Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. mája 2014
Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ ma poprosil o pagáče k vínu, spravila som mu tieto vynikajúce lístkové pagáče s kyslou smotanou a syrom, veľmi nám chutili, pridávam recept, aby ste ich mohli vyskúšať, pokiaľ bude príležitosť a chuť, sú pomerne jednoduché a rýchle.

1 dávka/ 70n kusov
porcia
100 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
30 g
1 čl
1 ks
2 pl (kopcovité)
100 ml
150 ml
Na potieraniie cesta pri skladaní:
4 pl
podľa chuti
na posypanie:
 45 a viac %-ný (podľa chuti)
Na potieranie pagáčov:
1 ks
1 pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si cmar.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do priehlbinky v múke som rozdrobila droždie a zaliala vlažným mliekom, do kvásku cukor neiide pri týchto pagáčkoch, dobre vykysne aj bez cukru...

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ked vykysol kvások, pridala som vajce a domácu bravčovú masť.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priliala som cmar,...

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..všetko som dôkladne spracovala rukami na polomäkké lesklé pružné cesto, až sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryté utierkou som ho nechala na teple a po 1 hodine takto nádherne vykyslo.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, pomúčila so aj cesto na povrchu a ...

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm,..

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potrela som ho osolenou kyslou smotanou, treba vynechať po obvode asi 2 cm voľný okraj,...

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..preložila som ho na tretiny cez seba, najprv zhora nadol, potom zdola nahor a vznikli tak 3 vrstvy na sebe,...

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...potom som ho preložila najprv zľava doprava a vzniklo tak 9 vrstiev na sebe ako pri prekladaní lístkového cesta, tento postup som aj s potieraním kyslou smotanou opakovala bez odpočinutia cesta a dalšieho kysnutia celkom 3x. Spotrebovala som 3 PL kyslej smotany.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravila som si syr ementál a nastrúhala som cca 100 gramov, môžete dať viac alebo menej syra, podľa vašej chuti.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Poskladané cesto som rozvaľkala na hrúbku cca 1 cm a spravila som ostrým nožom na povrch mriežku,

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto som potrela na povrchu zmesou 1 PL kyslej smotany, ktorá mi zvýšila, rozšľahanej s 1 vajcom, posypala som ho nastrúhaným syrom /zabudla som odfotiť/...

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...v tomto teple cesto tak rýchlo kyslo, že som nemohla vykrajovať okrúhle pagáčiky, tak som ho pokrájala nožom na štvorce, ale tvar vdaka kyslej smotane držalo veľmi dobre, štvorcové pagáčiky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom a nechala som ich ešte kysnúť asi 30 minút

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vložila som ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ich 15 minút do ružova.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Vychladnuté pagáčiky som uložila na podnos, sú úžasne ľahučké ako páperie, mäkkučké nadýchané, krásne nalístkované, rozplývajú sa priam na jazyku a mimoriadne chutné, sú vynikajúcim pohostením k vínu a my dvaja sme si spravili príjemný pohodový večer :-) Z tejto dávky ni vyšlo 70 kusov pagáčikov, niečo málo zostalo, ochutnali sme a boli mäkučké, čerstvé, ndýchané a vláčne aj dnes, a to vdaka masti, cmaru a kyslej smotane, oplatí sa ich vyskúšať, s cestom sa výborne pracuje.

    Smotanovo-syrové lístkové pagáčiky k vínu (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

65 komentárov k receptu
@dandika1 , tak to ma naozaj veľmi teší, dokonca ich ideš aj hned vyskúšačť:-)
pre chlapov ako stvorené, ale aj pre návštevy, pre iných, na oslavy tiež alebo len tak.
áno, aj krásne voňajú :-)))
dakujem za uznanie.
Veľmi pekný recept, milá @spusta. Len by ma zaujímalo, že keby som náhodou /bod č.11/ preložil cesto nie najskôr zhora nadol, ale opačne, zdola nahor a potom až zhora nadol, bol by to ešte tvoj recept? A ešte malá poznámka: aká škoda, že si zabudla odfotiť, ako sypeš na cesto syr. Ale to nič, jedz viac halušiek s vajcami, snáď sa to ešte bude dať zachrániť. Keby sa hviezdilo, po zásluhe by to bolo za 4
@safran , to ti verím, sú prudko jedlé, príprava pomerne nenáročná, krájanie na štvorce je šikovné, nemusíš znovu spracovávať odkrojky ako pri okrúhlych tvaroch, sú veľmi chutné a úžasne ľahučké.
dakujem za uznanie.
@babav , tieto poznám,sú vynikajúce.
mám iný spôsob spracovania, aj odlišné suroviny, moje sú jednoduchšie, asi ak vyskúšaš, budeš môcť porovnať, poteší ma to :-)
som rada, že sa ti môj receptík páči.
dakujem.
@pusta pagaciky vcera napecene ako som slubila,su vyborne manzel a syn povedali ,ze zo vsetkych co som doposial skusala tak tieto su naj... a pri tom recepte treba ostat,ja sa tesim Tebe dakujem,za tuto dobrotku.este raz vdaka...
@dandika1 , to ma teda teší, že sa ti pagáčiky vydarili a tvoj pán manžel aj syn, povedali, že sú tieto zo všetkých tie naj :-)
to ja dakujem tebe za skvelú správu a srdečne pozdravujem tvoju milú rodinku :-)
Akurát ich mám v rure ale ja som ich robila z duplovanej dávky. Verím že budú fantastické tak ako príprava a cestičko. Už sa na ne tešíme
@aajka , to si teda dobre spravila, ked hned duplovanú dávku, potešila si ma :-)))
garantujem ti, že budú fantastické, presne ako si mala ich prípravu.
dakujem za úžasnú správu.
@wasabi , to nie je žiadna novinka pod mojimi receptami, žiaľ, nie je takých komentárov málo.
neriešim, nech píšu, však prezentujú sami seba, nie mňa.
som rada, že prevažná väčšina receptov v tvojej kk sú práve moje recepty,nevedela som o tom - vážim si to, je to pre mňa veľká česť :-)
som rada, že aj tento sa ti páči :-)))
dakujem za krásne uznanie mojej práce.
@wasabi to ze ta to zaskocilo, moze byt sposobene 1. tym, ze si dalsi z 50 nickov Pusty, 2. chodis sem naozaj tak zriedka, ze netusis, kto je Pusta a ako sa okrem receptov na tejto stranke prezentuje. Inak by si sa vobec necudoval. ---vymazane redakciou---
@redakcia - a prečo? nech každý vidí a urobí si názor, ako to tu chodí. nehnevajte sa, ale ste veľmi slabí administrátori. urobíte bububu, odstránite pár komentárov a koniec. ide sa ďalej. až pokiaľ nenastane rovnaká konfliktná situácia. udelíte BAN, ale to je očividne figu platné. nájdite účinnejšie riešenie
@mata3636 , nazor si urobia uzivatelia aj bez toho, aby si museli citat urazlive komentare. Snazime sa byt maximalne tolerantni a demokraticki, komentare mazeme az vtedy, ked dojde naozaj k osobnym invektivam. Nie kazdy vsak ma chut citat vysledky osobnych konfliktov.
@zolik , to je sice vtipne, ale nie pre kazdeho. Tiez Vas asi velmi nepotesil komentar od @pusta1 (uz vymazany) na Vasu adresu pod receptom Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept).
redakcia - ak chcete byť demokratický, tak potom jedna IP adresa=jeden nick. a keď udelite BAN, nebude žiadne vytváranie nových.nickov. všimnite si nicky: wurst, k423, jankohrasko2, naberackadobra - zaregistrovane v jeden deň, vsimnite si, čo ako píšu, pod čie recepty. nahoda? ťažko.
@redakcia , ja som pochopila, co ste tym chceli povedat...ale ktory blazon (sorry za vyraz), by kvoli komentarom na vareche obiehal (obrazne) kazdy den susedov a dalsie PC? je to cele smiesne. Proste to riesit nechcete a robite si uz vazne srandu zo vsetkych...ale ved nech...3 recepty za den je rekord aj pre vas
@redakcia , prave naopak, mna Ten komentar na moju adresu potesil! Byvat na svajciarskom vidieku bol vzdy moj sen. Aj ked priznavam Zürich velmi vidiek nie je. Komentar som Vam chcela nahlasit kvoli osobnym utokom Osoby pod nickom @pusta1 na privatnu sferu @mata3636.
No neviem, či aj u Marka nemá pani viacero aliasov, lebo neverím, že 88 "neznámych fanúšikov" toto lajklo /ktorým sa, samozrejme, treba poďakovať, aby reč nestála/...

Inak bod 16 je zaujímavý.... "v tomto teple cesto tak rýchlo kyslo". Normálne je vonku že December....
Dala by sa spraviť registrácia pomocou sms kódu... Zaregistrujem sa, zadám meno, priezvisko, mail, nick a číslo m.t.. Príde na mobil sms s kódom a ten zadám, na dokončenie registrácie. Easy.
Či zas potom by mala pani plný šuflík SIM kariet? :D
 cs.wikipedia.org/wiki/Chanuka...


17. prosince 2014
dnes je 17.decembra 2014.
včera sa len zapálila 1. sviečka - tá je zvlášť, ktorou sa zapaľuje 8 chanukových sviečok na osemramennom chanukovom svietniku,
každý deň sa zapáli tou prvou sviečkou z menory dalšia na osemramennom svietniku, teda 1. chanuková sviečka až dnes po západe slnka, kedy sa začína sláviť, teda celkom 8 chanukových sviečok, posledný deň chanuky horí všetkých 8 sviečok, preto je aj názov Chanuky ako Sviatok svetiel. :-)
poznámka: menora má celkom 8 sviečok + 1 sviečku zvlášť, ktorou sa postupne každý deň zapáli jedna dalšia až napokon svieti všetkých 8 chanukových sviečok.
Chanuka (hebrejsky: חֲנֻכָּה‎‎, doslova „zasvěcení“ nebo „dedikace“), známá také jako Svátek světel, je osmidenní židovský svátek, připomínající zázrak při opětovném vysvěcení druhého Chrámu po povstání Makabejských v 2. století př. n. l.[1] Chanuka se slaví po osm dní, počínaje podle židovského kalendáře 25. dnem měsíce kislev, což podle gregoriánského kalendáře připadá na období od konce listopadu do konce prosince.[2]
hanuka, z hebrejského slova „vysvěcení“ nebo „zasvěcení“ připomíná opětovné vysvěcení druhého Chrámu poté, co byl znesvěcen vojsky Antiocha IV.[1] Chanuka rovněž připomíná „zázrak oleje.“ Podle Talmudu našli Židé po příchodu do Chrámu pouze jednu nádobu s čistým olivovým olejem, která stačila pro chrámovou menoru na jeden den.[1] Zázrakem však olej hořel po osm dní, což stačilo, aby byl vylisován, připraven a posvěcen nový olej. Na paměť tohoto zázraku se zapalují svíce a jí se jídla připravená na oleji.[3]

Chanuka je také zmíněna v deuterokanonických knihách 1. Makabejských a 2. Makabejských:
Tak ešte raz a naposledy aj pre nechápavých:

5775: 16. – 24. december 2014
Sviatok sa začína v prvý deň pred západom slnka. Končí sa v posledný deň po západe slnka.

Chanuka začala včera večer.
Chanuka podle gregoriánského kalendáře


22. prosince 2008
12. prosince 2009
2. prosince 2010
21. prosince 2011
9. prosince 2012
28. listopadu 2013
17. prosince 2014
7. prosince 2015
25. prosince 2016
13. prosince 2017
3. prosince 2018
23. prosince 2019
11. prosince 2020
29. listopadu 2021
19. prosince 2022
8. prosince 2023
26. prosince 2024
15. prosince 2025
5. prosince 2026
25. prosince 2027
13. prosince 2028
Odkazy[editovat | editovat zdroj]
Reference[editovat | editovat zdroj]

tento rok:
Chanuka podle gregoriánského kalendáře


17. prosince 2014

teda dnes :-)
@redakcia - tak teraz ste "zabili". inak, také poznáte? "kto chce, nájde si spôsob, ako to pôjde. kto nechce, vymýšľa dôvody, prečo to nejde". alebo sa vám nejakým zvráteným spôsobom páči, čo sa tu deje a dobre sa na tom zabávate. lebo toto tu už nie je tolerancia a demokracia, ale ľahostajnosť a nezáujem riešiť problémy. a tie vaše TS, čo raz idú a dvakrát nie, si môžte ...........
Presne tak, toto tu nemá čo robiť. A @pusta sa ešte uráža. Keď sa chce baviť o takýchto veciach, mala to dať do diskusie. Nech sa nehnevá, ale pre niekoho je tá jej chanuka kravina, pre niekoho nie.
Po dnešnej polnoci, teda 18. decembra, sa začína Medzinárodný deň migrantov. Prajem všetkým migrantom na ich ceste za šťastím plné vrece takýchto pagáčov.
@leomax , si ma neskutocne potesil. Tak aj na nas (co nas tu nie je malo) si niekto spomenul! Vrece pagacov nechcem, radsej velke vrece stastia. Vdaka Ti mnohokrat! :-)
@zolicek , samozrejme že aj to vrece šťastia Vám prajem. A keď už nie tieto pagáče, určite by si nepohrdla hocičím od napr. @izabelky929 , ktorá je nielen vynikajúca kuchárka a cukrárka, ale je aj milá, prívetivá a ma aj estetické cítenie.
Ja som sa dnes nasmiala...pri čítaní tohto receptu. V úvode sa píše: "Môj priateľ ma poprosil o pagáče k vínu, spravila som mu tieto vynikajúce lístkové pagáče s kyslou smotanou a syrom,"...ibaže....autorkou je desaťročné dievča z Bratislavy....má priateľa...ha! a slopúúúú:-)))))))))))...z toho vyplýva! Sociálku na jej rodičov!

Pridaj komentár k receptu: