Sójové plátky so špenátom a bešamelovými zemiakmi

Maroš Cibuľka
šéfkuchár Petit hotela Santé v Santovke, 7. januára 2011
Sójové plátky so špenátom a bešamelovými zemiakmi
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

200 g, sušené
0,5 l
700 g
100 g
50 g
300 g
1 l
6 dl
40 g
30 ml
110 g
2 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sójové plátky zalejeme teplým zeleninovým vývarom a prikryté necháme nasiaknuť asi hodinu. Zatiaľ si pripravíme špenát z čerstvých listov. Listy poriadne prepláchneme pod studenou tečúcou vodou, osušíme a vložíme do osolenej vriacej vody. Necháme prejsť varom asi 2 minúty. Listy scedíme a premiešame s cesnakovým maslom. Cesnakové maslo: Na suchej panvici krátko orestujeme najemno nakrájaný cesnak (nie prelisovaný!), odstavíme a pridáme rozpustené maslo. Maslo zmiešame so špenátom a špenát je hotový.

  2. 2

    Príloha: Do vymastených alobalových foriem navrstvíme natenko nakrájané zemiaky, ktoré prelievame bešamelom (vrstva zemiakov, vrstva bešamelu podľa veľkosti formy), formu utesníme alobalom a pečieme vo vodnom kúpeli asi hodinu pri teplote 175 oC. Upečené preložíme na tácku, vrch zaťažíme, aby po vychladnutí zostala rovná plocha. Keď zemiaky vychladnú, rozbalíme ich z foriem. Pred podávaním posypeme parmezánom a prudko zapečieme v rúre.

  3. 3

    Omáčka: Odporúčame polotovar – základnú hnedú omáčku, pretože príprava kvalitnej hnedej omáčky zaberie dva dni. Na panvici nasucho prudko orestujeme zelené korenie, pridáme koňak a krátko flambujeme, prilejeme hnedú omáčku a nakoniec zľahka zamiešame smotanu na varenie. Sójové plátky opekáme na olivovom oleji tak ako akékoľvek mäso na prírodno.

Diskusia k receptu

remcula
No, to se mi moc líbí!!! Jen nevím, jestli se dá dostat ta základní hnědá omáčka i u nás. Snad v kostce.
alexdidi
Recept je super....tiež som však ešte nevidela v obchode hnedú omáčku, poradíte, kde ju kúpim?
07janka
mňam ;-) dnes na obed vyskúšam. ďakujem za recept