Zemiakovo-gaštanové krokety
Smáženky podľa babky Žofky (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to skutočné nebíčko v ústach. Hmota je polovica zemiakov a polovica gaštanov.
Teraz to
volajú krokety, no babka ich volala smáženky, preto
ten názov na zachovanie spomienky na ňu, ako nám na jeseň ich robievala. Teraz je
sezóna gaštanov, tak hr na to.
5-6 porcií |
30 minút príprava |
12 minút na 160 °C |
Postup
- Gaštany si preberieme, necháme len pekné plody. Ráno namočíme narezané gaštany do vody na hodinu až dve podľa toho ako máme čas. Vodu vylejeme a dáme čistú. Od bodu varu varíme 20 až 25 minút. Gaštany sa najlepšie čistia horúce. Studené idú čistiť ťažšie, tak zapojíme do toho rodinu a hlavne kto ma azbestové prsty.
- Zemiaky v šupke uvarime a necháme vychladnúť.
- Všetko si dobre očistíme a aj s cesnakom postrúhame na jemno. Na malých okách na strúhadle.
- Do zmesi pridáme vajcia, vegetu, soľ a vymiešame hustejšiu lepkavú hmotu. V rukách vytvoríme valčeky. Vkladáme do horúceho oleja.
- Smažíme do červena. Necháme v sitku, alebo na papieri odkvapať olej. Ešte trochu vychladnúť a môžme konzumovať. Berieme oboma rukami z taniera, aby sa nám čo najviac ušlo. Keby sa tie gaštany ľahšie čistili, tak ich robíme za vandel. U nás sa toho nevieme dojesť.