Drobné pečivo
Drobné pečivo

Slivkové rožteky

hame - fotkahame, 28. októbra 2017. Komerčný recept.
Slivkové rožteky
Foto: hame
10
porcií
60 minút
príprava
20-30 minút
na 175 °C

Suroviny

400 g
400 ml
440 g
3 lyžice
1 lyžička
2 lyžice
3 lyžice
Cesto:
400 g
200 g
250 g (alebo maslo)
1 ks
 na obaľovanie
 na obaľovanie




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky nastrúhame rastlinný tuk alebo maslo, pridáme šľahačku a žĺtok. Vypracujeme cesto a odložíme ho do chladničky.

  2. 2

    Mletý mak povaríme s mliekom (asi 10 minút). Potom pridáme slivkový lekvár, cukor, perníkové korenie, perník a rum (môžeme aj vynechať). Hotový zmes necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 8 dielov a postupne vaľkáme na kolieska s priemerom asi 25 cm. Každé koliesko rozdelíme asi na 8 rovnakých častí. Na širšiu stranu položíme kôpku lekváru a cesto zvinieme do rožteka, ktorý jemne ohneme. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

  4. 4

    Pečieme na 175 stupňoch asi 20 – 30 minút, kým sa nezačnú rožteky sfarbovať do zlatista.

  5. 5

    Ešte vlažné ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Diskusia k receptu

evanaaa
Páči sa mi cesto na rohlíčky so šľahačkovou smotanou, ale bola by som rada, ak by som vedela presnejšie, koľko je 1 kus masla a 1 kus smotany, maslo môže byť do 125g ale aj 250 a smotana od 180g cez 200g až po 250g. Zatiaľ si recept ukladám.......
hame
Dobrý deň, do receptu ide jedno 250 g maslo, prípadne rastlinný tu a 200 g smotany na šľahanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia