Špagety s paradajkovou omáčkou a hrebenatkami fotorecept
Foto: sracz
Cestoviny sú v regiónoch pod našimi majestátnymi Tatrami spojené aj s hovädzími či kuracími polievkami. Našu rozvetvenú „famíliu“, po praslici i meči, nevynímajúc, Zobraziť celý popisCestoviny sú v regiónoch pod našimi majestátnymi Tatrami spojené aj s hovädzími či kuracími polievkami. Našu rozvetvenú „famíliu“, po praslici i meči, nevynímajúc, aj s pôstnymi či piatkovými (zvlášť detskými) jedlami. Ak sa vo Vašich „špajziach“ nachádzajú paradajky, bazalička čerstvá voňavá a cesnak, môžete si „ukuchtiť“ aj vynikajúce hlavné jedlo. Na druhu cestovín až tak veľmi nezáleží. Naše gazdinky sú šikovné a ich rezance hravo nahradia, spaghetti, fetuccine, linguine, ..., i bucattini.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL (rastlinný) |
|
1,5 KL suché |
|
6-7 strúčiky |
|
2-3 ks väčšia |
|
750-800 g |
|
2-3 PL |
|
1,5 ML |
|
2-3 KL (alebo majorán) |
|
300-400 g (alebo cestoviny podľa chuti) |
|
2-3 PL |
|
3-4 PL hustý |
|
150-200 ml čerstvá |
|
2-3 KL |
|
6-8 ks |
|
|
|
150-200 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do väčšej panvice som nalial 2-3 PL olivového oleja, ale ani rastlinným by som nič nepokazil, hneď za studena som doň nasypal lyžičku sušených feferónkových semienok, vložil strúčiky cesnaku pokrájané na čo najtenšie plátky a nechal ich pri jemnom ohreve zmäknúť, ale tak aby sa nespálili a ostali biele. Medzitým som na veľkých „slzičkách“ postrúhal dve väčšie šalotky a po poldruhej minútke ich pridal k cesnakovým plátkom, spolu s rozpolenými malými paradajkami z dvoch škatuliek. Povrch paradajok som posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), ale ani korením 4 farieb nič nepokazíte a sušeným oreganom. Ak ho nemám, používam sušený (v sezóne čerstvý) majorán. Celú „zostavu“ som premiešal a 6-7 minút podusil.
-
2
Medzičas som využil na uvarenie balenia špagiet (na všetky jedlá s paradajkovými omáčkami mám radšej bucattini lebo do ich dierok šťava prenikne a sú potom „šmašňejše“). Dovolím si malú praktickú radu. Talianski výrobcovia cestovín na obaloch radia variť ich al dente 10-11 minút, ale podľa mojich viac ako 15-ročných skúseností aj dvojnásobok je málo a tak ich varím až 25 minút. V každom prípade si čas odskúšajte, prosím, podľa seba. Po uvarení v osolenej vode a scedení som špagety premiešal so zvyškom olivového oleja.
-
3
Keď sa paradajky rozvarili, pridal som do nich taliansky tuhý paradajkový krém „double-concetrated paste“ a „Marocco Harissa“ paradajkový krém, ale aj z Tunisu je výborný a ak máte svojho domáceho „silného Piťa alias erős Pistu“, môžete ho použiť tiež. Po premiešaní som omáčku povaril ďalšie 3-4 minúty, vložil pokrájanú čerstvú bazalku a „oriešky“ masla, premiešal.
-
4
Do omáčky som zo sitka preklopil ešte horúce špagety. Keby sa Vám zdalo, že ste omáčky navarili priveľa, kľudne z nej časť odoberte a po vychladnutí ju v uzatvorenej porcelánovej či sklenenej nádobe uložte do chladničky na ďalšie použitie.
-
5
Pomocou kuchynských klieští som ich zmiešal s omáčkou.
-
6
A venovať som sa začal „diskom“ hrebenatky, ktoré som po umytí pod tečúcou vodou osušil a po obidvoch stranách jemne osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (prípadne korenie 4 farieb) a mandľovou múkou.
-
7
Hneď som týchto „vegetariánov mora“ obojstranne opiekol po 90-120 sekundách.
-
8
Napokon som ich servíroval so špagetami v paradajkovej omáčke, posypané pokrájanými lístočkami petržlenovej vňate, zvyškom bazaličky voňavej a strúhaným „parmigiano reggiano“.
P. S.: dievčence, Sýkorečky moje, v 2. bode som sa snažil informovať gazdinky a gazdiniakov o mojich skúsenostiach s talianskymi cestovinami (všetky druhy sú so semolina durum) a nezabudol som dodať, že každý si môže cestoviny uvariť podľa "vlastného jazýčka" a omáčku dochutiť podľa seba a "NZ" vo svojich komorách či špajziach. Možno mám smolu a vždy kúpim nejakú extra trvanlivú zásielku! Ale tunajšie "gazdinky" dopadli opačne s našimi cestovinami "Kuk-Fuk", kedy ich vhodili do vriacej vody, odskočili si k TV a po 7÷10´ sa prenáramne čudovali, že im "fliačky" záhadne, podľa nich, zmizli z hrnca! Hrebenatky (scalpops) nám veľmi chutia a občas obvody ich diskov jemne pootáčam v mletých lieskovcoch, alebo vlašskych orechoch!