Drobné pečivo

Slivkové rožteky

Autor receptu: hame

10
porcií
60 minút
príprava
20-30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky nastrúhame rastlinný tuk alebo maslo, pridáme šľahačku a žĺtok. Vypracujeme cesto a odložíme ho do chladničky.
  2. Mletý mak povaríme s mliekom (asi 10 minút). Potom pridáme slivkový lekvár, cukor, perníkové korenie, perník a rum (môžeme aj vynechať). Hotový zmes necháme vychladnúť.
  3. Cesto rozdelíme na 8 dielov a postupne vaľkáme na kolieska s priemerom asi 25 cm. Každé koliesko rozdelíme asi na 8 rovnakých častí. Na širšiu stranu položíme kôpku lekváru a cesto zvinieme do rožteka, ktorý jemne ohneme. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Pečieme na 175 stupňoch asi 20 – 30 minút, kým sa nezačnú rožteky sfarbovať do zlatista.
  5. Ešte vlažné ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.