Šošovicová polievka so zeleninou - talianska

hanina - bez fotkyhanina, 7. júna 2010
Šošovicová polievka so zeleninou - talianska
Foto: hanina

Recept mám od kolegyne a ona z nejakého časopisu. Polievka je osviežujúca, veľmi chutná. Zmena po tradičnej šošovicovej polievke so smotanou či kyslou kapustou.

Suroviny

250g
1
1
4 strúčiky
1
1
1




Postup

  1. 1

    Do 1,5 l vody dáme variť šošovicu s 1 bobkovým listom, osolíme. Zeleninu očistíme a nastrúhame na rezančeky. Cesnak - 3 strúčiky nakrájame na plátky.

  2. 2

    Slaninku pokrájame na kocky a dáme na panvicu. Pridáme zeleninu a opečieme. Kto nemôže alebo nechce slaninu, opečie zeleninu na oleji.

  3. 3

    K uvarenej šošovici pridáme zeleninu, povaríme. Ochutíme mletým čiernym korením a pridáme paradajkový pretlak. Posledný - štvrtý strúčik cesnaku nastrúhame do polievky.Povaríme.

Diskusia k receptu

jerica
Tieto polievky,šošovicová, fazuľová, luskovica, máme radi, hlavne kde je veľa cesnaku. Ešte k tomu mäsku, netreba ho dlho nechať na horúcom , len čo prejde horúcim , podberiem a málinko podlejem, nič nepokazíš. Píšem sem , aby som ti mohla odpovedať.
babidka
sosovicovu so zeleninou sice varievam , ale bez pretlaku. toto je pre mna vitana zmena , urcite coskoro uvarim . @hanina , fajny recept :-)
tinca
@hanina ja keď šošovicu tak nakyslo, asi preto lebo minimálne raz za mesiac je v robote a nie ja moc dobrá. Ale táto vyzerá skvele.
frezia68
nezvyknem dávať cesnak,ani pretlak,ale vyskúšam túto Tvoju,pre zmenu.
sjuz
ja tiež môžem šošovicu na každý spôsob:), milujem bielu mliečnu, aj so zeleninou, a robievam aj sladko-kyslú - recept pridám.
hanina
Ja tiež robieva na rôzne spôsoby ale táto je iná osviežujúca a veľmi lahodná.
alexdidi
mne sa k šošovici cesnak veľmi hodí a tiež ho aj hodne dávam, nedávam paradajkový pretlak, ináč varím rovnako, bez slaniny a ešte zemiaky na kocky...vyskúšam ten pretlak, môže to byť fajn
hanina
Ešte lepšia je paradajková pasta - ak zoženiete.Volá sa passata di pomodoro. Niekedy ju mávajú v Bile alebo Hypernove.
alena45
práve som ju uvarila, ale s obmenou - pridala som polovicu karfiolu.
hanina
Ja som ju raz dávno varila s brokolicou a bola tiež dobrá. Po čase sme sa ale zhodli, že táto je najlepšia.
alexdidi
ešte som chcela dodať, že niekedy ju už hotovú rozmixujem do hladka a jeme ju s malými hriankami z celozrného chleba.Naučila som sa to vo Francúzsku.Keďže Francúzi takmer všetky polievky mixujú, tak sme to vyskúšali aj s touto šošovicovou a bola naozaj vynikajúca.
anajka
Vyzerá skvele. U nás doma len takáto (bez pretlaku), kyslú mi veľmi nechcú.
bablew89
Výborná polievočka, akurát som ju urobila :) namiesto pretlaku som dala pasírované paradajky a pridala som aj zemiačky :) a trošku chilli korenia, nech je čííípoš :) mňaaaaam :)
hanina
@bablew89
Teším sa, že Vám chutila. Musím aj ja skúsiť so zemiakmi. Vďaka za nápad. Zdravím.
kajas
Vďaka, práve som ju uvarila a je skvelá. :-) Predtým som robila šošovicu skôr na kyslo, no toto je ľahšie a sympatickejšie. :-)
madhamsterka
dobrý deň, len by som sa chcela spýtať, či tú šošovicu aj namáčate do vody deň vopred alebo stačí dať rovno variť? som začiatočníčka a preto sa radšej spýtam, lebo viem, že napr.takú fazuľu dáva mamina deň vopred namočiť :-) ďakujem :-)
frezia68
madhamsterka:stačí prebrať(niekedy tam nájdeš kamienok,zrno) premyť a varíš.Netreba namáčať,ako fazuľu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia