Čerešňový koláč
Čerešňový koláč

Smotanovo-čerešňový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 3. júla 2020
Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Výborný a jednoduchý letný koláčik s ovocím a krémom z kyslej smotany. Ovocie môžete použiť akékoľvek, ja som použila čerešne, výborný je s višňami, jahodami, marhuľami aj iným ovocím. Suroviny sú na okrúhlu formu s priemerom 28 cm.

10-12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
130 g
240 g
80 g (alebo kryštálový)
1/2 KL
1 ks
štipka
Smotanovo-ovocná plnka:
350-400 g
20 g
100 g
1 bal.
2 ks veľké
200-300 g (višne alebo iné ovocie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Múku premiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme nakrájané studené maslo a rukami urobíme mrveničku. Pridáme rozmiešané vajce, premiešame a rýchlo zamiesime cesto. Cesto dlho nemiesime, aby maslo sa príliš nezohrialo. Vymiesené cesto zabalíme do sáčku alebo fólie a dáme do chladničky na 40-60 minút.

    Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme múku a dobre premiešame, aby neboli hrudky. Pridáme kyslú smotanu a všetko dobre premiešame.

    Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu trochu vymastime maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Rukami upravíme cesto vo forme, urobíme aj okraje, okraje som nechala asi 0,5 cm prečnievať, aby plnka nevytiekla.

    Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň smotanovú plnku 0,5-1 cm pod okraj cesta (plnka sa pri pečení nadvihne, tak aby nevytiekla). Na vrch poukladáme odkôstkované čerešne alebo višne a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 40 minút. Je lepšie piecť v spodnej časti rúry, aby sa vrch nepripálil.

    Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z formy a podávame. Okraje koláča som ešte posypala mandľovými lupienkami a poprášila práškovým cukrom. Vychladený v chladničke chutí ešte lepšie. Dobrú chuť.

    Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu