„Slepá kura “

monika2mamina - bez fotkymonika2mamina, 12. januára 2015

Tradicne liptovske jedlo. Asi kazdy koho poznam o robi trochu inak. Tak toto je "slepa kura" podla mna. :-)

3
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks (najlepšie staršie alebo suché)
3 kusy
asi 3 pl
1 kus
asi 100 g (podľa chuti)
asi 200 ml (podľa potreby)
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do vacsieho hrnca dame varit vodu. Kym zovrie, nakrajame rozky na kolieska, klobasu a slaninu na kocky. Vsetko spolu zmiesame spolu s vajcami, olejom a trochou soli. Prilejeme mlieko a nechame rozky trocha rozmocit. Podla potreby zahustime polohrubou a celozrnnou mukou.

  2. 2

    Cesto rozdelime do troch mikrotenovych sackov. Sacky vlozime do hrnca s vriacou vodou a varime 20 minut. Po 10 minutac otocime, aby sa uvarili z oboch stran.

  3. 3

    Este teple "slepe kury" vyberieme zo sackov a dame do zapekacej misy. Dame na 10 minut zapiect do rury vyhriatej na 200 stupnov a mozme podavat.

Diskusia k receptu

marianne
Keď ja si na toto varenie a pečenie v sáčkoch a fóliach neviem zvyknúť.Stále mám nejaký divný pocit,že sa tá umelina z nich dostane do jedla. Mám s tým podvedomý problém. Inak plnka je výborný,dobrá klasika.
zolik
@marianne , ja mam ten samy podvedomy problem ;-)
A preto som na taketo a podobne recepty vytriedila stare kameninove hrnceky a namiesto sackov a folii varim v nich. Plnka je zlozenim urcite velmi dobra a preto si ju aj ukladam do KK.
marianne
veď to @zolik koľkokrát pozerám v telke ako to smelo balia do fólii a varia,v duchu si vravím,keď sa neotrávili oni,neotrávim sa ani ja,dám to aj ja a nakoniec to uvarím v hrnčeku, no starého psa novým kúskom nenaučís,ale inak sa mám celkom za pokrokového človeka..:-)
mariamka
@marianne , my sme pokrokovi v inom :) minule varil ten Láďa vraj houskova knedla za 8 min. nevedela som si to predstavit, a ono to bolo v mikrovlnke, ble :) my sme slepu kuru zvykli piect, je to chutne
leomax
Zaujímavé slepé kura. A na čo sa to dá použiť? Či ako knedľa k nejakému guľášu, kapuste, krkovici a pod.? Každopádne sa mi to celkom pozdáva.
leomax
@marianne , tak, ako Ty, alebo aspoň podobne to robí aj moja manželka. Ona je taká plnkova. Máš pravdu, chutí to niekedy viac, ako kurča, podľa toho, čo tam ešte primieša.
marianne
no vidis,ani nevies,ze slepe kura zjes:-) ak robim iba plnku bez kurata,len ako hlavne jedlo so zeleninovou prilohou,tak ju peciem v srncom chrbate..
leomax
@viera1 , tak toto je presne to, čo tá moja robieva. Určite tam idú tie pečienky, len s tou smotanou som si nie moc istý. To asi nepoužíva.
A v tej kapustnici to tiež môže byť celkom zaujímavé. Treba len skúsiť.
leomax
@viera1 , vyšľahane bielko dávam ja, keď sem tam sa pustím do niečoho podobného. Niekde tu na vareche som to objavil.
1x viera1
jozefj
Slepá kura sa vari v Liptovskej kapustnici. To není plnka ale priloha k mäsu z kapustnice
jozefj
Liptovská kapustnica není kapustová voda.
vika2
Slepá kura na Liptove sa varí v kapustnici, jedáva sa s uvareným udeným mäsom, aj postup prípravy je trochu iný, popraží sa slaninka, pridá sa cibuľa, pridá sa to k navlhčeným nakrájaným rožkom, pridá sa ml. korenie, cesnak, vajcia, trochu múky,PDP trochu, urobia sa malé guľkym dá sa do vriacej kapustnice, varíme 15 až 20 min. pod pokrievkou m počas varenie obrátime.
rea1
kamarátka z michalian pri trebišove to volá plnka do polievky. robieva sa to u nich v nedeľu, keď sa varí mäsová polievka. do plnky nedáva žiadne mäso ani slaninu, len rožky, hrubú múku, vajcia a také tie všetky ostatné oné ako máš popísané vo svojom recepte. vyvariť to nechá v tej slepačej či hovädzej polievke, nezapeká a jedia to ako akési predjedlo, ak sa polievka varí príliš dlho a ich prepadnú hlady. ak plnku nezlikvidujú ešte pred obedom, podáva sa v polievke. si predstav slepačiu polievku s mäsom a zeleninou, rezancami a v nej má ešte každý jednu "plnku" veľkosti poriadnej chlapskej päste. a po polievke pečená sliepka, dusená zelenina a zemiaky. kávu a koláče pre istotu nespomínam. keď som to videla na stole, pýtala som sa, či pôjdeme poobede orať alebo aspoň drevo rúbať. nechápem, prečo sa mi smiali. :-))))
cesminaz
Toto jedlo vobec nepoznam.Aj ten nazov je taky cudny pre mna :-)
jozefj
Vika2 a viera1 tak je to správne. obe mate pravdu. To je pravá Liptovská kapustnica zo slepou kurou.
zinnajdha
rea 1, touto plnkou sa u nás plní kurča pod kožu - vtedy je zapečená a s kuracou kôrkou je to veľmi chutné. (Pod kožu na stehnách aj prsiach kurčaťa a všade
tam, kde sa koža dá nadvihnúť - oddeliť od mäska)
jozka2
Robievala to aj mohja znama od Vojan,ale s maslom a davala hodne petrzlenovej vnate.Varila to v obrusku kazdu nedelu ku kuracej polievke,tiez tvrdila,ze je to najlepsia cast obeda,neviem ci to je tiez obdoba nazvu slepa kura,alebo iba plnka.U nas sme taketo nikdy nerobili,preto to nepoznam.Priznamsa aj ja som hladala nejake spracovanie kurata a nic.
jozka2
este tam namiesto muky davala cast detskej krupice aby bola lahsia.
laurisia
Ja to plním do tlačenkových vreciek a tak varím - vzniknú pekné rovnomerné knédliky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia