Zemiakovo-gaštanové krokety
Zemiakovo-gaštanové krokety

Smáženky podľa babky Žofky fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 27. novembra 2018
Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to skutočné nebíčko v ústach. Hmota je polovica zemiakov a polovica gaštanov. Teraz to volajú krokety, no babka ich volala smáženky, preto ten Zobraziť celý popisJe to skutočné nebíčko v ústach. Hmota je polovica zemiakov a polovica gaštanov. Teraz to volajú krokety, no babka ich volala smáženky, preto ten názov na zachovanie spomienky na ňu, ako nám na jeseň ich robievala. Teraz je sezóna gaštanov, tak hr na to.

5-6
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g uvarené v šupke
500 g varené
4 ks
1 KL
1 KL
4 strúčiky
 na smaženie




Postup

  1. 1

    Gaštany si preberieme, necháme len pekné plody. Ráno namočíme narezané gaštany do vody na hodinu až dve podľa toho ako máme čas. Vodu vylejeme a dáme čistú. Od bodu varu varíme 20 až 25 minút. Gaštany sa najlepšie čistia horúce. Studené idú čistiť ťažšie, tak zapojíme do toho rodinu a hlavne kto ma azbestové prsty.

    Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky v šupke uvarime a necháme vychladnúť.

    Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko si dobre očistíme a aj s cesnakom postrúhame na jemno. Na malých okách na strúhadle.

    Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do zmesi pridáme vajcia, vegetu, soľ a vymiešame hustejšiu lepkavú hmotu. V rukách vytvoríme valčeky. Vkladáme do horúceho oleja.

    Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Smažíme do červena. Necháme v sitku, alebo na papieri odkvapať olej. Ešte trochu vychladnúť a môžme konzumovať. Berieme oboma rukami z taniera, aby sa nám čo najviac ušlo. Keby sa tie gaštany ľahšie čistili, tak ich robíme za vandel. U nás sa toho nevieme dojesť.

    Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kvakac
@Drajan (28.11.2018 09:04)

Priznám sa dobrovolné, to som ešte neskúšal. Ani neviem čo stojí mrazené pyré. Robíme to s čerstvých gaštanov. Gaštany stoja teraz 2.99 a s kila vydá asi 700g čistej hmoty. Tak ja ti nevím Karle čo sa viac oplatí a ako to zmení chuť.
zinnajdha
mrazené gaštanové pyré sa niekedy robí z fazule (z veľkej strakatej). Na obale to zvykne byť napísané... Možno by z toho boli dobré aj "smáženky". Ale gaštan je gaštan.
haji
Já ti nevím, Karle, mrazené gaštanové pyré znám jen z doslechu a četby receptů. Jestli se nepletu, bývá častokrát ochucené - vanilkou, rumíkem... to by nebylo dobré.
Krásný receptík, mně by určitě chutnalo. @Kvakac papá se jen tak, nebo s něčím? Babka Žofka bola gurmánka, hmm
kvakac
@Haji (28.11.2018 11:40)

Je to dosť sýte, tak to papáme ešte keď sú teple a samé, ako maškrtu. To babka nás niekedy tak rozmaznávala, ako všetky babky.
haji
@Kvakac (28.11.2018 12:07)
Máš velikou pravdu, bo aj moje babky nás - vnúčence - rozmaznávaly aj dobrým jedlom. Krásné vzpomínky, ze kterých mám ještě dnes krásně teploučku u srdíčka aj v brušku. Díky za všechny tvé receptíky - srdcové záležitosti, milý @Kvakac !
rubyrom
Tak opět pro mne úplně nový recept. Já s loupáním kaštanů velký problém nemám. Pyré jsem ještě u nás neviděla a vakuové jsem sehnala pouze jednou. Momentálně u nás kaštany jsou k dostání běžně, takže si je raději koupím takto a vyloupu. A přesně jak píšete, je to také o ceně. Ukládám a děkuji za zajímavý recept.
evanaaa
@Kvakac , zasa niečo, čím ma pokúšaš :-) no, ale myslím, že hotové pyré sa nedá použiť na tvoj recept, ako to už niekto spomenul, lebo je sladké a s rumovou arómou, leda by sa robili sladké smažienky. Ale mám kúpené vylúpané gaštany ( vraj NAŠE, píše sa záhlaví, ale sú z ČÍNY!), s tymi by to snáď aj šlo, nie?
haji
@Monty469 (28.11.2018 18:29)
Můj tatínek miloval štrúdl. A když měl na něj moc velkou chuť, vypnul se k výkonu a nastrouhal jablka. To maminka dělala z duše nerada. Těsto na tažený štrúdl pro ni nebyl problém, ale strouhání... Třeba by to u vás šlo využít s gaštany?!
bubaya
Toto je pre mňa nerealizovateľný recept. Milujem gaštany, ako ich čistím, tak ich jem. Takže neviem, či by mi zostalo aspoň 10 dkg do tých smaženiek. :DDDD ale keby ma niekto pozval na koštovku, tak prídem rada.
drajan
@Kvakac (28.11.2018 10:07)

ĎAKUJEM za odpoveĎ, pyré sa dá kúpiť aj do eura a používam na koláče, torty- je dobré. Je síce " s príchuťou", ale za pokus to stojí. Pekný deň.
1x kvakac
pankrac
Ďalšia to dobrota z tvojej kuchyne. Už sa to pripravuje. Dokonca dcéra už dobrovoľne sama pucuje gaštany, takú chuť si jej nahnal. Ja sa koľko snažím a ty s receptom si ju nahnal do práce. Máš u mňa plus za to.
kvakac
Vďaka všetkým za komenty. @Pankrac vidíš, ako malo stačí a deti spolupracujú. S chutí som sa zasmial.
capko
Veru dobre to ta babka vymyslela. Dnes sme to robili a veľmi mi to chutilo, je to fakt dobrota. Natlačil som sa veru riadne , ako diva sviňa bukvice. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia