Špenátovo-mrkvová omáčka s ryžou a prsiami fotorecept
Foto: cesminaz
Je sezona spenatu, tak to treba vyuzit na rozne jedla :-)
Suroviny
1 veľká hrsť |
|
2 čerstvý veľký ks |
|
1 ks |
|
3 - 4 väčšie strúčiky |
|
6 dl |
|
2 kopcovité PL |
|
50 - 70 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Potrebujeme 2 velke mrkvy, ktore si nakrajame na tenke mesiaciky. Dalej 1 poriadne velku hrst cerstveho spenatu.
-
2
Na troche oleja zosklovatime nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak. Potom pridame mrkvu, osolime a zakrytu dusime do mäkka alebo aspon do tristvrte. Mrkva si pusti od tej soli trochu stavy, takze sa v nej udusi a zmäkne, kym ta stava vyvrie. Ale keby nahodou nepustila dost stavy, tak treba par kvapiek vody po case podliat. No ku koncu tam ziadna stava ostat nema.
-
3
Ked nam mrkva zmäkla a uz sa skoro zacala piect, tak pridame k nej cca 50 g masla. Pridame 2 kopcovite PL hladkej muky, dobre rozmiesame s maslom a nechame 3 - 4 minutky za obcasneho miesania opiect. Nieco ako zapraska, len s menej tukom :-) Napokon prilejeme 6dl mlieka a miesame, kym sa cela muka -zapraska nevyhladi.
-
4
Ked sa uz zacina prehrievat a je uz celkom vyhladena, pridame spenat. Ja som ho nechala v celosti, ale mozte ho aj pokrajat. Premiesame, ochutime solou a korenim a nechame za casteho miesania takto spolu aspon 10 - 15 minut varit. Ono to je presne dobre huste, ale kludne si mozte aj doliat mlieko este :-) Na konci dochutime par kvapkami citronu..
-
5
No a mozme podavat :-)
-
6
Ja som k nej spravila ryzu, ale mozte si zvolit prilohu podla chuti :-)
-
7
K ryzi som spravila kuracie prsia, ktore som nakrajala na kocky, 2 - 3 minutky podusila a nasledne len narychlo nechala opiect, aby chytili tu opecenu chut a zostali stavnate :-)
Diskusia k receptu