Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou fotorecept

chumacik66 - fotkachumacik66, 13. augusta 2021

Slivkový koláč na jeden plech, šťavnaté ovocie a chrumkavá posýpka. Namiesto sliviek môžeme použiť iné sezónne šťavnaté ovocie (jahody, marhule a pod.)

30
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
7 g
1 PL
1 bal.
1 ks
100 ml stolový
200 ml
2 cl (nemusí byť)
 štipka
Ovocie na koláč:
800 g (očistené vykôstkované)
3 PL
1 ČL (nemusí byť)
Posýpka:
200 g (alebo hrubá múka)
200 g
150 g




Postup

  1. 1

    Do misy dáme odváženú polohrubú múku, hladkú múku, sušené droždie, lyžicu cukru, vanilkový cukor a štipku soli a tieto sypké zložky premiešame. Do premiešanej zmesi urobíme priehlbinu, pridáme olej, mierne teplé mlieko, rum a vajce. Všetko vymiesime rukou alebo varechou, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Cesto prikryjeme a dáme kysnúť na teplejšie tmavé miesto cca 45 min.

    Slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a na štvrťky nakrájame slivky (naše sú dosť veľké, menšie slivky stačí na polovicu). Plech štedrejšie vymastíme olejom aj po bokoch. Vyklopíme naň vykysnuté cesto. Olejom potretými rukami roztiahneme, roztlačíme cesto v rovnakej hrúbke na celý plech, kúsok navýšime na okraj. Husto uložíme slivky jednu vedľa druhej. Zmiešame cukor so škoricou a rovnomerne ním posypeme uložené slivky. Na iné ovocie nemusíme dávať škoricu. Každý podľa toho, či ju má rád. Predhrejeme si rúru na 180 °C.

    Slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koláč necháme oddychovať, rúru zohrievať a urobíme si posýpku. Zmiešame dohromady detskú krupicu a práškový cukor. Pridáme na kúsky nakrájané maslo z chladničky (malo by byť tuhšie). Potom prstami zmiešame a urobíme posýpku. Túto bohato rozsypeme na vrch sliviek.

    Slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypaný koláč dáme piecť cca na 25 min. Upečený vyberieme, necháme na plechu dýchať a chladnúť. Keď je koláč takmer vychladený, môžeme ho krájať. Ak si ho odkladáme aj na neskôr, prikryjeme ho na plechu papierom na pečenie a čistou utierkou. Prajem vám DOBRÚ CHUŤ!

    Slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

motyka
Fotka koláča veľmi neláka komentovať. Nie práve najlepšie uloženie na tanier - na prezentáciu. Ale perfektne spracovaný a až reprezentačný postup pri príprave tohto slivkového koláča. A kysnuté s ovocím sú pre mňa výborné. O fajnovej chuti tohto tvojho vôbec nepochybujem. Slivky začínajú dozrievať - určite urobím.
A vítaj na vareche. Začiatky sú ťažké takmer všade.
zolik
Pekny recept. Kysnute kolace su vzdy vyborne. Je pravda ze nie su tak fotogenicke ako torty apod Ale su fantasticke. Mne sa paci a vitam aj alternativne pouzitie suseneho drozdia.
evusik
úvodné foto je pekné, vystihuje slivkový koláč presne tak ako má koláč vyzerať... a postup aj s foto sú pekne a zrozumiteľne spracované... kysnutý slivkový koláč s posýpkou je klasika, každá gazdinka ktorá ho vie takto pekne pripraviť má vyhraté pretože ho milujú starí aj mladí :-)
tiež mám podobný recept na ktorý nedám dopustiť, len do posýpky dávam vždy kryštálový cukor, v poslednej dobe trstinový, posýpka je chrumkavejšia ako s práškovým cukrom.
motyka
Na tento koláč od 13.8. - do včera - nikto nereagoval. Bola som prekvapená, pretože kysnuté slivkové koláče pečie takmer celé Slovensko a sú super. A výborný je aj tento. Preto som hľadala dôvod prečo ? Myslela som si, že je to práve to naloženie na tanieri. Lebo ináč postup a všetko ostatné - je prezentované precízne a super. Tak ako to aj presne píšem v ďalšej časti môjho prvého komentára. Zaujímavé, že neposudzujete komplexne celý obsah komentára, pretože len tak vystihuje podstatu toho, čo som chcela povedať.. Veď podľa mňa v receptoch nie je najpodsttnejšia fotografia, ale obsah a postup receptu. A konečne jeho výsledok a chuť. Ale Vy vidíte len prvé dve vety.
Ja som chcela posmeliť @chumacik66 - pretože na tak dobrý recept pár dni nikto nereagoval. Až po mne. Ale niekedy je to tak, že -" za dobrotu . na žobrotu ".
zolik
@motyka (18.8.2021 19:43)
Mila Motycka. Nikto Ta nekritizuje ;-)
A myslim ze momentalne ani vela uzivatelov nie je denne na Vareche. Este su prazdniny, dovolenky…
Ako pises je tu velmi vela receptov na tento typ kysnutych slivkovych kolacov, tak mozno aj preto.
Apropos, nepecie ich iba cele Slovensko, ale aj zahranicie. :-)
Pozdravujem
fedox
Zdravím, veľmi pekne ďakujem za recept, včera som ho robila, vyšiel super, veľmi oceňujem, že nebol moc sladký, ja som maličko cukru ubrala z posýpky ešte. Otec mi zjedol takmer pol plechu :D ostal mi posledný kúsok, pridávam foto
chumacik66
Ďakujem všetkým za komentáre a hlavne som rada, ak niekto recept aj vyskúša a je spokojný.
Ja si tiež rada vyskúšam a uložím vaše recepty. Som za ne veľmi vďačná.
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia