Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Cesto na žemličky som vymiesila v pekárni na chlieb. Všetky suroviny dáme do pekárne v poradí v akom sú napísané. Nenechávame ho v pekárni kysnúť.
  2. Preložíme ho na dosku, vytvarujeme guľu a prekrojíme ju na 8 častí.
  3. Každú časť ľubovoľne dotvarujeme, rozložíme na plech, prikryjeme napr. potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme vykysnúť cca 45 minút.
  4. Pred pečením žemličky nožom ozdobíme - narežeme. Potierame ich zmesou oleja, soli a cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 15 - 20 minút.
  5. Na cibuľová nátierku (na úvodnej fotke tá viac vzadu) potrebujeme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame a v panvici s olejom na malom ohni pomaly karamelizujeme podľa potreby 40-60 minút. Občas premiešame, po prvých 10tich minútach môžeme cibuľu jemne posoliť.
  6. Hotovú cibuľu necháme vychladnúť.
  7. Do mixéra dáme tuk a 2/3 cibule. Rozmixujeme na hladkú pomazánku.
  8. Pridáme soľ a lahôdkové droždie.
  9. Na záver ešte pridáme zvyšnú cibuľu, krátko premixujeme aby v nátierke ostali kúsky cibule. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky. Nátierku - cibuľkové maslo stačí robiť z polovičnej dávky. Je toho naozaj dosť a natiera sa len v tenkej vrstve.