Slivkový koláč
Slivkový koláč s posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: chumacik66
Slivkový koláč na jeden plech,
šťavnaté ovocie
a chrumkavá posýpka. Namiesto
sliviek môžeme použiť iné sezónne
šťavnaté ovocie (jahody, marhule a
pod.)
30 porcií |
120 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy dáme odváženú polohrubú múku, hladkú múku, sušené droždie, lyžicu cukru, vanilkový cukor a štipku soli a tieto sypké zložky premiešame. Do premiešanej zmesi urobíme priehlbinu, pridáme olej, mierne teplé mlieko, rum a vajce.
Všetko vymiesime rukou alebo varechou, kým sa cesto neoddeľuje od misy.
Cesto prikryjeme a dáme kysnúť na teplejšie tmavé miesto cca 45 min.
- Medzitým umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a na štvrťky nakrájame slivky (naše sú dosť veľké, menšie slivky stačí na polovicu). Plech štedrejšie vymastíme olejom aj po bokoch. Vyklopíme naň vykysnuté cesto. Olejom potretými rukami roztiahneme, roztlačíme cesto v rovnakej hrúbke na celý plech, kúsok navýšime na okraj. Husto uložíme slivky jednu vedľa druhej.
Zmiešame cukor so škoricou a rovnomerne ním posypeme uložené slivky. Na iné ovocie nemusíme dávať škoricu. Každý podľa toho, či ju má rád.
Predhrejeme si rúru na 180 °C.
- Koláč necháme oddychovať, rúru zohrievať a urobíme si posýpku.
Zmiešame dohromady detskú krupicu a práškový cukor.
Pridáme na kúsky nakrájané maslo z chladničky (malo by byť tuhšie).
Potom prstami zmiešame a urobíme posýpku.
Túto bohato rozsypeme na vrch sliviek.
- Posypaný koláč dáme piecť cca na 25 min.
Upečený vyberieme, necháme na plechu dýchať a chladnúť.
Keď je koláč takmer vychladený, môžeme ho krájať.
Ak si ho odkladáme aj na neskôr, prikryjeme ho na plechu papierom na pečenie a čistou utierkou.
Prajem vám DOBRÚ CHUŤ!