  6. Cesto som nechala znovu nakysnúť, kým nezdvojnásobilo objem. Potom som vrch potreba rozhabarkovaným žľtkom, Vrch som ešte trochu osolila, posypala som sézamom a ľanovými semienkami. Môže sa použiť aj celý mak.Rúru som vyhriala na 200 °C. Piekla som ho 25 minút.
  7. Upečený.
  8. Bola som prekvapená, ako cesto nakyslo. Je jemné, páperové.