Špenátovo-mrkvová omáčka s ryžou a prsiami (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je sezona spenatu, tak to treba vyuzit na rozne jedla :-)

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme 2 velke mrkvy, ktore si nakrajame na tenke mesiaciky. Dalej 1 poriadne velku hrst cerstveho spenatu.
  2. Na troche oleja zosklovatime nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak. Potom pridame mrkvu, osolime a zakrytu dusime do mäkka alebo aspon do tristvrte. Mrkva si pusti od tej soli trochu stavy, takze sa v nej udusi a zmäkne, kym ta stava vyvrie. Ale keby nahodou nepustila dost stavy, tak treba par kvapiek vody po case podliat. No ku koncu tam ziadna stava ostat nema.
  3. Ked nam mrkva zmäkla a uz sa skoro zacala piect, tak pridame k nej cca 50 g masla. Pridame 2 kopcovite PL hladkej muky, dobre rozmiesame s maslom a nechame 3 - 4 minutky za obcasneho miesania opiect. Nieco ako zapraska, len s menej tukom :-) Napokon prilejeme 6dl mlieka a miesame, kym sa cela muka -zapraska nevyhladi.
  4. Ked sa uz zacina prehrievat a je uz celkom vyhladena, pridame spenat. Ja som ho nechala v celosti, ale mozte ho aj pokrajat. Premiesame, ochutime solou a korenim a nechame za casteho miesania takto spolu aspon 10 - 15 minut varit. Ono to je presne dobre huste, ale kludne si mozte aj doliat mlieko este :-) Na konci dochutime par kvapkami citronu..
  5. No a mozme podavat :-)
  6. Ja som k nej spravila ryzu, ale mozte si zvolit prilohu podla chuti :-)
  7. K ryzi som spravila kuracie prsia, ktore som nakrajala na kocky, 2 - 3 minutky podusila a nasledne len narychlo nechala opiect, aby chytili tu opecenu chut a zostali stavnate :-)