Smáženky podľa babky Žofky fotorecept
Foto: kvakac
Je to skutočné nebíčko v ústach. Hmota je polovica zemiakov a polovica gaštanov. Teraz to volajú krokety, no babka ich volala smáženky, preto ten Zobraziť celý popisJe to skutočné nebíčko v ústach. Hmota je polovica zemiakov a polovica gaštanov. Teraz to volajú krokety, no babka ich volala smáženky, preto ten názov na zachovanie spomienky na ňu, ako nám na jeseň ich robievala. Teraz je sezóna gaštanov, tak hr na to.
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Gaštany si preberieme, necháme len pekné plody. Ráno namočíme narezané gaštany do vody na hodinu až dve podľa toho ako máme čas. Vodu vylejeme a dáme čistú. Od bodu varu varíme 20 až 25 minút. Gaštany sa najlepšie čistia horúce. Studené idú čistiť ťažšie, tak zapojíme do toho rodinu a hlavne kto ma azbestové prsty.
-
2
Zemiaky v šupke uvarime a necháme vychladnúť.
-
3
Všetko si dobre očistíme a aj s cesnakom postrúhame na jemno. Na malých okách na strúhadle.
-
4
Do zmesi pridáme vajcia, vegetu, soľ a vymiešame hustejšiu lepkavú hmotu. V rukách vytvoríme valčeky. Vkladáme do horúceho oleja.
-
5
Smažíme do červena. Necháme v sitku, alebo na papieri odkvapať olej. Ešte trochu vychladnúť a môžme konzumovať. Berieme oboma rukami z taniera, aby sa nám čo najviac ušlo. Keby sa tie gaštany ľahšie čistili, tak ich robíme za vandel. U nás sa toho nevieme dojesť.
Nie len vyzerá, ale aj je. Veď aj maslový chlebík je zdravý a dobrý.
Priznám sa dobrovolné, to som ešte neskúšal. Ani neviem čo stojí mrazené pyré. Robíme to s čerstvých gaštanov. Gaštany stoja teraz 2.99 a s kila vydá asi 700g čistej hmoty. Tak ja ti nevím Karle čo sa viac oplatí a ako to zmení chuť.
Krásný receptík, mně by určitě chutnalo. @Kvakac papá se jen tak, nebo s něčím? Babka Žofka bola gurmánka, hmm
Vďaka za informáciu, lebo ja s gaštanového pyré mám Španielsku dedinu. Nerobil som s ním ešte nič.
Je to dosť sýte, tak to papáme ešte keď sú teple a samé, ako maškrtu. To babka nás niekedy tak rozmaznávala, ako všetky babky.
Máš velikou pravdu, bo aj moje babky nás - vnúčence - rozmaznávaly aj dobrým jedlom. Krásné vzpomínky, ze kterých mám ještě dnes krásně teploučku u srdíčka aj v brušku. Díky za všechny tvé receptíky - srdcové záležitosti, milý @Kvakac !
Veľké ďakujem.
Můj tatínek miloval štrúdl. A když měl na něj moc velkou chuť, vypnul se k výkonu a nastrouhal jablka. To maminka dělala z duše nerada. Těsto na tažený štrúdl pro ni nebyl problém, ale strouhání... Třeba by to u vás šlo využít s gaštany?!
ĎAKUJEM za odpoveĎ, pyré sa dá kúpiť aj do eura a používam na koláče, torty- je dobré. Je síce " s príchuťou", ale za pokus to stojí. Pekný deň.