Foto: zirafninka1
na 180 °C
Postup
-
1
Šošovicu si vopred namočíme. Prepláchneme a spolu s vodou a soľou uvaríme domäkka. Varím v otvorenom hrnci na slabom plameni. Ak treba podlejeme, ale na záver by v hrnci mala ostať len mierne rozvarená šošovica bez tekutiny.
-
2
Ľanové semienka rozdrvíme a zmiešame so 4PL teplej vody. Odložíme na 20 minút bokom.
-
3
Pripravíme si ostatné suroviny.
-
4
Cibuľu očistíme, nadrobno nakrájame a na oleji opražíme.
-
5
K uvarenej šošovici pridáme cibuľu, prelisovaný cesnak, nakrájanú čili papričku, soľ, čierne korenie a bylinky. Premiešame.
-
6
Pridáme ľanové semienka s vodou (mala by z nich vzniknúť hustá kašička), ovsené vločky a paradajkovú omáčku. Opäť premiešame.
-
7
Chlebovú formu vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme do nej šošovicovú zmes a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme cca 50 - 60 minút.
-
8
10 -15 minút pred koncom pečenia potrieme bochník 4 lyžicami paradajkovej omáčky.
-
9
Upečený bochník necháme vo forme 15 minút, potom vyklopíme a nakrájame. Tento bochník je najlepší po odležaní, ja ho preto pripravujem deň vopred.
-
10
Podávame so zemiakmi a paradajkovou omáčkou.
Diskusia k receptu