Šošovicovo-paradajková polievka

Autor receptu: janger

Sosovicovu polievku robievam casto taku klasicku, na bielo, so smotanou, trosku okyslenu...No chcela som vyskusat aj nieco ine, tak som uvarila tuto. Chutila nam velmi. Na jej pripravu som pouzila Le Puy sosovicu. Ale iste bude polievka dobra aj zo sosovice takej obycajnej.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Najprv nieco o tej sosovici Le puy pre tych, ktori ju nepoznaju. Chvalia jej kvalitu... Pestuju ju vo Francuzsku, v oblasti Auvergne. Je to vulkanicka oblast a zevraj robi sosovici ta poda velmi dobre. Je trochu drahsia...ale treba si v obchode davat pozor, lebo obchodnici casto predavaju aj inu sosovicu pod tymto nazvom. Ta prava by mala mat ochrannu znacku A.O.C. (appellation d origine contrôlée). Chcela som ju ochutnat, preto som ju kupila. Je trochu pevnejsia a jej chut sa mi zda vyraznejsia. Polievka z nej bola v kazdom pripade velmi dobra. Pridavam obrazok, pre porovnanie s obycajnou (samozrejme tiez velmi dobrou) sosovicou.
  2. Sosovicu preberieme, umyjeme, vodu zlejeme.
  3. Slaninku pokrajame na kocky (mozete dat kludne viac, ja som mala doma uz len maly kusok). Dame ju do hrnca trosku oprazit.
  4. Vyberieme ju a na masti, ktoru pustila oprazime na kocky pokrajanu velku cibulu, pokrajany celer, stiplavu papricku (podla chuti), cesnak.
  5. Pridame sosovicu. Zalejeme vodou (asi 1200ml). Polievku dame varit. Pomelieme do nej trosku korenia, stipku cukru (mama mi volakedy hovorila, ze stipka cukru polievku trosku zjemni, tak mam taky zvyk to robit, teda aspon do niektorych polievok...). Sem tam premiesame a skusime sosovicu, ci uz makne.
  6. Ak bude sosovica takmer makka, pridame pasirovane paradajky, ci uz mate domace, alebo kupovane. Ja pouzivam z plechovky, alebo z krabicky.
  7. Nakoniec dame do polievky slaninku.
  8. Na tanieri posypeme petrzlenovou vnatou a mozeme zjemnit smotanou. Ja smotanu nemam vzdy v zasobe, tak som pridala trosku mlieka, co sa pridava do kavy.
  9. Ak niekedy vyskusate, tak prajem dobru chut.