Šomloi halušky
Šomloi halušky

Šomloi halušky bez lepku fotorecept

novalim - fotkanovalim, 1. júna 2021. Komerčný recept.
Šomloi halušky bez lepku (fotorecept)
Foto: novalim

Recept na šomloi halušky bez lepku sme pre vás pripravili v rámci našej receptovej výzvy: RECEPT NA ŽELANIE, ktorú zverejňujeme raz za mesiac na Zobraziť celý popisRecept na šomloi halušky bez lepku sme pre vás pripravili v rámci našej receptovej výzvy: RECEPT NA ŽELANIE, ktorú zverejňujeme raz za mesiac na našom Facebooku. Recept, ktorý vyberieme podľa vášho želania pripravíme v bezlepkovej podobe a toho, kto si recept pýtal – odmeníme. Sledujte nás na Facebooku a zapojte sa do našej výzvy aj vy. Tento dezert, ktorý preslávil Maďarsko na medzinárodnej výstave v Bruseli v roku 1985 vytvoril šéfcukrár Károly Gollerits.
Zdroj: www.novalim.sk

16
porcií
90 minút
príprava
24-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Na piškótové cesto:
90 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
50 g
2 ks
Na kakaové cesto:
60 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
20 g
50 g
2 ks
Na orechové cesto:
60 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
50 g mleté
50 g
2 ks
Na plnku:
500 ml
100 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
200 g
3 ks
1 ks
Na rumovú zálievku:
100 ml
200 g
200 ml
Na čokoládovú polevu:
100 g
3 PL
100 g
3 PL
Okrem toho:
60 g posekané
60 g
250 ml
 na posypanie
 čerstvé lístky na ozdobu




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme piškótový plát. V mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom dopenista. Gumenou varechou jemne vmiešame preosiatu múku a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 25×20 cm. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 8-10 minút.

    Šomloi halušky bez lepku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po upečení necháme vychladnúť a potom papier z cesta odstránime. Tak isto upečieme kakaové a orechové cesto (kakao pridávame spolu s múkou tiež preosiate, orechy pomleté nakoniec).

    Šomloi halušky bez lepku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme krém na plnku. V 150 ml mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami. Zvyšné mlieko prevaríme so 150 g cukru a s vanilkovým strukom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami a povaríme do zhustnutia. Keď je krém dostatočne hustý (začnú sa robiť bublinky), odstavíme ho z ohňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme vanilkový struk a gumenou varechou jemne vmiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov a zvyšného cukru. Na rumovú zálievku dáme do vody cukor, 5 minút povaríme, potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.

    Šomloi halušky bez lepku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dno misy alebo plechu s vyšším okrajom položíme piškótové cesto, pokropíme ho ⅓ rumovej zálievky, potrieme ⅓ krému a posypeme polovicou hrozienok a polovicou posekaných orechov.

    Šomloi halušky bez lepku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na túto vrstvu položíme kakaový plát a postup zopakujeme. Na vrch dáme orechové cesto, ktoré zalejeme zvyšnou tretinou rumovej zálievky, potrieme zvyšným krémom a po celom povrchu posypeme kakaom. Plech uložíme do chladničky a necháme pár hodín (ideálne celú noc) odležať.

    Šomloi halušky bez lepku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šomloi halušky servírujeme do sklenených zmrzlinových pohárov tak, že z koláča vykrajujeme lyžičkou malé halušky, tie navrstvíme na seba, ozdobíme šľahačkou a polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme vo vodnom kúpeli tak, že necháme najprv roztopiť maslo, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame, až kým sa suroviny spoja do hladkej polevy. Nakoniec šomloi halušky ozdobíme lístkami z mäty.

Diskusia k receptu

evanaaa
Na tomto som si prvý raz pochutnala v Maďarsku, ale nevedela som, čo to je, len som videla, keď hosťovi pri susednom stole priniesli niečo vo veľkom pohári na stopke, tak som si vypýtala aj ja, ale nevedela som reč, len som ukázala prstom a povedala, že chcem to "édeš" :)) A boli to somló halušky......
1x dvorka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia