Špaldové pečivko fotorecept

marianne - fotkamarianne, 27. mája 2011
Špaldové pečivko (fotorecept)
Foto: marianne

...od susedky...uplne jednoduche a velmi chutne....Odporucam dat viac vody ako je v povodnom recepte,aj ked si budete pomahat lyzicou,ked ho budete ukladat na pecieci Zobraziť celý popis...od susedky...uplne jednoduche a velmi chutne....Odporucam dat viac vody ako je v povodnom recepte,aj ked si budete pomahat lyzicou,ked ho budete ukladat na pecieci papier,bude sa cesto lepit,tak to ma byt,taka husta kasa,vtedy su makucke a vyborne...

10
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

2,5 az 3 hrnceky (2,5 dl)
1 hrncek
1 rovna CL
1 PL
1 CL
1/2 CL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si tieto ingrediencie.

  2. 2

    Pripravené cesto si dáme na podložku potretú olejom.

  3. 3

    Ruky si tiež potrieme olejom, aby sa nám cesto nelepilo a vytvarujeme valec.

  4. 4

    Lopatkou si odkrojíme menšie kúsky (10)

  5. 5

    Nakrájané kúsky ďalej tvarujeme na požadovaný tvar pečivka.

  6. 6

    Pečivko preložíme na plech na fóliu, potom netreba potierať plech.

  7. 7

    Tu máme upečené pečivko.

  8. 8

    Hotovo, dobrú chuť!

  9. 9

    ...a tieto som robila dnes s cerstvou bazalkou v ceste,utrafila som cesto perfektne,boli super-mnam,len horsie je,ze neviem uz mierky,sypala som od oka:-) a vtedy su najlepsie.....

    Špaldové pečivko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dnes som upiekla z tohoto cesta chlebík.

    Špaldové pečivko (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

vierik
Už sa teším keď si ho čo najskôr upečiem,díky za receptík.
evanaaa
Jéj, to sa mi páči, žiadne kysnutie, všetko mám, mala by som skúsiť. Netreba cesto nechať odstáť v chlade? Ak by sa dalo aj odložiť ( hotové pečivo) do mrazničky, bolo by ideálne. Dá sa aj väčší kus, napr. chleba,z neho upiecť?
lucylee
tak toto je bomba, okamžite vyskúšam, jednoduché a určite chutné
duschko
Suroviny mam. Musim vyskusat. Dam vediet. Ukladam do MKK.
marianne69
...dievcata dakujem:-) je vynikajuce,odporucam,peciem ho donemoty:-DDDD @evanaaa da sa s neho aj chlebik,aj som ho uz piekla,my mame radsej zelmicky...@lucinka kludne aj hladku muku,aku mam taku dam:-)))daj vediet ako dopadlo....
danila
ďakujeme za recept, vyskúšame..vyzerá to výborne
marianne69
...dakujem,este som chcela len upozornit,ak ich budete skusat,ze tiez zalezi aj na kvalite alebo vymleti spaldovej muky,pretoze obycajne su 2 a pol hrnceka v pohode,ale uz sa mi stalo,ze ked som kupila iny druh spald.muky,musela som prisypat do troch hrncekov,to len tak na okraj...vsak vy ste uz zrucne kucharky,budete hustotu cesta vidiet:-)
mikat
Perfektná rýchlovka, keď mi dôjde chlebík a nestíham dať upiecť nový :) Ďakujem za receptík, skúsim :)
tornadolue
Marianne, aj ja vyskusam a len dufam, ze som taka zrucna, ako predpokladas :)
marianne69
.....@tornadolue mne sa podarili na prvy sup a v zrucnosti rekordy nelamem:-))),nie su narocne...robim ich casto a casom zistis co to chce...dochutis si podla seba ,mozno viac soli menej rasce,alebo hustotu cesta upravis....drzim palecky:-)
lucylee
@marianka včera som robila. Cesto bolo lepkavé, tak som musela ešte prisypať múku. Či malo byť také lepkavé? Kúpila som celozrnnú špaldovú a urobila som z nej a presne som dodržala postup aj teplotu a čas pečenia. Čakala som, že budú ešte mäkšie, ale keďže je to celozrnná špaldová múka, tak to nikdy nebude ako biele pečivo. Sú mäkké, ale ja by som chcela ešte mäkšie :) Chuťovo výborné, budem robiť často. ja som urobila také žemličky so zárezom v strede, vyšlo mi 9 kusov. Nabudúce urobím dlhšie.
marianne69
....@lucka som rada,ze ti chutia,ja ich peciem co 2-3 den papam len tieto...povodny rcp je 2,5 hrnceka, ale ja to mnozstvo asi radsej prepisem na 3 hrnceky,ked das menej tak sa lepi,ale spalda je spalda u nej clovek nikdy nevie,je hutnejsia,preto menej muky,lebo ked das vela potom su take zbite a treba dobre vypracovat,ked dam viac muky tak sa nelepia....Treba to utrafit:-)))ale chutovo su mnamkove....
lucylee
Ja som si myslela, že to je možno tým, že som prisypávala múku. Nabudúce dám 2,5 hrnčeka a hrnček vody a budem tvarovať s pomúčenými rukami alebo s mokrými rukami a uvidím.
marianne69
....ja som ich prvy krat patlala polievkovou lyzicou na plech z 2,5 hrnceka,bala som sa,ze nenarastu a boli uzasne nadychane...moj sa do nich pustil ,dve mi nechal:-)treba skusat ake ti budu najviac chutit...
lucylee
dokonca aj môjmu manželovi chutili a on moc zdravé nemusí, tak sa snažím kadejako do neho dostať zdravú stravu :) som nepovedala, že sú špaldové a celozrnné :)
1x eenka2
babkamt
v sobotu sa chystáme grilovať,tak ich skúsim upiecť,ukladám do kk
foska
Skusila som ich sice nie zo spaldy, ale z cerstvo pomletej psenice a boli dobre. Dik za recept! ;)
lucylee
Robila som ich aj druhý krát, tentoraz som dala presne 2,5 hrnčeka múky a hrnček vody. Ibaže som dala pol celozrnnej špaldovej a pol hladkej špaldovej. Cesto bolo lepkavé, ale dala som ho lyžicou na plech. Boli také maličké, nenapúchli mi ako prvý raz, ale boli mäkké. Možno preto, že som dala prášok do pečiva a nie sódu bikarbónu?
marianne69
....@lucylee aj ja som ich dnes robila a boli fajnucke a napuchli....lucka prasok do peciva tam nedavaj,na to ma upozornila hned moja suseda...ze len sodu,tak neviem...ked som ich prvy krat robila tak som v duchu hromzila,typicka Anglicanka varit moc nevie,ale recepty rozdava...ale teraz som jej vdacna:-)))
babkamt
dnes som ich upiekla z grahamovej pšeničnej múky,ale mne sa nepodarili,boli nízke a dosť hutné,neviem,či je to tou múkou,lebo som sa držala receptu a dala som sódu bikarbónu,aj čas pečenia som dodržala,skúsim ich spraviť ešte raz,no dám 1 čl sódy bikarbóny
marianne69
...no to ma mrzi,ja ich peciem pravidelne,no skuste mozno viac tej sody a ked sa nepodaria,tak uz neviem co poradit...radsej menej muky aj ked sa cesto lepi,ja ho davam polievkovou lyzicou na plech...drzim palecky..
mariaklara
@marianne69 , robila som ich dnes, podarili sa, veľmi mi chutia. Zobrala som ochutnať aj dcére, pochválila ich. Robila som ich na tupperware podložke, ktorú som trochu naolejovala, vyklopila som cesto a rozdelila na 10 dielikov. Ruky som mala tiež trochu naolejované a tvarovala som pečivko. Dobre sa mi to tak robilo. Je to také hustejšie - hutnejšie, ale budem si ho robiť častejšie, lebo je to zdravé. Rozmýšľala som, že skúsim dať trošku droždia, čo to urobí. Dnes som tieto aj nafotila. Ak by sa to dalo, mohla by som ti ich sem dať, len neviem ako. Nech mi niekto poradí.
marianne69
.....@mariaklara ani nevies ako si ma potesila:-))))ono sa s tym cestickom trosku horsie pracuje,ked je menej muky,ale vysledok stoji za to,peciem ich co 3 den...fakt sa radujem,no co ma moze viac potesit?:-)))
mariaklara
@marianka , zabudla som ti napísať, že som použila tri druhy múky, pretože som mala z každej vo vrecku už len zvyšok. 1 hrnček špaldovú, 1 hrnček pšeničnú a 1/2 hrnčeka žitnú. ( Všetky celozrnné ) @sandratamer , dobre, ďakujem, pošlem ti ich vo štvrtok, lebo zajtra, vlastne už dnes budem na porade celý deň.
janger
Aj ja ich vyskusam :-). Nejako som ich prehliadla...
vierik
Dnes som ich konečne robila,len som ich mala tmavšie a nenakysli mi tak,len neviem prečo.Postup som dodržala aj gramáž,chuťovo sú výborné, no neodradilo ma to budem skúšať ďalej :-)
marianne69
@vierik mozno daj trosku viac sody a redsie cesto,ono ich treba mrsky utrafit:-)))chut maju vynikajucu,ale treba ich spapat tak do dvoch dni...robim ich menej a castejsie ,aby boli cerstve...
vierik
@marianne69 díky za radu,určite ich budem robievať často,lebo sú fakt výborné aj teraz si dávam jednu :-).
marianne69
@vierik ked ich budes robit castejsie,sama na to prides v akom pomere sa vydaria najlepsie,ja som tento rcp dostala v tychto mierkach,ale upravujem si ich podla seba a ine zatial ani nepeciem,lebo su rychlo hotove a chutne...pani co mi rcp na ne dala zo zdravotnych dovodov uprednostnuje len spaldu,ze jej prospieva a ja spaldu tiez zboznujem...
frezia68
No @marianne69 ,špaldové pečivko má úspechy a ja nemám doma múku,ale sa po nej poobzerám a určite vyskúšam pokiaľ nie sú horúčavy,lebo potom už rúru nezapnem v blohu....:-)))
martamm
Dievcata, ked viete, ze ste upiekli vacsie mnozstvo, ako spotrebujete, pekne zabalte pecivko po 1-2 kuskoch do filie a sup s nim do mrazaku. U nas sa to velmi osvedcilo a kedykolvek je k dispozicii, len ho date na par minut do mikrovlnky rozmrazit, alebo skor vyberiete...
marienka44
@Marianne69 ,ten olej v rozpise 1 PL patri do cesta alebo na to potieranie ruk? Vyskusam, idem kupit spaldovu muku do Kauflandu. Tesco nemame.
palokuchki
Mariana prosim ta, ako sa teda povie spalda po anglicky, nech ich mozem aj ja vyskusat.
delina
prave som ich vytiahla z rury... a su take rychle a jednoduche, ze som si ich este zjednodusila:-) z cesta som rovno trhala kusky a davala na plech v tvare zemlicky... chutia super!
glosterka
Ďakujem za recept Marianka. Veľmi rada vyskúšam. Bielu pšeničnú múku už nemôžem = intolerancia...:-((( Tak mi teraz veľmi pomáha teta Špaldička :-). Mňam! Frčím na nej... cestovinky, chlebík, koláče, sušienky... vymýšľam receptíky...:-) Tak do zošpaldovania sa, milí špaldopapajkovia :-)!
vimar
milujem špaldu, už sú v rúre, tak držte palce, nech sa vydaria... vyšlo mi osem kúskov, 5 žemličiek zapletaných a tri také so zárezom,....
bejgi
@marianne69 , použila som Špaldovú, ovsenú celozrnnú múk, tak som sa pokúsila ich zopár upiecť, chutili skôr mne, ďakujem za overený receptík :) a tu je môj výtvor :)))

marianne69
...fiha vydarili sa ti super,lepsie ako mne.No uprimne povedane,mojmu muzovi chutia,ale len ak su cerstvo upecene,na druhy den uz nie.Ale ja si ich dam do mrazaku a pojedam si postupne.Spalda je muka,ktora nechuti kazdemu,ma velmi vyraznu chut.Ja som jej na chut prisla a pouzivam ju aj do osuskov,zatrepiek,nie vzdy,ale niekedy ju prepasujem,aby nevedeli,dcere nechuti vobec napriklad....
janger
@marianka , tak som skusala robit. Ale len v mensom mnozstve, na skusku.... Tak neviem, ale mne sa s cestom dobre pracovalo, vobec sa mi nelepilo :-). Robila som z dvoch hrncekov, mala som asi 1/3 spaldovej muky hladkej a ostatne spaldova celozrnna hladka. A asi 200ml vody, olej olivovy bazalkovy...Fakt, vobec sa nelepilo, takze mne asi muka velmi dobre prijala tu vodu. Papali sme ich k polievke, ktoru som robila so sparglovych supiek. Kto ma rad spaldu- velmi chutne. Aj muz si dal :-). Skusim pridat fotku, neviem, ci sa mi to podari...
marianne69
@janka si ma veeelmi-prevelmi potesila,ze sa podarili:-) a hlavne,ze chutili,ja ich robim casto a niekedy sa aj lepia,su zdrave a raz-dva hotove,zalezi mozno aj na muke...a nevadi,ze foto sa neda pridat,dolezite je,sa podarili a chutili,som rada:-)
marianne69
...a mozes ich dat aj do mraziaku druhy krat,ak ti zvysia,udrzia sa cerstvejsie:-)
janger
@redakcia , dakujem. @marianka , vidis, ako na pekaci narastli... Aj mi trochu praskli, no ale to nic. Budem ich robit zase, ja inac bezne zmrazujem, takmer vsetko :-).
janger
Aaaach, kdeze krajsie :-))). A strukturu (po prelomeni) mali ako tie tvoje.
irenaw
a ja som kde bola, že som ich nevidela!?!? ešte dobre, že máme komentáre ;-) uložené
ancicka
Z celozrnej pečiem chlebík,tak vyskúšam aj žemle.
irenaw
vyšlo mi 9 žemličiek, žiadna špina, jedna miska, jedna vareška, jeden plech a dve naolejované ruky ;-D. dokonca aj manžel povedal, že sú celkom dobré a on až také celozrnné nemusí. veľmi mi chuťou pripomínajú írsky sódový chlieb, uložené s poznámkou "rýchla pomoc" ďakujem.
nojaadka
Vďaka za recept. Skvelý, jednoduchý, rýchly. Neuveriteľne voňavé pečivo! Pridala som čerstvé oregano a slnečnicové semienka priamo do cesta. Cesto len zmiešam a trhám kúsky, ktoré vygúľam v rukách na bochníčky/rožteky. Premýšľala som, čo by urobilo, ak by som časť CZ špaldovej hladkej múky dala CZ špaldovú krupicu... Lebo polohrubú špaldovú som nikde nevidela...
nojaadka
Dnes som robila už tretiu várku, tentokrát s čerstvým tymiánom a opäť so slnečnicovými semiačkami. A dala som 1/2 hrnčeka tej krupice a zdajú sa mi ešte lepšie :-)
Ale medzičasom som už objavila aj hrubomletú CZ špaldovú, takže budem skúšať aj z nej.
irenaw
ahoj @marianne69 pri niektorom recepte si písala, že si dávaš pauzu od pšenice. len mi tak napadlo, ak môže byť špalda, že chlieb bez miesenia robím zo špaldovej 1/2 hladkej a 1/2 celozrnnej, je výborný. ak nemôže byť špalda, tak nič. len mi napadlo, že ti to napíšem, pekný deň :-).
irenaw
samé "len mi napadlo" čo som ešte neprebudená? ;-D
marianne69
:-D @irenaw spaldu,ovsennu aj ryzovu muku mozem bez problemov.Akurat som si dopiekla ovsenne zemlicky:-)No musim s nou asi skoncovat uz ako malemu decku mi zistili intoleranciu na nu,ze mam z nej ekzem po rukach a uz davno nic a teraz som sa nanovo z nej vysypala.Ale nejem uz asi 5 den,este aj cast freziinych pagacov som robila so spaldou a fliacik na ruke je prec a este aj kilecko som stratila:-)
marianne69
l....en tie krasne vonave nadychane chleby,bagetky a pecivko:-( a ja tak rada vypekam...
hecana
Ja si pravidelne pečiem špaldový chlebík, ale v čase núdze si určite toto pečivo upečiem...
marikafil
Som si myslela, aká som šikovná - ale nie som:-) Špaldové pečivko podľa tohto receptu pečiem a veľmi nám chutí, dnes to manžel nafotil, ale nepodarilo sa mi to sem vložiť...tak som to poslala Sandre, snáď bude mať čas, aby sem tie dva obrázky vložila. Ja ich robím s malou zmenou - nedávam rascu, ale čajovú lyžičku kurkumy a väčšou štipkou mletého bieleho korenia. Sú výborné, vždy dám časť zamraziť, ale pečiem ich asi tak 2x týždenne:-)
nadia56
@Marianne69 , zaujimavy recept, bez kvasnic, urcite si urobila mnohym radost, najma tym, co maju alergiu na kvasnice, dokonca som tu raz citala v diskusii prosbu o recepty bez kvasnic, vyskusam upiect aj ja, vdaka za recept,
@marikafil , ta kurkuma ma zaujala, ja ju pouzivam aj do polievky alebo ked peciem tortu, kolacik-na spicku noza, pecivo s kurkumou moze mat zaujimavu chut, vyskusam, dakujem za inspiraciu:-)
marianne69
@nadia56 ak Ti nevadi specificka chut spaldy,urcite vyskusaj,ja ho mam napecene non-stop,aj v mraziaku...len je ine, na ake sme bezne zvyknuty:-)
nadia56
@marianne69 , robievam spaldovy chlebik, tiez davam do mraznicky do zasoby, takze pecivo bude v pohode, uz som piekla chlebik aj z muky kamut-je tu niekde na vareche recept a je tiez dobry, odporucam na vyskusanie, pekny den zelam:-)
baskaba
mnam, ako sa tu na to pozeram, idem ich rovno vyskusat :)) skvely receptik, ziadne kysnutie, a suroviny ktore mame asi vsetci bezne doma :) uz teraz sa na ne tesim!
tiginko
práve som ochutnala čerstvo upečené a vychladnuté a musím potvrdiť že sú naozaj vynikajúce! A tá ľahká a rýchla príprava je na nezaplatenie. S cestom sa mi pracovalo vynikajúco, dala som 3 hrnčeky CZ špaldovej múky Biomila a 1 hrnček vody. Jeden z najlepších receptov na Vareche pre mňa! Ďakujem ti @marianne69 , aj tvojej susede :-)
irenaw
@marianne chcem sa ti za tento recept ešte raz poďakovať. nejakú chvíľu musím pre časť rodiny piecť bez droždia, bez kvásku, bez bielej múky. toto pečivo je na to priam stvorené. medzitým som prišla na to, že mokrejšie je lepšie, tak len plieskam na plech veľkou lyžicou kôpky a mokrou rukou formujem. pridávam cibuľu, semienka, cesnak, bylinky, niekedy jogurt. už som dala aj strúhanú mrkvu alebo zvyšok dusenej kapusty. striedam špadlové, pšeničné, ražné alebo miešané cesto. zatiaľ sú spokojní a pečivo chutí. výborný, jednoduchý a variabilný recept. Vďaka ;-)
marianne
@irenaw vdacne,ja nemozem mat vacsiu radost,ako ked ten recept odskusate a osvedci sa.Ja ich tiez mam stale po ruke v mraziaku,lebo robi dobre aj mojej mame,ktora v poslednom case zle travi kysnute ..vzdy spaldove pecivo pyta,ze jej po nom nic nie je a da sa robit aj s cerstvymi bylinkami,aj z cerstvou bazalkou su vyborne...ja ti dakujem,ze si dala vediet:-)
marianne
a mas pravdu,ze mokrejsie cesto je lepsie,tiez ho robim redsie,som cela doprplana,kym ho dam na peciaci papier,niekedy naozaj len lyzica pomoze,ale su krehkejsie,dokonca aj bubilny robia po upeceni vo vnutri cesta.:-)
kikukik
vyskusala som a zdali sa mi trochu mokre vnutri (a piekla som ich dobrych 40 minut) cim to moze byt? pouzila som hladku celozrnnu spaldovu muku
marianne
@kikukik nemali by byt,neviem ako Ti rura pecie.Mozno trosku redsie cesto by malo byt.ja ich peciem 20-25 min a mokre neboli...na 200 stupnov...@veronika vdacne,tesim sa,ze chutia:-)
kecemis
@marianne neviem kde som bol doteraz ked som tvoj recept nevidel. Urcite je super a hned ako budem doma ho vyskusam. Uz sa tesim. Dakujem.
marianne
joooj, @kecemis usmievam sa od ucha k uchu,ani nevies aku velku radost si mi spravil:-) ja ich mam vzdy napecene v mraziaku pre strycka prihodu,ked nestiham normalny chlebik upiect...sa tesim...
rawrrr
Dnes som ich vyskúšala a boli výborné :) Skvelý recept:)
lucinka1984
prave som ich supla do rury, som zvedava :) a možno to niekomu pomôže ale na tieto lepive cesta odporucam dat si jednorazove gumene biele rukavice ( ja kupujem v Lidli take 100ks balenie) a s cestom možte robit co chcete lebo sa nelepi :) dala som 2,5 hrnčeka muky a robilo sa s nim užasne v rukaviciach.. cakam na vysledok z rury :)
petiatko
práve som si upiekla na raňajky (mimochodom môj prvý chlebík), a je úžasný. Jednoduchý, rýchly, a chutný. Ďakujem za recept :)
kathenka
tak asi budem prva :D ale mne sa nepodarili a preto pisem... rada by som prisla na to kde robim chybu...nemala som sodu tak som dala PDP moze byt tam problem, ze mi nenarastli? pouzila som holandsku celozrnnu psenicnu muku kde fakt vidno kusky zrniecok a je taka hutnejsia...
mam teraz take chutne celozrnne placky... chutia super len ma mrzi ze je to take tuhe a tiez ze som to piekla cca 30minut a stale to je take akesi vlhke vnutri...budem vdacna za hocijaky tip, pretoze by som si to rada pekavala... nechuti mi tu ten spongiovity chleba :)
dakujeeem
marianne
@kathenka :-))))) nooo, pokus-omyl:-))) ak si precitas tie diskusie dopredu,prides nato,ze toto pecivko je aj o odhade...:-))))
PDP som nikdy nedavala,len sodu bikarbonu,to cesto je lepsie redsie,ja ho necham aj 1/2 hodinky odstat...vlhke vo vnutri by ale nemalo byt...skus vymenit druh muky...ja ich robim od oka,vtedy su najlepsie,musis to dostat do ruky....ked som ich prvy krat piekla,som nadavala,co za recept mi suseda dala,lepilo sa mi to,nemohla som to ani lyzicou stiahnut na peciaci papier...ale praxou to slo...najlepsie su v bode 9,tam bili uplne uzasne,nadychane ako papucky,netreba sa s tym cestom moc parat,len dodrz,co tam je....
marianne
pozorne si @kathenka precitaj komenty dopredu,najdes tam vychytavky,zaberie to trosku casu,ale mozno Ti to pomoze....inak uz neviem,co by som Ti poradila...
kathenka
dakujem velmi pekne skusim :) ako mne chutia aj placky :D ale ked vidim, ze inym sa podarilo... skusim s jemnejsou spaldovou a kdesi zohnat sodu snad sa to umudri... a ano ja som tomu nenechala teda ziadnych 30minut na oddych, mozno aj v tom je problem.
irenaw


hovorím mu "pečivo prvej pomoci" ;-))) ďakujem ešte raz
ckatka
ja som robila jeden plech rano a jeden plech vecer :)
ranne som spravila presne podla receptu (boli super, pridala som len nejake semiacka), a vecerne som dala viacej vody (ze nech su nadychanejsie)... tak sa mi trochu roztiekli, budeme mat hrubsie spaldove placky, co uz :))))
pipnat
pecivko som vyskusala a odteraz patri k mojim najoblubenejsim receptom. rychle, chutne, vlacne aj na druhy den, vdaka za recept...
pipnat
pecivko som vyskusala a odteraz patri k mojim najoblubenejsim receptom. rychle, chutne, vlacne aj na druhy den, vdaka za recept...
marianne
No a ked nemam kedy dat piect pecivko do rury,tak v minute mam zamiesene cesto a v dalsej minute z nich urobim placky.Zalezitost 10 minut so vsetkym.To tohto cesta som pridala trosku salvie,maju vybornu chut s maslom


vlastina48
Dělala jsem je v míse hnětačem,přidala slunečnicová a tykvová semínka a lžící jsem vykrajovala bochánky a olejem namazanýma rukama tvořila válečky, navrchu nařízla. Dělala jsem je z hrubé špaldové celozrnné mouky. jsou velice dobré a hlavné rychlé. Zítra jdu dělat znova. Díky za recept !!!
marianne
a aby som nezabudla @vlastina ,ak ich budes piect castejsie. Neboj sa s cestom experimentovat,mozes si tam pridat cerstve bylinky podla chuti,mozes z cesta robit chleby,placky,cokolvek..dokonca uz aj na sladko som ich robila. Je variabilne.
luss44
@marianne , veľká vdaka za rcp, pred chvíľou dopečené k raňajkám. Dala som špaldovú celozrnnú hladkú a ražnú 2:1, semienka. Vyšli dobre, aj s dierkami :) Ozaj rýchlovka, určite budú u nás často. A lákajú ma aj ako placky s maslom podľa Tvojej foto :)
radost
@luss44
tvoj koment ma priviedol sem..aj ja sa @marianne podakovať chcem..
na želanie manžela pečiem toto pečivo ako mufiny vo formičkách..základ je špaldová múka..pridávam raz ražnú..ovsené vločky..plevy..celozrnnú..semienka mením..hotové rýchlo..vydržia dlho-máme radi staršie..mäkké sú stále..bezprácne..pýtam sa muža:"mám upiecť dačo sladké..??"
on:"načo..upeč mi tmavé buchtičky..!!
a tak sa pečú raz-dvakrát v týždni..
dakujem
luss44
milá @radost , vidím že má úspech toto pečivo, u mňa teda zaručený. Baví ma skúšať rôzne múky, len s grahamovou sa nejak nekamarátim, mrvilo sa. Som rada že tu niekto pripomenul tento rcp, je rýchly, chutný a ked vidím ceny podobného pečiva v obchode... Hovoríš že ako muffiny? Dobrá zmena :) Pekný večer.
smejkad
no teda, vdaka, @rdost , ze si ma k tomuto receptu priviedla, myslim, ze sa hodi ked nahodou pochybi pecivko :-)
len sa chcem opytat na tie muffinove formy - mas silikonove, alebo kovovy plech? ak plech, nechas ho suchy, alebo vymazes?
radost
dobré ránko @smejkad
s hanbou priznávam-že nemá mufinový plech /neveste som kúpila../ale mám dľa rady @evusik formičky rôzne z paštet..
tie formičky potriem olejom..nemusím nič vaľkať..krájať..rolovať..naolejovanou lyžicou šup do formičky hmotu nie celkom hustú..
nerobím ich vysoké ako sú mufiny..chutia nám nižšie-max.2 polievkové lyžice do formičky..a je to ..takže-zašpiním 1 misu a 1 lyžicu..
niečo úžasné..ja dávam moje kyslé mlieko..niekedy aj s vodou miešam..ako čo mám..
ešte sú tam 3 kusy-posledné boli s tekvicovými a ľanovými semienkami..
zasa budem piecť koncom týždňa..tak to vidím..ale rada..bo je to hrajkanie...
maj-te-me dobrý deň..:-)
smejkad
no super, tak pre zaciatok vyskusam silikonovu formu, tu netreba mastit :-)
dakujem :-)
marianne
@smejkad moc sa s nimi nepár..tieto sú z dnešného rána, dvoma lyžicami som ich zoškrabala na pečiaci papier a vybavené,čím sa s nimi menej pareš tým sú lepšie a z riedkého cesta sú naj, daj len dva hrnčeky múky a jeden hrček vody..také riedšie cesto,lepivé



smejkad
neprovokuj :-))))))))))))))
este mame doma polku chleba a kusok vianocky :-)
ale moja dievka si pyta nieco zdrave, ked dostane zachvat :-))) alebo v skole nieco take preberaju, tak mi to pride fajna rychlovka :-)
no a kedze je velmi slaby jedak a ja mam silikonky v tvare srdiecok...
:-)
tipujem, ze dlhsie ako do zajtra nevydrzim :-)
smejkad
vyskusane, je to naozaj bleskovka, dala som 2 pohare celozrnnej psenicnej, pohar acidka a este som potom dolievala vodu, nezdali sa mi dost riedke :-)))
narastli fantasticky, este stale su makucke ako vata, len tej mojej nejak neberu :-(((
kazdopadne ako rychlu zdravu alternativu peciva urcite doporucujem :-)
radost
@smejkad
po mojich rôznych mixoch môžem povedať-najchutnejšie sú čisto špaldové..ale ked chcem ušetriť..:-)
i teraz idem sa pohrajkať..dám len špaldu:celozrnnú a polohrubú-takú mám doma..
smejkad
ja som myslela, ze mam doma spaldu a ona to bola celozrnna psenica a este mam raz na kvasok a jacmen, ale na tie som nenabrala odvahu :-)
mne inak chutia aj takto, stale su ako vata :-)
kristinamia
Ako sa sem da vlozit fotka? Chcela som pridat tie moje, ake su splasnute a divne... A tak som sa na ne tesila
marianne
@kristinamia no co uz:-) ja v uvode a pocas diskusie niekolkokrat upozornujem, ze nemusia sa kazdemu podarit na prvy sup. Ja uz ho peciem roky kazdy Bozi tyzden, pre mna jednoducho musia byt, takze ja som uz na ne odbornik, ale splasnute som ich este nemala ani raz. Tazko povedat kde sa chybicka vloudila, jednoducho kasli na ne, ked sa nedria. Mne ked sa recept nepodari, uz nerobim, vynimocne sa pokusim o druhy pokus:-) Rada by som ti poradila, ale neviem. Na pridavanie fotiek do komentarov su tu aj diskusie, kde je podrobne vysvetlene ako na to. Je ich tu niekolko, dam link, postuduj. Ja som sa to tiez z nich naucila,vela zdaru:-) S tym pecivkom ma to mrzi, lebo je dobre.Ja uz bez neho nedam ani ranu, v zasobe je vzdy.
marianne
prosim redakciu o vymazanie videa, to fakt neviem kde sa vzalo, kopirovala som tuto diskusiu o pridavani linkov
luss44
výborné je toto pečivo, odporúčam kto potrebuje mať rýchlo čosi na stole. Dnes u nás čisto špaldové žemličky s bryndzovou nátierkou. Robievam ich často, len nie vždy je čas odfotiť :)


natalyb
Môžem sa prosím spýtať, namiesto špaldovej môžem použiť pohánkovú? A ak, tak aké množstvo? Ďakujem :)
luss44
U nás boli včera opäť, pečiem ich z čistej špaldy, tieto sú z celozrnnej.