Slepá kura.

sairaam - fotkasairaam, 20. apríla 2010
Bolo to dávno, ja hornoliptovské dievča som nastúpila do môjho prvého zamestnania.
Veľmi som sa tešila, že budem pracovať v účtárni v jednom podniku v Liptovskom Mikuláši.
Mala som tam síce samé staršie spolupracovníčky, ale nevadilo mi to. Ja som mala
osemnásť a oni okolo 50-tky. V kancelárii sme sedeli štyri, ale na celom ekonomickom
úseku nás včetne šéfa - ekonóma pracovalo asi 12.
V jeden deň, krátko pred Vianocami sa šéf prišiel opýtať, či si chceme variť predvianočnú
kapustnicu. Všetky sme to s nadšením privítali a najstaršia spolupracovníčka, ktorú všetci
považovali za vychýrenú kuchárku povedala, že tohto roku si urobíme aj slepú kuru.
Čoooo? Kuru - no dobre, ale prečo musí byť slepá!? Nechápala som, ale opýtať som
sa hanbila.
Vychýrená kuchárka sa hneď urobila šéfkuchárkou a začala organizovať.
Pobehala po všetkých kanceláriách nášho oddelenia, povyberala peniaze na mäso a vínko
a rozdelila, kto má čo priniesť z domu.
Na druhý deň ráno poputoval písací stroj z jedného stola pod stôl a začali sa na ňom
hromadiť veci, čo každý poprinášal z domu. Bolo toho neúrekom, no ako na kapustnicu
pre veľa ľudí. Ja som stále po očku sledovala, čo kto vykladá z tašky. Len nie a nie sa
dočkať tej kury.
Do deviatej sme normálne pracovali a potom to vypuklo. Šéfkuchárka rozdelila úlohy
a každý sa ujal tej svojej s veľkou radosťou. Ja, ako najmladšia som pravdaže
robila kuchtíka, ale nevadilo mi to, lebo som vôbec nevedela variť.
Popri tom varení sme ešte aj sem-tam niečo urobili na svojej robote, ale len to, čo bolo
neodkladné. Vôňa sa už šírila aj po chodbách, aj vínko sme už ochutnali a nálada bola
čoraz lepšia. Len kde je tá kura? Stále som ju očami hľadala a nenašla.
Objavila som aj široké uvarené rezance, tak som si myslela, že budú do kuracej
polievky. Ale prečo sa stále nevarí? Vŕtalo mi v hlave? Ale bola som ticho.

Varili sme úplne inú kapustnicu, na akú som bola zvyknutá ja z domu. Takú čistú,
bez kapusty, oni do hrnca naliali iba tú vodu z kapusty a plávali tam iba zo dva
kapustové rezančeky. Ale bolo tam mäsko čerstvé aj údené, aj klobáska, cibuľa,
cesnak, hríbiky, sušené slivky a celé zamiaky. Keď to už bolo uvarené tak naša
šéfkuchárka dala navrch do polievky variť ešte také knedličky, ktoré urobila
z rožkov. Ale kde je tá slepá kura, nedalo mi stále pokoj!?

Keď bolo všetko hotové, pozvolávali sme všetkých z oddelenia, ešte aj nejakých
hostí, ako napríklad riaditeľa a nejakého námestníka.
Do taniera mi nabrali polievku, pridali do nej tie uvarené široké rezance a ja síce
prekvapená - pustila som sa do toho, tak ako aj všetci ostatní. Bolo to mňam.
Druhý chod bolo to mäso, klobáska a k tomu každý dostal uvarený celý zemiak
z polievky a knedličku. Tiež to bolo výborné. Ešte som to takto nejedla.
Aj vínko sa popilo a ja trošku tým vínkom posmelená so sa opýtala, že prečo sme
nerobili aj tú slepú kuru. Najskôr nechápali, čo sa to pýtam, ale keď im to došlo,
začali sa strašne smiať. Že vraj sme ju už dávno zjedli.
Slepá kura bola totiž tá knedlička z rožkov, čo sa uvarila v polievke.
Na dolnom Liptove to takto varia dodnes. A ja dievča odchované na hornoliptovskom vianočnom kyseli, som nič netušila.

O pár rokov neskôr prišla k nám robiť mladá žena od Považskej Bystrice a raz nám
rozprávala, ako si ju uctila mužova mamička, keď k ním prišla prvýkrát na návštevu.
Že jej s pýchou v hlase hovorila, že uvarila kapustnicu a urobila aj slepú kuru.
A kolegyňa tiež nevedela pochopiť, že prečo práve slepú a hlavne to, že prečo jej hovorí, že kura bola slepá.
Tak sme sa na tom zabávali ešte raz.
Keby niekto chcel vedieť, ako sa slepá kura pripravuje, tak pridám aj recept.
@zareaguj


Diskusia k článku

frezia68
Máš veselý zážitok,aj si ho zábavne opísala :-))) Ale nezabudni pripísať aj recept na slepú kuru,ja takéto knedlíčky nepoznám a asi nás bude viac.
evas13
Pekné čítanie, takéto spomienky z minulosti mám veľmi rada. Pri čítaní slepá kura sa mi vybavilo pred očami pomleté údené mäsko, namočeným starým pečivom, s vajciami a koreninami. Celé to bolo upečené v rúre.
jezibabka1
:)))))) krásny zážitok :)))))) a prosím pridaj ten recept, lebo ako dlho varím, tak dlho som nevedela o slepej kure:)))))
janadelfi
Pri obaľovaní rezňov v klasickom trojobale, keď zostalo vajíčko, tak sa pridala strúhanka, trošku prikorenilo vegetou, majoránom.... a vypražilo sa to - konzistencia musela byť jemnejšia.... V Gajaroch u manželovej mamy tomu hovorili "slepé kura" a nás v Malackách sme tomu hovorili "buchta", inde "falošný rezeň"... tiež som si pri prvej návšteve u svokry myslela, že všetci budú mať bravčové a ja kuracinku......
babidka
aj som sa dobre zasmiala aj zasa nieco nove dozvedela :-), lebo aj ja som cakala na "slepu kuru " a kura nikde :-) .u nas sa take nieco nevarieva a este som o tom nepocula a nejedla to . ked uz bude nova kysla kapusta / "stara " uz skoncila / tak to podla horeuvedeneho receptu skusim .myslim , ze to bude mat u nas celkom uspech ...
sairaam
Ďakujem všetkým za povzbudenie. Na Vareche sa ešte iba okukávam,
takže ani nemám moc prehľad, čo tu už všetko je. Ale jedno som zistila hneď. A síce, že sa tu zišla perfektná, veselá komunita,
skrátka skvelí ľudia.
evusik
u nás sa do kapustnice dávali veľké gule klobáskového mäsa, ale to samozrejme musela byť najskôr zabíjačka, aby bolo klobásové mäso. O slepých kurách som ani nechyrovala a to už nejaký ten rok varím.
Tak nezabudni pridať recept :-)
sairaam
Recept som napísala, ale myslím si, že ho poznáte pod nejakým
iným menom. Ale ak nepoznáte, tak vyskúšajte. Ja milujem
recepty s rýchlou prípravou a ak sa pri varení nenašpiní veľa riadu, tak
som unesená blahom. Pridala som aj ďalšie recepty...rýchle.
egreska
my tiež sem-tam slepu kuru robíme a varíme ju v kyslej polievke,je to fantazia
kuchticka
Pochadzam zo zapadneho Slovenska, ale o slepej kure som nikdy nepocula. Urcite ten recept vyskusam.
A ten tvoj pribeh mi tiez nieco propomina z mojich zaciatkov na pracovisku.
marian178
U nás sa pripravuje " stratené kura " - nádievka z pečiva, vajec a kuracích pečienok uvarených v igelitovom sáčku. Ahojte a dobrú chuť.
jerica
Príspevok ,"Slepé kura" som čítala s úsmevom na tvári,poznala som slepáka , bol to guláš , samé zemiaky , sem tam párok,vôbec som to nemala rada
Dik redakcii za super rýchlu ponuku,vyskúšam.
hannah22
slepá kura je pochuťka z pečiva, slepačích pečienok opražených na cibuľke, vajíčok a petržlen.vňaťky, korenia varená v mikroten. sáčku alebo keď mám viac plnky do kuraťa pečená v rúre, a je to mňam, tú z kapustovej polievky nepoznám, ale človek sa stále učí ako vidno z tvojho pekného príbehu ... :))
huck
Moja mamička robievala slepe kura presne takto, ako si to opisala ty hannah22. Kedže vtedy, v čase mojho utleho detstva nebolo o mikrotenovych sačkoch ani chyru ani slychu, pripravovala ho v pekači a samozrejme piekla v rure. Slepe kura som nikdy nechcela jedavat a vždy som pri nom plakavala, kym ho moja mamička nepremenovala na stratene kura. To už bolo pre moju detsku percepciu akceptovatene...a smejeme sa na tom dodnes :)
svetlana33
hannah22 a huck - aj moja svokra to takto varievala - u nich to volali "plnienka" - a keď neboli mikrosáčky ešte, tak to balila do celofánu, malo to tvar valčeka o priemere asi 8 - 10 cm a varilo sa to hodinu vo vode na sporáku, s tým, že po pol hodine to otočila na druhú stranu. Podávala to s paradajkovou omáčkou.
turistka
@Sairraam , dnes ma zaujímalo, ako kto robí "slepú kuru", zistila som, že je to skoro rovnaký recept, no zaujal ma veľmi Tvoj príbeh. Tiež som nevedela, čo to je a ako sa to robí, nechcela som sa opýtať. No nakoniec pri predvianočnom varení som sa kolegyne opýtala, ako Ty robíš slepú kuru? Povedala mi celý recept a odvtedy ju varím.


















mirci25
Ste ma dobre pobavili ;-) Ja, dievča zo západného SR som doteraz netušila, že existuje nejaká slepá kura ;-) ale určite to chutí všetko veľmi dobre.



 



TOPlist