Foto: rennatte
Zdravšia verzia fašiangovej dobroty
príprava
Postup
-
1
Do teplého mlieka pridáme med a štipku soli, premiešame
-
2
Múku preosejeme do misy, spravíme malú jamku do ktorej vylejeme trocha teplého osladeného mlieka, rozdrobíme droždie a necháme spraviť kvások, pridáme zvyšné mlieko, žĺtka, rum, mäkké maslo, premiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 5mm a pohárom alebo formičkou vykrojíme kolieska
-
4
Vykrojené kolieska prikryjeme utierkou a necháme 30 minút nakysnúť
-
5
Do nakysnutých koliesok spravíme prstom jamku
-
6
Do širšej panvice, alebo kastróla dáme rozohriať masť, v ktorej šišky vypražíme z oboch strán do zlatista. Začíname pražiť zo strany, kde je jamka. Masti treba viac, aby šišky v nej plávali. Upražené ukladáme na tácku alebo plech so servítkami, aby nasiakli prebytočný tuk zo šišiek. Do jamky vychladnutej šišky dáme lyžičkou kôpku lekváru.
Diskusia k receptu