Špaldové šišky fotorecept
Foto: cesminaz
Mäkké a ľahučké ako pierko! Takéto fantastické môžu byť šišky aj zo špaldovej múky :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/01/sisky.html?m=1
Postup
-
1
Najprv si v miske lyžicou premiešame múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Následne pridáme žĺtka a v 4 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 2 dl pridávame postupne pri vypracúvaní cesta, ako múka pije. Nie každá špaldová je rovnaká, takže radšej treba tekutinu pridávať postupne ? Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť 1 hodinu.
-
2
Nakysnuté cesto na pomúčenej doske ešte raz krátko premiesime, ale len tak jemne ? Napokon vzniknutý bochník vyvaľkáme na hrúbku 1 cm...
-
3
Následne vykrajujeme pohárom kruhy ľubovoľnej veľkosti. Ja som chcela, aby mali šišky po upečení aj jamku a preto som do každého kruhu stlačila prstami malú jamku.
-
4
Necháme ich 15 minút podkysnúť.
-
5
Nakoniec šišky vyprážame v oleji z oboch strán na strednom ohni. Aby vám tá jamka krásne aj po upečení zostala, musíte klásť šišky do oleja najprv tou vrchnou (jamkovou) stranou ? Šišky po upečení vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk
-
6
Šišky sú výborné ? Ľahučké, mäkké a krásne nadýchané. Vôbec nie sú mastné!!!
-
7
Posypeme ich podľa chuti práškovým cukrom a natrieme ľubovoľným džemom :-) Prajem dobrú chuť !
-
8
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
:-) vdaka za nahliadnutie a komentík.