Ľahké špaldové šišky fotorecept

paploska - fotkapaploska, 11. februára 2014
Ľahké špaldové šišky (fotorecept)
Foto: paploska

Receptov na šišky je tu neúrekom. Tieto sú však ľahké ako pierko, zdravšie a zo špaldovej múky, tak mi nedalo sa s vami o Zobraziť celý popisReceptov na šišky je tu neúrekom. Tieto sú však ľahké ako pierko, zdravšie a zo špaldovej múky, tak mi nedalo sa s vami o ne nepodeliť. Recept som dlho dolaďovala, ale teraz stojí za to. Vyskúšajte.

6
porcií
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2,5 - 3  dc (sójové)
1/2 bal
1 ČL
80 g
80 g (ghee)
1 ks
2 PL (rum)
3 ks
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka /alebo sójového mlieka (asi dc), droždia a cukru pripravíme kvások. Maslo pokrájame na drobné kúsky a pridáme k žĺtkom. Do kvásku dáme múku, cukor, zvyšné mlieko a maslo so žĺtkami. Ak máte pekáreň, žĺtky s maslom len premiešajte a pridajte k múke. Ak pekáreň nemáte, tak ich vyšľahajte do peny a pridajte k múke a kvásku. Pridáme cukor, kôru, rum a na záver pridajte soľ. V pekárni zapneme program na prípravu cesta. V prípade ručného miesenia, to mieste aspoň 15 min. Cesto kysne v pekárni vrátane miesenia 1,5 hod.

    Ľahké špaldové šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta vykrajujeme po vykysnutí kolieska podľa ľubovôle. Ja ich nelepím, len do každej spravím prstom dierku, ktorú potom naplním plnkou/džemom. Šišky nechám ešte asi 8 min. vykysnúť.

    Ľahké špaldové šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aby boli šišky dobré, musíme ich vyprážať vo vriacom slnečnicovom oleji (min. 3 cm ) a prvú minútu zakryté, na najvyššej teplote. Po obrátení teplotu znížime. Pozor, ľahko sa spália.

    Ľahké špaldové šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobre vykysnuté šišky majú okolo obvodu biely pásik :-) A vďaka žĺtkam a rumu nebudú mastné, ale pekne nadýchané. V závere ich pocukrujte, pridajte džem, alebo jedzte len tak. Ja som ich cukrovala kvôli peknej fotke :-).

    Ľahké špaldové šišky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
Práve dnes som kúpila špaldovú,takzjtra by teoreticky mohli byť...musím kuknúť do barovej skrinky,či máme rum:-)Pekne sa ti podarili,@paploska !!
paploska
Dámy ďakujem pekne za milé komentíky :-) a vyskúšajte. U nás boli u babky v zime vždy v nedeľu šišky a nedávno som si na ne spomenula a dala dokopy tento recept. A chutia ako priamo od nej :-)
pipnat
aj ja ich hodim do rury, v sobotu som podobne piekla v rure a chutili vynikajuco:)ale myslim, ze co je vyprazane nie je zdravsie, aj keby sme pouzili akukolvek muku....skoda:(
elixir
joj, som sa zvykla šiškám brániť, ale posledne sa mi dáko nedarí... :) krásne si doladila, pripravila...
elysa
úžasné, až mi slinky tečú...
havino
úvodna foto a na pekáči na zjedenie hned, krásne sa ti podarili, aj cesto parádne
medovnicek
už aj ukladám, určite si na nich pochutná aj moja nevesta, ktorá holduje zdravej výžive:)
mesiar50
Plnené sú super.Tvoje šišky sa ti vydarili na výbornú.
mariamka
@paploska sisky tvoje mi vysli vcera uzasne! nemala som spaldu, mixovala som celozrnnu s polohrubou ale to ochutenie nema chybu, polovicu /tu lekvarovu/ som vyprazala a druhu piekla v mafinovych formach, jedny aj druhe velmi chutne, dakujem za inspiraciu

paploska
skvelá info :-) @mariamka , ďakujem za fotočku. ja som ich robila tiež v sobotu, mali sme super akciu so susedmi :-)
mizulienka
sisky vyzeraju famozne ;-) myslite, ze tie vajicka tam musia ist?
Maly nemoze vajicka, tak hladam nieco bez nich. Dakujem ;-)
paploska
@mizulienka skús ich vynechať, ale obávam sa, že sa zmení celá štruktúra cesta :-( No kysnuté som už robila bez vajec a bolo Ok, tak za pokus nič nedáš :-)
cesminaz
Mila @paploska hlasim sa :-) sisky vyskusane cez vikend.Su vynikajuce,aj chutovo aj celkovo.Cesto je super,pracovalo sa s nim dobre.Ja som si ale pracu trocha ulahcila a vsetko som zmiesila dokopy :-) Cize som nemiesala zvlast maslo so zltkami atd.Miesila som rukou,takze to trocha trvalo,ale nevadi.som zvyknuta :-) Cesto bolo vynikajuce aj takto.Posielam fotky sisiek,robila som z 1kg muky,kedze u nas je pol kg malo :-) Vdaka za recept,urcite ich budem robit znova :-)




angie
Skvelý recept vďaka zaň. Dnes som ho aj vyskúšala a super šišky sú chutné .Ja robím všetko zo špaldovej múky a šišky som ešte nerobila tak som hľadala a našla som. Ukladám ho. Miesto mlieka kravského som dala mandľové mlieko a aj s tým je receptík výborný.
paploska
@cesminaz máš ich naozaj krásne :-)
@angie veľmi sa teším, že vyšli a dnes ich robím aj ja :-) už sa neviem dočkať, kedy vykysne cesto :-)
marienka44
Tolko cukrov je v rozpise. Kedy ktorý pouzit? Mozete mi to nejako oddeliť?
marienka44
Dnes som ich aj vyskúšala s tým rozdielom, že som použila aj múku pšeničnú hladkú so špaldovou hladkou v pomere 1:1 a z polovičnej dávky. Do kvásku som dala med a neskôr do cesta trstinový cukor. Som sklamaná, my sme zvyknutí na šišky s veľkými okami vnútri a nadýchanými. Keďže som sa držala podľa pokynov, prvú stranu som vysmážala na oleji rozhorúčenom na max. Prvá strana zhorela. :-(. V priereze boli ako chlieb, hutné.
Dcérka po ochutnaní to okomentovala, že dávať do šišiek špaldovú múku je plytvanie, lebo celkove vysmážané šišky sú nezdravé, s hocijakou múkou. Tu sú tie, čo nezhoreli. Sú nízke a chuťou pripomínajú ozaj chlieb.


marienka44
Horia na uhol preto, lebo v ceste je veľa cukru. Na 0,5 kg patrí 1 PL.
spievanka
Práve so dokončila šišky. Sú lahucke, nadychane, prosto super. Určite poteším mojich marodov, ktorí ležia s chrípkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia