Somloi halušky

Július Dózsa
kuchár hotela Zátoka v Senci, 13. júla 2015
Somloi halušky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
18 PL
12 ks
18 PL
1,5 bal
1 PL
1 PL
Krém:
1 l
2 ks
Sirup:
300 ml
100 ml
50 g
4 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme 3 druhy cesta: piškótové, kakaové a orechové. Na každé cesto potrebujeme tretinu surovín; do kakaového pridáme kakao a do orechového orechy. Rozbijeme vajcia, oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh.

  2. 2

    Zo žĺtkov a cukru vyšľaháme penu, opatrne pridáme múku pomiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec lopatkou opatrne vmiešame sneh. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút (odporúčame skúšku špajdľou).

  3. 3

    Z vody, kryštálového cukru, hrozienok, citrónovej kôry a rumu uvaríme sirup. Z mlieka, cukru a vanilkového pudingu pripravíme krém.

  4. 4

    Vychladnuté cestá postupne polievame sirupom, potrieme džemom a krémom a kladieme ich na seba. Vrchnú vrstvu posypeme kakaom. Necháme odležať a potom lyžičkou vykrajujeme „halušky“. Podávame so šľahačkou.

Diskusia k receptu

bembo
túto dobrotu robieval môj švagor Imre z Mostovej.keď že je maďar, robieval rôzne maďarské dobroty.vždy,keď bola nejaká rodinná oslava u nich na ktorú sme boli k nim pozvaní,na somloi halušky som sa vždy neskutočne tešil.vrele doporučujem,pre tých čo to ešte nejedli.
bembo
ešte som zabudol dodať,že tieto halušky by som určite nejedol,lebo je v nich džem
(píše sa to jam,číta džem,a vraj to chutí ako lekvár),a jedlá obsahujúce lekvár ja absolutne nejem.myslím si,že toto je len jedna z variant somloi halušiek.tí čo majú radi lekvár si určite na týchto somloskách pochutnajú.ja ostanem radšej pri tých švagrových(bez lekváru)
bembo
aj horolezci používajú mačky,a nejedná sa o tie milé zvieratká čo nám pradú pri ušiach.keďže bývaš v Košicoch,kde sa po maďarsky hovorí úplne bežne,tam majú halušky úplne iný význam ako si myslíš.oýtaj sa nejakéhho košičana čo hovorí po maďarsky,on Ti to vysvetlí.a hlavne ich skús.potom prestaneš rozmýšľať o význame slova halušky.jó etvágyat fiatal úr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia