Slivkové rožteky
Foto: hame
10
porcií
porcií
60 minút
príprava
príprava
20-30 minút
na 175 °C
na 175 °C
Suroviny
400 g |
|
400 ml |
|
440 g |
|
3 lyžice |
|
1 lyžička |
|
2 lyžice |
|
3 lyžice |
|
Cesto: | |
400 g |
|
200 g |
|
250 g (alebo maslo) |
|
1 ks |
|
na obaľovanie |
|
na obaľovanie |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky nastrúhame rastlinný tuk alebo maslo, pridáme šľahačku a žĺtok. Vypracujeme cesto a odložíme ho do chladničky.
- 2
Mletý mak povaríme s mliekom (asi 10 minút). Potom pridáme slivkový lekvár, cukor, perníkové korenie, perník a rum (môžeme aj vynechať). Hotový zmes necháme vychladnúť.
- 3
Cesto rozdelíme na 8 dielov a postupne vaľkáme na kolieska s priemerom asi 25 cm. Každé koliesko rozdelíme asi na 8 rovnakých častí. Na širšiu stranu položíme kôpku lekváru a cesto zvinieme do rožteka, ktorý jemne ohneme. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- 4
Pečieme na 175 stupňoch asi 20 – 30 minút, kým sa nezačnú rožteky sfarbovať do zlatista.
- 5
Ešte vlažné ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Skusime zistit a poinformujeme Vas. Pekny podvecer.