Sobotňajší obed alebo óda na hlivu fotorecept

js9mxd - fotkajs9mxd, 12. februára 2011
Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept)
Foto: js9mxd

Priateľ mi doniesol hliivu ustricovú. Bolo jej neúrekom a mraznička plná. Nezostávalo nič iné, len ju spracovať, preto som sa rozhodol navariť sobotňajší Zobraziť celý popisPriateľ mi doniesol hliivu ustricovú. Bolo jej neúrekom a mraznička plná. Nezostávalo nič iné, len ju spracovať, preto som sa rozhodol navariť sobotňajší obed z hlivy.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
podľa chuti
2 PL
4 ks
3 PL
Príloha:
0,5 kg
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Šalát:
1 ks
250 g
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 KL
podľa chuti alebo citrón




Postup

  1. 1

    Hlivové trsy sú same o sebe nádherné.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hlivové trsy rozoberieme tak, aby hlavičky boli bez tvrdých nožičiek.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Osolíme a obalíme v trojobale

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obalenú hlivu prichystáme na vyprážanie.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyprážame na mierne rozohriatom oleji.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vypraženú hlivu kladieme na servítku, aby sme ju zbavili prebytočného oleja.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame so zemiakmi a tatárskou. Očistené zemiaky osolíme a dáme uvariť.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzi tým si opražíme cibuľu na masti.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarené zemiaky zlejeme a dáme na opraženú cibuľu.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zľahka premiešame a pridáme posekanú petrželovú vňať.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver si urobíme mrkvovo kapustový šalát.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mrkvu a kapustu nastrúhame, cibuľu pokrájame na drobné kúsky a všetko zmiešame.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakoniec osolíme, pokoreníme, okyslíme a pridáme olej. dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť.

    Sobotňajší obed alebo óda na hlivu (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tonicka53
hlivu mám veľmi rada, tiež robievam takto /ale bez toho šalátu/. Najbližšie keď budem vyprážať hlivu, tak bude aj so šalátom. Krásne nafotené, super, si šikovný !
matja
Hliva je moja obľúbená huba aj všeobecne potravina :) ale takto vyprážanú som ju ešte nejedla. Určite vyskúšam.
danculka
tak,takú ódu by som si dala,tiež používam vovarení aj hlivú,dobre nafotené aj vypražené,,,
dorisa
Hliva je zdrava. Nejedla som takto vyprážanú.
emila
poznám, aj robievam Ale ja tie hlavičky najskôr nechám prejsť/2-3min/ varom/vkladám ich do vriacej vody - ďaľší postup rovnaký
tonicka53
@js9mxd a aká polievočka ? sem s ňou, stačí aj postup bez fotiek :-)
ale že takto si nivočíš / bod 3 - na obaľovanie/ cibulák ! ja mám cibulák celý servis - ešte z Karlových Varov, manžel tam bol na montáži vo Vřesovej a doniesol pre 12 osôb a k tomu aj kávový aj čajový servis. Ale ja by som v ňom nič iné nepodávala, len slávnostné obedy napr,. na Vianoce, Veľkú noc, hody a výročia :-)))
js9mxd
tonička53 to je už len zostatok zo servisu.
vladokk
Hlivu máme radi! .....na všetky spôsoby, vyprážanú obvzlášť. Jej dužina vraj obsahuje najviac výživových látok, ako klobúčiky. Preto pri oddelovaní, ju samozrejme nechávam do polievok, alebo ju suším na korenenie jedál...
(super zdokumentovaný recept)
ludar
Fajnový obedík. Pre zmenu chuti možno do lupienkov votrieť trochu cesnaku.
mariaklara
V tú sobotu to muselo u teba úžasne voňať. Polievka, toto, no hneď by som sa dala pozvať.
noelia
Vyzera to krasne, tak cistucko....jemne, pekne a vonavo......skoda, ze uz sme poslavnostnom velkonocnom obede, ale iste v najblizsich dnoch skusim tuto dobrotu......a to som si myslela, ze hlivu robim na vsetky mozne sposoby.........a este zelam prijemne Velkonocne dni !
js9mxd
Ahoj noelia, aj ja Ti prajem veselé prežitie Veľkej noci a nech Ťa moc nešibu a nemáčajú, len voňavkujú.
3sandra3
to môže byť dobručké,,, tiež som ešte nevyprážala hlivu
dedos
Až sa mi zbiehaju slinky, určite to vyskušam
sonal
Urcte to vyskusam...ak si to vsetko robil sam , klobuk dolu, si sikovny chlap...
hubata
O vyprážanej hlive som si myslela že musí byť tvrdá, húževnatá - ale si ma presvedčil o opaku. A beriem komentík @tonicka53 , aspoň vidíš ako si ťa tu dievčatá všímajú @js9mxd (joj, aký máš ťažký nick!).
janazjarku
A toto ma ešte nenapadlo :-D no ale vyskúšam, keď príde dodávka hlivy z Prievidze .-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia