Smotanovo-čerešňový koláč fotorecept
Foto: elenas
Výborný a jednoduchý letný koláčik s ovocím a krémom z kyslej smotany. Ovocie môžete použiť akékoľvek, ja som použila čerešne, výborný je s višňami, Zobraziť celý popisVýborný a jednoduchý letný koláčik s ovocím a krémom z kyslej smotany. Ovocie môžete použiť akékoľvek, ja som použila čerešne, výborný je s višňami, jahodami, marhuľami aj iným ovocím. Suroviny sú na okrúhlu formu s priemerom 28 cm.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
130 g |
|
240 g |
|
80 g (alebo kryštálový) |
|
1/2 KL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Smotanovo-ovocná plnka: | |
350-400 g |
|
20 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
2 ks veľké |
|
200-300 g (višne alebo iné ovocie) |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku premiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme nakrájané studené maslo a rukami urobíme mrveničku. Pridáme rozmiešané vajce, premiešame a rýchlo zamiesime cesto. Cesto dlho nemiesime, aby maslo sa príliš nezohrialo. Vymiesené cesto zabalíme do sáčku alebo fólie a dáme do chladničky na 40-60 minút.
-
2
Plnka: Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme múku a dobre premiešame, aby neboli hrudky. Pridáme kyslú smotanu a všetko dobre premiešame.
-
3
Formu trochu vymastime maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Rukami upravíme cesto vo forme, urobíme aj okraje, okraje som nechala asi 0,5 cm prečnievať, aby plnka nevytiekla.
-
4
Cesto poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň smotanovú plnku 0,5-1 cm pod okraj cesta (plnka sa pri pečení nadvihne, tak aby nevytiekla). Na vrch poukladáme odkôstkované čerešne alebo višne a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 40 minút. Je lepšie piecť v spodnej časti rúry, aby sa vrch nepripálil.
-
5
Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z formy a podávame. Okraje koláča som ešte posypala mandľovými lupienkami a poprášila práškovým cukrom. Vychladený v chladničke chutí ešte lepšie. Dobrú chuť.
Ďakujem pekne za milý komentár, pozdravujem.
Ďakujem za komentár, no, veru už neostalo nič ale rada upečiem ešte, tak kedykoľvek dobehni.
Ďakujem pekne.
Ďakujem pekne za milý komentár, veľkosť formy mám v úvode - 28 cm.
Děkuji, to je tak, když jeden nedočte úvod, protože slintá jako bernardýn... omlouvám se, milá @elenas !
Ďakujem veľmi pekne, s višňami je výborný.
Nič sa nestálo, milá @haji , sama neviem, kde to lepšie uvádzať.
Vďaka za komentár. Budem rada ak vyskúšaš.