Špenátovo-mrkvová omáčka s ryžou a prsiami (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Je sezona spenatu, tak to treba vyuzit na rozne jedla :-)
Postup
- Potrebujeme 2 velke mrkvy, ktore si nakrajame na tenke mesiaciky. Dalej 1 poriadne velku hrst cerstveho spenatu.
- Na troche oleja zosklovatime nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak. Potom pridame mrkvu, osolime a zakrytu dusime do mäkka alebo aspon do tristvrte. Mrkva si pusti od tej soli trochu stavy, takze sa v nej udusi a zmäkne, kym ta stava vyvrie. Ale keby nahodou nepustila dost stavy, tak treba par kvapiek vody po case podliat. No ku koncu tam ziadna stava ostat nema.
- Ked nam mrkva zmäkla a uz sa skoro zacala piect, tak pridame k nej cca 50 g masla. Pridame 2 kopcovite PL hladkej muky, dobre rozmiesame s maslom a nechame 3 - 4 minutky za obcasneho miesania opiect. Nieco ako zapraska, len s menej tukom :-) Napokon prilejeme 6dl mlieka a miesame, kym sa cela muka -zapraska nevyhladi.
- Ked sa uz zacina prehrievat a je uz celkom vyhladena, pridame spenat. Ja som ho nechala v celosti, ale mozte ho aj pokrajat. Premiesame, ochutime solou a korenim a nechame za casteho miesania takto spolu aspon 10 - 15 minut varit. Ono to je presne dobre huste, ale kludne si mozte aj doliat mlieko este :-) Na konci dochutime par kvapkami citronu..
- No a mozme podavat :-)
- Ja som k nej spravila ryzu, ale mozte si zvolit prilohu podla chuti :-)
- K ryzi som spravila kuracie prsia, ktore som nakrajala na kocky, 2 - 3 minutky podusila a nasledne len narychlo nechala opiect, aby chytili tu opecenu chut a zostali stavnate :-)