Slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: chumacik66

Slivkový koláč na jeden plech, šťavnaté ovocie a chrumkavá posýpka. Namiesto sliviek môžeme použiť iné sezónne šťavnaté ovocie (jahody, marhule a pod.)

30
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme odváženú polohrubú múku, hladkú múku, sušené droždie, lyžicu cukru, vanilkový cukor a štipku soli a tieto sypké zložky premiešame. Do premiešanej zmesi urobíme priehlbinu, pridáme olej, mierne teplé mlieko, rum a vajce. Všetko vymiesime rukou alebo varechou, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Cesto prikryjeme a dáme kysnúť na teplejšie tmavé miesto cca 45 min.
  2. Medzitým umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a na štvrťky nakrájame slivky (naše sú dosť veľké, menšie slivky stačí na polovicu). Plech štedrejšie vymastíme olejom aj po bokoch. Vyklopíme naň vykysnuté cesto. Olejom potretými rukami roztiahneme, roztlačíme cesto v rovnakej hrúbke na celý plech, kúsok navýšime na okraj. Husto uložíme slivky jednu vedľa druhej. Zmiešame cukor so škoricou a rovnomerne ním posypeme uložené slivky. Na iné ovocie nemusíme dávať škoricu. Každý podľa toho, či ju má rád. Predhrejeme si rúru na 180 °C.
  3. Koláč necháme oddychovať, rúru zohrievať a urobíme si posýpku. Zmiešame dohromady detskú krupicu a práškový cukor. Pridáme na kúsky nakrájané maslo z chladničky (malo by byť tuhšie). Potom prstami zmiešame a urobíme posýpku. Túto bohato rozsypeme na vrch sliviek.
  4. Posypaný koláč dáme piecť cca na 25 min. Upečený vyberieme, necháme na plechu dýchať a chladnúť. Keď je koláč takmer vychladený, môžeme ho krájať. Ak si ho odkladáme aj na neskôr, prikryjeme ho na plechu papierom na pečenie a čistou utierkou. Prajem vám DOBRÚ CHUŤ!