Tradicne liptovske jedlo. Asi kazdy koho poznam o robi trochu inak. Tak toto je "slepa kura" podla mna. :-)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
6 ks (najlepšie staršie alebo suché) |
|
3 kusy |
|
asi 3 pl |
|
1 kus |
|
asi 100 g (podľa chuti) |
|
asi 200 ml (podľa potreby) |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Do vacsieho hrnca dame varit vodu. Kym zovrie, nakrajame rozky na kolieska, klobasu a slaninu na kocky. Vsetko spolu zmiesame spolu s vajcami, olejom a trochou soli. Prilejeme mlieko a nechame rozky trocha rozmocit. Podla potreby zahustime polohrubou a celozrnnou mukou.
- 2
Cesto rozdelime do troch mikrotenovych sackov. Sacky vlozime do hrnca s vriacou vodou a varime 20 minut. Po 10 minutac otocime, aby sa uvarili z oboch stran.
- 3
Este teple "slepe kury" vyberieme zo sackov a dame do zapekacej misy. Dame na 10 minut zapiect do rury vyhriatej na 200 stupnov a mozme podavat.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A preto som na taketo a podobne recepty vytriedila stare kameninove hrnceky a namiesto sackov a folii varim v nich. Plnka je zlozenim urcite velmi dobra a preto si ju aj ukladam do KK.
varecha.pravda.sk/recepty/mamine-plnene-kurca-fotorecept/...
varecha.pravda.sk/recepty/plnka-do-polievky-fotorecept/37...
Tých receptov je tu viac,že na Liptove to zavárajú do kapustnice (kapustovej vody).Tiež môže byť dobré.
A v tej kapustnici to tiež môže byť celkom zaujímavé. Treba len skúsiť.
varecha.pravda.sk/recepty/liptovska-kapustnica/3111-recep...
alebo takuto?
varecha.pravda.sk/recepty/liptovska-kapustnica/34786-rece...
a tu ju ma @mata v kapustnici
varecha.pravda.sk/recepty/liptovska-slepa-kura-fotorecept...
ak mas recept na echt Liptovsku kapistnicu,pridaj prosim recept,ma laka s tym slepym kuratom vyskusat. V kapustnici som ho este nikdy nejedla.
Zatiaľ nemám problém s chápaním písaného textu (alebo mám?) ak sa mýli autorka zážitku,mýlim sa aj ja.Vtedy si sa neozval a aj v diskusii sa varecháčka,pochádzajúca z Liptova,vyjadrila k tomuto spôsobu.
tam, kde sa koža dá nadvihnúť - oddeliť od mäska)