Snehové rožteky s kokosom fotorecept

vera79 - fotkavera79, 27. decembra 2014
Snehové rožteky s kokosom (fotorecept)
Foto: vera79

Tieto snehové rožteky nám ako deťom vždy na hody robievala naša babka. Milovali sme ich, hoci sú sladké až-až. No a keďže nikto z Zobraziť celý popisTieto snehové rožteky nám ako deťom vždy na hody robievala naša babka. Milovali sme ich, hoci sú sladké až-až. No a keďže nikto z rodiny sa na ich výrobu nepodujal, skúsila som to ja.

Suroviny

7 ks
350 g
pár kvapiek
Na obaľovanie:
1-2 bal.




Postup

  1. 1

    Snehové rožteky robievam vtedy, keď mi zostanú bielky (napríklad z lineckého cesta). Cez Vianoce sa mi ich nazbieralo 7. Môžete robiť aj z menej bielkov a v tom prípade sa kryštálový cukor bude rátať 50 g na 1 bielok.

    Snehové rožteky s kokosom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky zmiešame s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy a vyšľaháme dobiela. Sneh zatiaľ nebude pevný, ale musí byť lesklý a biely.

    Snehové rožteky s kokosom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým šľaháme bielky s cukrom, dáme si do hrnca zovrieť vodu. Hrniec použijeme taký, aby nám naň misa so snehom dobre sadla, pretože sa bude ďalej šľahať nad parou. Keď voda zovrie, dáme nad ňu misu a šľaháme. Ja som použila ručnú strunu, lebo môj jednometličkový šľahač to už vzdával. Sneh nad parou zhustne. Keď je už sneh lesklý a pevný (drží na metličke), tak je hotový. Mne to trvalo asi 10 - 15 minút, nevšimla som si hodiny.

    Snehové rožteky s kokosom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď teda máme pekne nad parou vyšľahaný sneh, nasypeme si na dosku kokosovú múčku a lyžicami si na ňu dáme dve - tri kôpky snehu (asi tak za lyžicu snehu). Posypeme ich tiež kokosovou múčkou a snažíme sa vytvarovať rožteky.

    Snehové rožteky s kokosom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

    Snehové rožteky s kokosom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sušíme v rúre vyhriatej na 80 stupňov Celzia 2 hodiny v režime teplovzduch, šupla som tam dva plechy. Ja som si v tom predvianočnom zhone nevšimla, že 80-ka je na rúre o čiarku menej a preto sa mi zadarilo nemať rožteky biele podľa predstáv :-) Ale dá sa to. Ešte snáď informácia o počte. Zo sedem bielkov mi vyšlo 73 rožtekov. Orientačne 1 bielok = 10 rožtekov. Namiesto kokosovej múčky sa dajú použiť aj mleté orechy, ale neskúšali sme. Tradične sú u nás kokosové.

    Snehové rožteky s kokosom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

braxi
krásny recept, všetko čo je z bielok mám veľmi rada...určite pri najbližšej príležitosti vyskúšam
tatranocka
Môže byť dobré,len ma napadlo...nebolo by jednoduchšie dať sneh do sáčka,vytlačiť na kokos valček snehu,pokrájať na kúsky a dať na plech ?
aandulka
Milá tatranocka, zaujímavý postreh asi to vyskúšam aj ja. receptík je parádny,ukladám KK,*****
monnikka
musia byť výborné, ale neviem, či by sa mi také pekné podarili
martamm
@Vera79 , krásne pečivko, také jemnučké, nie je s tým veľká babračka? Nedokážem si predstaviť, ako sa tie rožteky tvarujú zo snehu, tebe dávam 1* :)
vera79
dakujem vam za pochvaly :-)
@tatranocka urcite sa da sneh vytlacit cez striekacku/sacok, ale myslim, ze ide o to, ze pri tom "valkani" na kokose sa tvori taka akoby kokosova skrupinka
@martamm chce to svoj cas, ale vysledok stoji za to :-) myslim, ze take robenie medovnickov a zdobenie zaberie urcite viac casu. to tvarovanie roztekov je zaujimave, nastastie, nikto nevidel mojich prvych pat pokusov :-) ale da sa to, len treba obsypat, aby sa nelepilo.
tatranocka
@vera79 mám dojem,že sa nerozumieme; myslela som tým,že miesto kladenia lyžicou do toho kokosu penu vytlačím zo sáčka a pováľam v kokose.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia