Šošovicový bochník (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

50-60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Šošovicu si vopred namočíme. Prepláchneme a spolu s vodou a soľou uvaríme domäkka. Varím v otvorenom hrnci na slabom plameni. Ak treba podlejeme, ale na záver by v hrnci mala ostať len mierne rozvarená šošovica bez tekutiny.
  2. Ľanové semienka rozdrvíme a zmiešame so 4PL teplej vody. Odložíme na 20 minút bokom.
  3. Pripravíme si ostatné suroviny.
  4. Cibuľu očistíme, nadrobno nakrájame a na oleji opražíme.
  5. K uvarenej šošovici pridáme cibuľu, prelisovaný cesnak, nakrájanú čili papričku, soľ, čierne korenie a bylinky. Premiešame.
  6. Pridáme ľanové semienka s vodou (mala by z nich vzniknúť hustá kašička), ovsené vločky a paradajkovú omáčku. Opäť premiešame.
  7. Chlebovú formu vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme do nej šošovicovú zmes a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme cca 50 - 60 minút.
  8. 10 -15 minút pred koncom pečenia potrieme bochník 4 lyžicami paradajkovej omáčky.
  9. Upečený bochník necháme vo forme 15 minút, potom vyklopíme a nakrájame. Tento bochník je najlepší po odležaní, ja ho preto pripravujem deň vopred.
  10. Podávame so zemiakmi a paradajkovou omáčkou.