Čerešňový koláč
Smotanovo-čerešňový koláč (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Výborný a jednoduchý letný koláčik s ovocím a krémom z kyslej smotany. Ovocie môžete použiť akékoľvek, ja som použila
čerešne, výborný je s višňami, jahodami, marhuľami aj iným ovocím.* Suroviny sú na okrúhlu formu s priemerom 28 cm.
10-12 porcií |
15 minút príprava |
40 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Múku premiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme nakrájané studené maslo a rukami urobíme mrveničku. Pridáme rozmiešané vajce, premiešame a rýchlo zamiesime cesto. Cesto dlho nemiesime, aby maslo sa príliš nezohrialo. Vymiesené cesto zabalíme do sáčku alebo fólie a dáme do chladničky na 40-60 minút.
- Plnka: Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme múku a dobre premiešame, aby neboli hrudky. Pridáme kyslú smotanu a všetko dobre premiešame.
- Formu trochu vymastime maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Rukami upravíme cesto vo forme, urobíme aj okraje, okraje som nechala asi 0,5 cm prečnievať, aby plnka nevytiekla.
- Cesto poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň smotanovú plnku 0,5-1 cm pod okraj cesta (plnka sa pri pečení nadvihne, tak aby nevytiekla). Na vrch poukladáme odkôstkované čerešne alebo višne a pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 40 minút. Je lepšie piecť v spodnej časti rúry, aby sa vrch nepripálil.
- Upečený koláč necháme vychladnúť, vyberieme z formy a podávame. Okraje koláča som ešte posypala mandľovými lupienkami a poprášila práškovým cukrom. Vychladený v chladničke chutí ešte lepšie. Dobrú chuť.