Čerešňový koláč

Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborný a jednoduchý letný koláčik s ovocím a krémom z kyslej smotany. Ovocie môžete použiť akékoľvek, ja som použila čerešne, výborný je s višňami, jahodami, marhuľami aj iným ovocím.* Suroviny sú na okrúhlu formu s priemerom 28 cm.

10-12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku premiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme nakrájané studené maslo a rukami urobíme mrveničku. Pridáme rozmiešané vajce, premiešame a rýchlo zamiesime cesto. Cesto dlho nemiesime, aby maslo sa príliš nezohrialo. Vymiesené cesto zabalíme do sáčku alebo fólie a dáme do chladničky na 40-60 minút.
  2. Plnka: Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme múku a dobre premiešame, aby neboli hrudky. Pridáme kyslú smotanu a všetko dobre premiešame.
  3. Formu trochu vymastime maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Rukami upravíme cesto vo forme, urobíme aj okraje, okraje som nechala asi 0,5 cm prečnievať, aby plnka nevytiekla.
  4. Cesto poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň smotanovú plnku 0,5-1 cm pod okraj cesta (plnka sa pri pečení nadvihne, tak aby nevytiekla). Na vrch poukladáme odkôstkované čerešne alebo višne a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 40 minút. Je lepšie piecť v spodnej časti rúry, aby sa vrch nepripálil.
  5. Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z formy a podávame. Okraje koláča som ešte posypala mandľovými lupienkami a poprášila práškovým cukrom. Vychladený v chladničke chutí ešte lepšie. Dobrú chuť.