Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 13. mája 2012
Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/
Foto: pusta

Moja mama varievala v nedeľu z mladej sliepky slepačiu polievku, do ktorej robila pečeňové knedličky. Je to veľmi chutná, výživná a výdatná polievka, na nedeľu ako stvorená. Táto nádherne voňavá, číra polievka má liečivú silu, je vhodná rovnako pre slabých a chorých, ako aj pre deti, ale aj ostatných.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1200 - 1500 g
3 ks
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 zväzok
2 -3 vetvičky
10 guličiek
5 guličiek
3 guličky
1 - 2 ks
2 strúčiky
 podľa chuti
na pečeňové knedličky:
1 - 2 ks -cca 100 g
1 ks
3 ks
2 ks
 podľa potreby
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa potreby
 podľa potreby
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sliepku som vypitvala, umyla a aj s hrabákmi som ju nachystala na varenie. Droby som si odložila na inokedy.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som si potrebnú zeleninu.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som potrebné koreniny.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Sliepku som zaliala studenou vodou, osolila, varila som ju pomalým, sotva znateľným varom asi 1 a pol hodiny za zbierania peny, aby vývar bol krásne číry. Pridala som na hrubé kusy pokrájanú zeleninu, koreniny, petržlenovú a zellerovú vňať a varila som prikryté veľmi pomalým varom ešte hodinu.Zelenina sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa polievka varila, pripravila som pečeňové knedličky. Na jemno som posekala petržlenovú vňať.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Cibuľu som tiež pokrájala na jemno.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Na rozohriatom oleji som v panvici najprv orestovala cibuľu do sklovita, krátko som orestovala ešte s petržlenovou vňaťou a nechala som úplne vychladnúť.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Do misy som dala vo vode namočené, dobre vytlačené žemle, vajcia, soľ a čerrtstvo mleté čierne korenie.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Ostrým nožom som naškriabala pečeň, blanku z pečene, ktorá zostala po jej naškriabaní, som vyhodila.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    K žemliam som pridala vychladnutú orestovanú cibuľu s petržlenovou vňaťou.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som pečeň, celé som spolu dôkladne prepracovala a zahustila strúhankou. Masu som nechala 1 hodinu odstáť v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Z masy som vlhkými rukami vytvarovala malé knedličky, niečo väčšie ako vlašský orech, pretože varením vo vývare značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v menšom množstve scedeného vývaru asi 10 minút pomalým varom prikryté pokrievkou.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Zeleninu z vývaru som pokrájala na kolieska, varené mäsko zo sliepky som odložila na dalšie spracovanie. Do tejto polievky s pečeňovými knedličkami ho nedávam.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    Zo scedeného vývaru som odobrala na varenie pečeňových knedličiek do iného hrnca.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 14
  15. 15

    Na tanier som dala pokrájanú zeleninku, uvarené pečeňové knedličky, zalialala som ich horúcim vývarom a hojne posypala petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť prajem.

    Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/ - obrázok 15

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Takto varili moje babky, mama a ja. Akurát, že sa sliepočka naplnila plnkou a po uvarení sa len zapiekla. Nedeľný obed ako lusk, aj sviatočný. Pomaly pomaly variť, len tak prebublávať.
@pusta
Deťom som to dávnejšie robieval.Síce guľky som nevedel,
ale teraz už budem vedieť keďže rcp je uložený.
Bezpochyby originálne jedlo ktoré sa robievalo aj na domácich zakálačkách z br.pečene.Srdečná vďaka.
modry kamen, u nás tiež takto varila túto polievku moja milovaná láskavá stará mama,moja dobrá mama a ja tiež ako ony. len sotva znateľným varom nechať bublať, lepšie iba čeriť.
dakujem.
@elixir , budem ju robiť znovu, v mrazáku sa zase už "usmieva" domáca sliepka v bio kvalite. už sa na ňu veľmi tešíme.
dakujem za pekné hodnotenie.
cením si to od teba.
@mesiar50 , u nás sa na zakáľačku síce táto polievka nerobievala, robili sa typické zakáľačkové polievky, to bolo radosti, ked sme sa tam všetci zišli, boli sme veru veľká rodina :-) táto polievka zase bola typicky nedeľná, sviatočná - ako narodeniny, vianoce, veľká noc, výročia, svadobná, mimo poradia pre zoslabnutých, starých a najmä chorých a deti.
inak aj my sme robievali knedličky do nej aj z bravčovej pečene, ked nebolo dosť kuracej, ale aj inokedy. kuracia pečienka sa vtedy dávala do polievky a bola pre detičky.
dakujem za tvoje pekné hodnotenie a za uloženie do KK.
ja si neviem nedeľu bez vývaru ani predstaviť, knedličky ma mama tiež učila vyvárať pred obedom v precedenom vývare, sú oveľa chutnejšie ako vyvarené vo vode...a nôžky sa aj u nás vyvaria...:)
@elysa , presne tak, ako si povedala, tiež vyváram knedličky v mrnšom množstve hotového precedeného vývaru, žiadne také, že vo vode. ide práve o tú chuť. a samozrejme aj nôžky sa vyvaria.
dakujem-

Pridaj komentár k receptu: