Šomloi halušky bez lepku fotorecept
Foto: novalim
Recept na šomloi halušky bez lepku sme pre vás pripravili v rámci našej receptovej výzvy: RECEPT NA ŽELANIE, ktorú
zverejňujeme raz za mesiac na Zobraziť celý popisRecept na šomloi halušky bez lepku sme pre vás pripravili v rámci našej receptovej výzvy: RECEPT NA ŽELANIE, ktorú
zverejňujeme raz za mesiac na našom Facebooku. Recept, ktorý vyberieme podľa vášho želania pripravíme v bezlepkovej
podobe a toho, kto si recept pýtal – odmeníme. Sledujte nás na Facebooku a zapojte sa do našej výzvy aj vy.
Tento dezert, ktorý preslávil Maďarsko na medzinárodnej výstave v Bruseli v roku 1985 vytvoril šéfcukrár Károly Gollerits.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na piškótové cesto: | |
90 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
50 g |
|
2 ks |
|
Na kakaové cesto: | |
60 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
20 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
Na orechové cesto: | |
60 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
50 g mleté |
|
50 g |
|
2 ks |
|
Na plnku: | |
500 ml |
|
100 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
200 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
Na rumovú zálievku: | |
100 ml |
|
200 g |
|
200 ml |
|
Na čokoládovú polevu: | |
100 g |
|
3 PL |
|
100 g |
|
3 PL |
|
Okrem toho: | |
60 g posekané |
|
60 g |
|
250 ml |
|
na posypanie |
|
čerstvé lístky na ozdobu |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme piškótový plát. V mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom dopenista. Gumenou varechou jemne vmiešame preosiatu múku a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 25×20 cm. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 8-10 minút.
-
2
Po upečení necháme vychladnúť a potom papier z cesta odstránime. Tak isto upečieme kakaové a orechové cesto (kakao pridávame spolu s múkou tiež preosiate, orechy pomleté nakoniec).
-
3
Medzitým si pripravíme krém na plnku. V 150 ml mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami. Zvyšné mlieko prevaríme so 150 g cukru a s vanilkovým strukom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami a povaríme do zhustnutia. Keď je krém dostatočne hustý (začnú sa robiť bublinky), odstavíme ho z ohňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme vanilkový struk a gumenou varechou jemne vmiešame sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov a zvyšného cukru. Na rumovú zálievku dáme do vody cukor, 5 minút povaríme, potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.
-
4
Na dno misy alebo plechu s vyšším okrajom položíme piškótové cesto, pokropíme ho ⅓ rumovej zálievky, potrieme ⅓ krému a posypeme polovicou hrozienok a polovicou posekaných orechov.
-
5
Na túto vrstvu položíme kakaový plát a postup zopakujeme. Na vrch dáme orechové cesto, ktoré zalejeme zvyšnou tretinou rumovej zálievky, potrieme zvyšným krémom a po celom povrchu posypeme kakaom. Plech uložíme do chladničky a necháme pár hodín (ideálne celú noc) odležať.
-
6
Šomloi halušky servírujeme do sklenených zmrzlinových pohárov tak, že z koláča vykrajujeme lyžičkou malé halušky, tie navrstvíme na seba, ozdobíme šľahačkou a polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme vo vodnom kúpeli tak, že necháme najprv roztopiť maslo, pridáme kakao, cukor a mlieko a metličkou miešame, až kým sa suroviny spoja do hladkej polevy. Nakoniec šomloi halušky ozdobíme lístkami z mäty.
Diskusia k receptu