Šošovicovo-paradajková polievka

janger - fotkajanger, 5. novembra 2015
Šošovicovo-paradajková polievka
Foto: janger

Sosovicovu polievku robievam casto taku klasicku, na bielo, so smotanou, trosku okyslenu...No chcela som vyskusat aj nieco ine, tak som uvarila tuto. Chutila nam Zobraziť celý popisSosovicovu polievku robievam casto taku klasicku, na bielo, so smotanou, trosku okyslenu...No chcela som vyskusat aj nieco ine, tak som uvarila tuto. Chutila nam velmi. Na jej pripravu som pouzila Le Puy sosovicu. Ale iste bude polievka dobra aj zo sosovice takej obycajnej.

4
porcie

Suroviny

200 g
125 g
1 ks
2 strúčiky
2 kúsky (stonky)
500 g
 podľa chuti
 štipka
 (prípadne mlieko do kávy)




Postup

  1. 1

    Najprv nieco o tej sosovici Le puy pre tych, ktori ju nepoznaju. Chvalia jej kvalitu... Pestuju ju vo Francuzsku, v oblasti Auvergne. Je to vulkanicka oblast a zevraj robi sosovici ta poda velmi dobre. Je trochu drahsia...ale treba si v obchode davat pozor, lebo obchodnici casto predavaju aj inu sosovicu pod tymto nazvom. Ta prava by mala mat ochrannu znacku A.O.C. (appellation d origine contrôlée). Chcela som ju ochutnat, preto som ju kupila. Je trochu pevnejsia a jej chut sa mi zda vyraznejsia. Polievka z nej bola v kazdom pripade velmi dobra. Pridavam obrazok, pre porovnanie s obycajnou (samozrejme tiez velmi dobrou) sosovicou.

    Šošovicovo-paradajková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Sosovicu preberieme, umyjeme, vodu zlejeme.

  3. 3

    Slaninku pokrajame na kocky (mozete dat kludne viac, ja som mala doma uz len maly kusok). Dame ju do hrnca trosku oprazit.

  4. 4

    Vyberieme ju a na masti, ktoru pustila oprazime na kocky pokrajanu velku cibulu, pokrajany celer, stiplavu papricku (podla chuti), cesnak.

  5. 5

    Pridame sosovicu. Zalejeme vodou (asi 1200ml). Polievku dame varit. Pomelieme do nej trosku korenia, stipku cukru (mama mi volakedy hovorila, ze stipka cukru polievku trosku zjemni, tak mam taky zvyk to robit, teda aspon do niektorych polievok...). Sem tam premiesame a skusime sosovicu, ci uz makne.

  6. 6

    Ak bude sosovica takmer makka, pridame pasirovane paradajky, ci uz mate domace, alebo kupovane. Ja pouzivam z plechovky, alebo z krabicky.

  7. 7

    Nakoniec dame do polievky slaninku.

  8. 8

    Na tanieri posypeme petrzlenovou vnatou a mozeme zjemnit smotanou. Ja smotanu nemam vzdy v zasobe, tak som pridala trosku mlieka, co sa pridava do kavy.

  9. 9

    Ak niekedy vyskusate, tak prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

mijaita
Take se mi libi. Ta cocka je drobnozrnna, ne? Nejakou takovou pouzivam, ale klidne uvarim polivku z jakekoliv. Jsem na ni zvedava! :-)
astheart
Už jsem tady do diskuzí kdysi psala, že jsem v jižní Anglii jedla v malé venkovské restauraci hrachovo-rajskou polévku. Dodnes lituji, že jsem nepožádala o recept. Byla vynikající! Zkoušela jsem ji napodobit, ale nepodařilo se mi to. Zkusím to i podle tohoto receptu. Kdo ví, třeba se strefím... :)
tiginko
aj keď k Le Puykovej šošovici sa asi nedostanem, ale tak sa mi velmi páči zloženie tejto polievky, že ju musím niekedy vyskúšať. Určite bude výborná
janger
Dakujem vam vsetkym za vase pristavenie a pochvalu:-)...@marianka , aj ty tu mas dobru sosovicovu, taku velmi podobnu tiez robievam...@mijaita , ano, je dost mensia, ako ta bezne pouzivana. Ja mam sosovicu (akukolvek) velmi rada a vidim, ze sa stale viac pouziva. Precitala som si aj ten tvoj prilozeny clanok, dakujem...@asthehart , ved skus tuto, mozno ti to trosku priblizi jej chut...@tiginko , budem moc rada, ak vyskusas, aj z tej obycajnej sosovice, aj ta je dobra...@izabella , tesim sa tvojej pochvale...
mesiar50
Zaujímavý recept a tvoja polievka je bezpochyby veľmi chutná.
jozka2
Polievocka hodna vyskusania,s paradajkami som ju este ani ja nerobila a pravdupovediac ani sa nestretla.Mam na plane zajtra robit sosovicu tak skusim podla teba.Vdaka za recept.
farbuska
veľmi chutná polievka. v indii sa varia strukoviny v kombinácii s paradajkami a je to skvelé.
frezia68
Vymyslela si výbornú kombináciu a vyskúšam podľa Teba. Paradajky mám zavarené,hoci použijem bežnú šošovicu,na chuti nestratí :-).
janger
@mesiar50 , Lacko, dakujem....@jozka , ak vyskusas, budem rada a potesim sa, ak das potom vediet...@methi , dakujem...@farbuska , je to ozaj dobra kombinacia, dakujem...@frezia68 , aj s obycajnou sosovicou to bude dobre...Dakujem vsetkym :-)
terinka55
Polievka sa mi páči, určite uvarím. Vyzerá naozaj veľmi chutná, ďakujem.
kukulienka71
túto šošovicu varievam u manžela, je naozaj veľmi chutná. A tvoja polievka v tomto prevedení určite tiež, páči sa aj mne. Krásny tanier:-)
mijaita
@janger pochutnala jsem si moc. Jako vychytavku jsem uvarila velkou cocku, pridala bobkac a kulicky noveho koreni, po uvareni vyndala, povarila s rajcatovym pyre vlastnim, vse podle receptu a na zaver jsem pridala uvarenou cocku drobnozrnnou aby bylo neco v puse k te slanine. Tu jsem samozrejme uvarila zvlast. Dochutila jsem isotem a hrubym peprem a pridala hustou, sojovou smetanu. Lahodný oběd, díky!
janger
@mijaita , som velmi rada :-), dakujem za potesujucu spravu. Bobkovy list do sosovice pasuje, davam ho tiez vzdy do tej mojej klasickej. Skusim nabuduce dat aj do tejto. Aku sosovicu si dala na zaver? Takuto, co som pouzila ja? Alebo iny druh? Musim si vyhladat, co je isot...nepoznam to;-)...Este raz, dakujem.
mijaita
@janger v BIO nebo v drogerii lepsi u nas prodavaji drobnozrnnou cocku, nevim co je zac, ja ji vzdycky vysypu do sklenice kdyz ji koupim. Ale hodne dobra. ISOT je takove hodne chutne, turecke chili z tmavych papricek. @cesminaz uvadi ve svych receptech. Já ho moc rada.
janger
Dakujem za vysvetlenie. Ked pojdem na vacsi trh, tak ten isot pozriem, alebo v tureckom obchode. Hoci moc stiplave nemam rada. Ale tento nie je az taky superstiplavy (ako som sa docitala). Volaju ho tiez Urfa biber - podla tureckej provincie Urfa. Aka som zrazu mudra, ze? :-))) Vdaka googlu...
tiginko
@janger táto polievka je fantastická! Neskutočne nám chutila. Robila som ju z čiernej šošovice Beluga, ktorá mala zároveň v mojej kuchyni premiéru. Ktovie či to nie je tá istá, len s iným názvom. Rýchlo sa uvarí bez namáčania a nerozvára sa. Veľmi ti ďakujem za recept, táto polievka sa určite stane stálicou na našom stole
janger
Mila @tiginko , ani nevies, ako som sa potesila! Vzdy som tak strasne rada, ak niekto moj recept vyskusa a je spokojny :-)...Dakujem ti. Nedavno som jedla takuto podobnu polievku u syna. Tiez ju spravil velmi chutnu. Trosku ina priprava, ale vyborna bola....Belugu som este nejedla, ale som citala, ze je velmi dobra a je to najmensia sosovica. Ked ju uvidim, tiez si kupim a vyskusam s nou. Pozdravujem :-)...
methi
Pouzila som klasicku hnedu sosovicku, paradajky rozmixovane cerstve a bez slaninky, ale pridala som troska mletej udenej papriky pre chut. Velmi dobra polievka, aj v horucom pocasi dobre padne. Vdaka za recept :)
kecemis
Nejak som prehliadol tuto sosovicovu polievku, takze dakujem aj @methi za pripomenutie. Zrovna vcera som kupil sosovicu, ze sme ju uz davno nemali a nase male zlato sa blizi na weekend k nam. Ona tiez rada taketo polievky, takze je rozhodnute.
janger
Dakujem ti, @methi ☺. Ta udena paprika, to je dobry napad, budem si ju musiet tiez kupit, uz som casto videla v receptoch. A vzdy nejako na nu zabudnem.
@kecemis , Mirko, som zvedava, ci bude tvojmu malemu milacikovi chutit ☺. Dufam, ze ano. Pozdravujem.
cesminaz
Mila @Janger polievku sme mali vcera na obed.Robila som ju z obycajnej hnedej šošovice.Nedala som nic udeneho,ani smotanu.Ale inak vsetko ostatne presne podla receptu.Pridala som aj za 1kl mletu červ.papriku a Isot.Zeller som dala 1celu hlavku(ako jablko) pokrajanu na malinke kocky..Vyborna polievka,chutila nam vsetkym :-) Dakujem za recept,urcite bude znova! Pozdravujem ;-D


janger
@Cesminaz (2.11.2016 16:32)

@cezminka mila, dakujem ti za potesujucu spravu a za fotku. Tesim sa, som velmi rada, ze chutilo :-). Pozdravujem...
cesminaz
@Janger zlatá,znova sa hlásim pod tvojím receptom :-) Polievka vyborná,tentoraz som dala aj trocha hovädzieho vyvaru.Pozdravujem!! :-)


janger
@Cesminaz (12.7.2018 20:27)

@cezminka , prave som nazrela do tohto svojho receptu a vidim, ze tu mam nepovsimnuty komentik od teba. Prepac, nevedela som o nom. Neviem preco, ale nedostavam vsetky komenty do mailu...Dakujem ti, tiez za fotku. Mockrat pozdravujem :-).